Stanovnici Podbare, Rotkvarije u dela centra od 2018. imaće bolje grejanje

JKP "Novosadska toplana" ovog leta će početi sa velikom rekonstrukcijom Toplane "Istok", kako bi se obezbedilo bolje grejanje stanovnicima Podbare, Rotkvarije i dela centra.
Stanovnici Podbare, Rotkvarije u dela centra od 2018. imaće bolje grejanje
Foto: 021.rs

Ovi radovi koji su, kako 021.rs saznaje, procenjeni na 325 miliona dinara, obuhvataju rušenje dela Toplane, izbacivanje dva zastarela i pokvarena kotla i ugradnju novog, kao i druge građevinske radove. Toplana je sagrađena davne 1970. godine, a pre dve godine ozbiljno je rekonstruisana sredstvima iz KFV (KfW) programa u visini od 2,3 miliona evra, a sa predstojećim radovima, to postrojenje će se potpuno modernizovati.

Planirano je da se izbace dva kotla od po 18MW (megavati) koja su pokvarena i već odavno je trebalo da budu zamenjena, i na njihovom mestu sagradi novi kotao od 58MW. Ovaj novi kotao bi tako zajedno sa kotlom od takođe 58MW koji u Istoku radi već godinama, omogućio da Toplana dobije snagu od preko 110MW i time lakše pokrije konzum koji trenutno iznosi 196MW.

"U završnoj fazi su pripremne radnje za izgradnju novog kotla na Toplani 'Istok' snage od 60 MW, što je u skladu sa konceptom razvoja Toplifikacionog sistema Grada. Investicija će u potpunosti biti finansirana iz sopstvenih sredstava Novosaske toplane, i to u visini od 325 miliona dinara. Izgradnja novog kotla poboljšaće energetsku efikasnost i pouzdanost celokupnog tehničkog sistema. Snaga postojećih kotlova na Istoku od 76,6 MW nedovoljna je da zadovolji potrebe konzuma od 196 MW, i novi kotao umnogome će rešiti postojeći problem. Realizacijom ovog projekta, grejanje na Podbari, Rotkvariji i u delu Starog grada biće još stabilnije, pogotovo pri veoma niskim temperaturama, kada će Istok moći da radi autonomno, odnosno bez spregnutog režima rada sa Termoelektranom-toplanom Novi Sad", navode u Toplani za 021.

Dodajmo još da je tender za izbor izvođača radova 4. maja i da će se tek u drugoj polovini juna znati da li je javna nabavka uspela. Ukoliko sve bude u redu, izvođač radova će imati rok od 190 do 240 dana da završi posao, što znači da će verovatno ući i u grejnu sezonu, tako da se realno može očekivati da će tek na jesen 2018. stanovnici Podbare, Rotkvarije i dela centra dobiti bolje grejanje.

  • ĐURA

    21.05.2017 09:36
    molim 021 da napišu koje su
    Potrebe za ostale delove Grada,po Toplanama ,HVALA...
    istok-196MW
    jug-
    zapad-
    sever-
    ...
  • SMRZNUTI

    21.05.2017 07:57
    ŠTAJE URAĐENO ZA 2,3MILIONA
    "a pre dve godine OZBILJNO je rekonstruisana (A KOTLOVI NISU ZAMENJENI )
    sredstvima iz KFV (KfW) programa u visini od 2,3 miliona evra????
  • pera ložač

    20.05.2017 23:31
    '''
    šTA REĆI, A NE ZAPLAKATI.
    Ajde "Autor" pročitajte još jednom šta ste napisali. Vi o rekonstrukciji i novom kotlu, budućem, od 58MW, a toplana o novom kotlu od 60MW??? Vi o prošloj rekonstrukciji od 2,3 mil. evra- U ČEGA-ksd kotao koji ostaje "radi već godinama". I kako će toplana sa 110MW pokriti potrebe od 196MW.
    Trebali ste to malo bolje obraditi. Ada pitate te u toplani(namerno pišem malim slovom) šta im je to PUKLO zimus u NOVOM delu od 2,3m.e. pa smo se mi neki smrzavali a oni ni da zucnu šta se dogodilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti