Osnovni sud poništio odluku UO RTV o smeni Slobodana Arežine

Osnovni sud u Novom Sadu poništio je odluku Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine o razrešenju Slobodana Arežine sa funkcije direktora programa RTV-a, koja je doneta 5. maja prošle godine i posle koje je smenjeno još nekoliko urednika i voditelja.
Osnovni sud poništio odluku UO RTV o smeni Slobodana Arežine
Foto: 021.rs
Zbog tih smena, zaposleni na RTV-u potpisivali su protestnu peticiju, a organizovani su i ulični protesti Pokreta Podrži RTV, oformljenog nakon smena u ovoj kući.
 
Osnovni sud je presudom, u koju je agencija Beta imala uvid, obavezao RTV da Slobodana Arežinu vrati na posao direktora programa u roku od osam dana, pod pretnjom prinudnog izvršenja. Sud je obavezao RTV da Arežini isplati 124.500 dinara na ime troškova parničnog postupka, sa zateznom kamatom.
 
Arežina je tužbu podneo 4. jula prošle godine.
 
Protiv presude Osnovnog suda dozvoljena je žalba u roku od 15 dana od dana prijema presude Apelacionom sudu u Novom Sadu.
 
Slobodan Arežina je prošle godine, nakon što je bio smenjen, rekao da nije uopšte bio obavešten o mogućnosti njegove smene sa te pozicije, te da je u pitanju "više nego evidentan politički pritisak".
 
Upravni odbor RTV-a je smenio Arežinu zbog, kako je navedeno "utvrđenog pada gledanosti televizijskog programa i nepostojanja Plana proizvodnje i emitovanja programa RTV za 2016. godinu, kao jednog od bitnih dokumenata vezanih za rad pokrajinskog javnog servisa".
 
"Imam želju da vidim zvanično taj dokument, jer je ovo obrazloženje više neka vrsta izgovora, tek tako da se nešto navede", kazao je tada Arežina i naveo da je 2015. godine, nakon tri godine njegovog rada, RTV imao rekordnu gledanost, do tada nezabeleženu u istoriji te kuće.
 
"Međutim, kada su nam ukinuli signal na Avali, ta gledanost je pala i to je normalna stvar. Kada pogledam ta dva navedena razloga za moju smenu, mogu samo da zaključim da oni nisu pravi, te da su pravi razlozi neka vrsta politikčog pritiska", kazao je Arežina.
 
Pravni zastupnici Slobodana Arežine, advokatska kancelarija Beljanski, u tužbi su naveli i da je objavljivanjem saopštenja Upravnog odbora RTV-a povodom smene programskog direktora, a koje je zasnovano na netačnim informacijama, naneta šteta tužiočevom profesionalnom ugledu.
 
Posle smene Arežine, ostavke su podneli generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović i glavna i odgovorna urednica Prvog programa Televizije Novi Sad Marjana Jović.
  • ccc

    30.05.2017 14:04
    Biki
    Aplacioni sud presudiće na osnovu zakona i slobodnog sudijskog uverenja.Nema potrebe da vršiš pritisak na sud putem štampe i daješ im preporuke kako da presude -jer ako presude protivno tvojoj želji ti unapred zaključuješ da je na sud vršen pritisak.
  • Može li to

    30.05.2017 08:16
    Koristan način
    da se pravni zastupnici reklamiraju preko štampe?
  • Novosadista

    30.05.2017 01:06
    Da li to znači da će meni povećati taksu na tv kako bi ovaj g-din Arežina dobio isplatu nematerijalne i materijalne štete zato što jedno vreme nije bio direktor?
    Ako ovu presudu Apelacioni sud potvrdi očekujem da tuže i svi prethodni direktori svih JP i nereizabrana postavljena lica svih državnih organa i službi......
    Svi da se vrate na svoja rukovodeća mesta uz isplatu milionskih šteta za svoj ukaljani ugled....sve o trošku budžeta i poreskih obveznika...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti