VIDEO, FOTO: Potop u Novom Sadu, obustavljena nastava zbog poplave u školi na Detelinari

Novi Sad su nešto posle 12h prekrili tamni oblaci toliko da je zavladao mrak na ulicama, a potom je usledila oluja praćena grmljavinom, ledom i provalom oblaka.
VIDEO, FOTO: Potop u Novom Sadu, obustavljena nastava zbog poplave u školi na Detelinari
Foto: 021

U Osnovnoj školi "Svetozar Marković Toza" na Detelinari je prekinuta nastava jer je voda poplavila gornje spratove, pa je došlo i do prekida struje.

Nastava u toj školi će biti obustavljena i u sredu, a za četvrtak će naknadno biti saopšteno. Za sada nema informacija da je još neka škola morala da prekine sa nastavom zbog kiše.

Prema izveštajima reportera 021.rs, kao i samih građana, desetine ulica u Novom Sadu su bile poplavljene i bilo je otežano kretanje saobraćaja u svim delovima grada, kao i prigradskim naseljima.

(Autori fotografija u galeriji: 021.rs, NS ulice, Dobrivoje Dejanović i drugi)

 

Led koji je padao je u zavisnosti od dela grada bio veličine klikera, ali je negde bio intezivniji pa su ulice bukvalno pobelele.

Vozila GSP-a kasne na nekim linijama.

Građani su posvedočili da su kola u pojedinim delovima grada kao što su Detelinara, Satelit, Centar, Novo naselje, Podbarsa i Klisa, prolazila ulicama koje su imale i do pola metra vode.

Nekoliko automobila je ostalo pod vodom ispod podvožnjaka.

 

Na snimcima i fotografijama se vide da su pod vodom bile i neke od najvećih ulica u gradu kao što su Bulevar Evrope i Bulevar oslobođenja.

U Novom Sadu je za oko dva sata palo oko 50 litara kiše po kvadratnom metru, što je količina koja u proseku padne u maju, koji je jedan od najkišovitijih meseci u godini.

 

Podaci koje je 021.rs dobio iz "Vodovoda" pokazuju da je najviše problema bilo na Detelinari i Klisi, dok su pojedini delovi grada, kao što su Futog ili Veternik, prošli sa slabijim padavinama.

U "Vodovodu" su za 021.rs naveli da su njihove ekipe reagovale na lokacijama koje su skoro uvek pogođene padavinama, kao što su "kadice" kod nadvožnjaka u Partizanskoj i Kisačkoj ulici.

 

Dvanaest interventnih ekipa "Vodovoda" je izašlo na teren i čistili kade u Temerinskoj i Kisačkoj, i kod "Merkura". Ekipe ovog preduzeća, uz podršku VD "Šajkaška" takođe su otpušavale slivničke odvode, kontrolisale pumpe, ali i locirale kritične tačke.

"Palo je preko 52 litra kiše po m2 za dva sata, a gradska mreža može da primi oko 20 litara po m2, pa su zbog toga i nastali problemi. Radimo punim kapacitetom, pomagali smo da u jednoj kući u Ulici Jovana Hranilovića ne dođe do poplave, i pozivam sve građane koji imaju probleme da se jave gradskoj komunalnoj inspekciji putem telefona na broj 4872 - 444, 4872 - 520 i 4872 - 530 i Upravi za vanredne situacije-operativnom centru Novi Sad na broj 1985", naveo je član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković.

Takođe, vatrogasci su primili više poziva za ispumpavanje vode iz podruma pojedinih kuća i zgrada u Novom Sadu. Iako je kiša nastavila da pada, do večeri je saobraćaj normalizovan, jer je ipak bilo potrebno neko vreme da kanalizaciona mreža primi ovoliku količinu vode.

Inače, današnje padavine ipak nisu tako velike, jer je 25. maja 2015. godine palo duplo više. Konkretno, tada je palo čak 142 litre po metru kvadratnom i to u Kovilju, u Futogu nešto više od 100 litara, a na celoj teritoriji Novog Sada između 80 i 90 litara za nekoliko sati.

  • Ovde

    25.05.2017 12:54
    se
    Ovde se ne radi o neverovatnoj kiši, nego što je celokupan vodovodni sistem zanemaren, putevi loše urađeni...., novci se troše tamo gde ne treba. Imali smo i gore nepogode, ali ovakve poplave nikad, da celi automobili budu potopljeni.
    Desilo se jednom u Novom Sadu 80-tih godina, ali su tad padavine trajale par dana bez prestanka.
    Najbitnije je da se zaposli, jede.......a sistemi ko ih šiša.
    Evo zelenilo je napokon počelo da kosi džunglu na Limanu, posle više od pola godine.........
    UŽAS u šta su se pretvorila javna preduzeća, za pomoćnike, zamenike, savetnike, šefiće, i partijski kadar ima para a za osnovnu delatnost-NE.
  • Pusti vodu da....

    25.05.2017 06:10
    Ni jedna kenjalizacija ne može da primi 50l-m2 odjednom.Pogotovo ako ima razlika u nivoima i projektovanja na parče.I u ovom zlu ima jedno dobro da je sad bar dobro pročišćena od svih knedli i čepova, ali je nažalost Dunav dodatno zagađen.

    Ostali smo neuređeno i neorganizovano društvo koje vode tutumraci i duduleje koji nas teraju svakih 6 meseci na izbore sa listama na kojima bukvalno nemaš normalnog čoveka, a i kad bi ga našli, taj nema para da bilo šta promeni u zemlji dembeliji sa 800000 partijskih kadrova zaposlenih na državnim jaslama koji spizde 12 milijardi eura godišnje samo za plate i doprinose.A NS itekako treba prečistač za knedle i uređena kanalizaciona mreža.Nema para, potrošili i pokrali tutumraci sa beneficijama.
  • dijabolik

    24.05.2017 19:10
    ns
    Novi Sad na vodi....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti