Neizvestan odlazak novosadskih robotičara na EP zbog nedostatka novca

Novosadski robotičari manje od dve nedelje pred početak Evropskog prvenstva nisu sigurni da će i putovati u Francusku, jer nemaju dovoljno novca za troškove puta i smeštaj.

Na “Eurobot 2017” takmičenju koje počinje 24. maja, Srbiju će predstavljati tri ekipe iz Novog Sada sa Fakulteta tehničkih nauka. Naši predstavnici godinama ostvaruju zapažene rezultate, međutim, kada dođe momenat finansiranja putovanja, uvek je pod znakom pitanja koliko će im novca biti obezbeđeno, a koliko sami moraju da prikupe.

Jedan od takmičara Oliver Kakučka navodi da je država ponosna kada talenti u svetu nižu uspehe, ali kada treba pružiti podršku, izdvojiti novac i odreći se nečega zarad tih uspeha, svi zakažu do poslednjeg momenta.

“Iako se svake godine plasiramo na Evropsko prvenstvo, ipak naš odlazak je uvek neizvestan zbog nedostatka finansija. Istina je da imamo neka obećanja, ali novac još uvek nije obezbeđen”, kaže Kakučka za 021 i naglašava kako bi bilo poželjno da im energija odlazi samo na bavljenje robotikom, a da se nadležni pobrinu za finansiranje.

Kako saznajemo, novac su obećali iz Pokrajine i sa Fakulteta tehničkih nauka. Do sada su nedostatak sredstava dobrovoljno pokrivali građani, privatne firme i fondacije. Za sve tri ekipe troškovi putovanja ukupno iznose 5.000 evra, dok bi im za smeštaj i hranu trebalo još oko 2.000.

U odnosu na druge ekipe iz inostranstva koje na početku projekta imaju nekoliko desetina puta veći budžet za pravljenje robota, srpskim robotičarima mogućnosti su i tu ograničene. Robota prave tako što rasklapaju prošlogodišnjeg ili pozajmljuju delove od starijih kolega. Ipak, njihovi uspesi poslednjih 16 godina ne izostaju. Podsetimo, prošle godine naše dve ekipe osvojile su drugo i treće mesto u Parizu, iako je i tada njihov odlazak bio neizvestan zbog nedostatka novca.

  • @m

    17.05.2017 11:06
    Hvala na pitanju, poznajem sasvim dovoljno fakultetski obrazovanih ljudi, a ovi robotičari su mi mlade kolege. Takođe poznajem fakultetski obrazovane ljude koji su se vraćali iz inostranstva da bi živeli i radili ovde, pre svega jer vole ovu zemlju. Pametni ne beže odavde po automatizmu, već kad im prekipi. Nekom će ovo takmičenje biti okidač da ode, neko će da ode kad shvati da nema budžet ni opremu da dalje razvija svoje znanje i realizuje projekte, neko jer ne može da trpi partijski postavljenog šefa neznalicu. Da, zemlja nam je korumpirana, sve je užasno, i onda je rešenje da se dignu ruke od svega i da motivišemo ljude da odu što pre? Ti si već odlučila da napustiš zemlju, tebi možda ovakve stvari ništa ne znače, ali je sebično da misliš da ovim mladim ljudima gestovi poput sponzorisanja takmičenja ne bi dali bar malu nadu da ostanu ovde i da ima šanse da stvari krenu nabolje.
    A što se ovih što komentarišu da se svake godine rastavi pa sastavi isti robot tiče, pročitajte malo o čemu se radi na ovim takmičenjima. Svake godine postoji drugačiji zadatak koji roboti treba da rade - da izbegavaju prepreke, manipulišu različitim predmetima, sto čuda za koje su potrebni inteligencija i domišljatost da se osmisli najbolja taktika (postoji vremensko ograničenje), i najteže je to smisliti i isprogramirati robota da radi šta je predviđeno. To što se recikliraju stari roboti je samo otežavajuća okolnost jer se radi s onim što se ima, a ne s komponentama koje bi bile mnogo pogodnije.
  • Podržavam

    14.05.2017 13:57
    milan m
    Sve je istina što si napisao.Na FTN poslati budžetsku inspekciju i državnog revizora da proveri trošenje para iz budžeta, od upisnina studenata i ostalih prihoda po projektima.
    Ružno je što ovako finansijski uspešan i bogat fakultet usmerava sopstvene studente da na licemeran i podmukao način skupljaju dodatni novac od gradjana.
    Dragi gradjani, priložite svoj novac za lečenje bolesne dece, a FTN neka plati putešestvije po svetu za svoje studente.Novac imaju.
  • U pravu si 100%

    14.05.2017 13:44
    milanm
    FTN ima para i neka plati SVOJU PROMOCIJU i promociju SVOJIH STUDENATA.
    Ružno je terati studente da prose preko novina, a njihov fakultet ima novca, samo ga treba preraspodeliti.
    Ja ću da pomažem bolesnoj deci, jer oni novaca nemaju, a FTN neka odreši kesu i plati svoje promocije po svetu!
    Poslati državnog revizora da im ispita knjige i poslovanje,hitno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti