Knjižara BoBo i SNP poklanjaju karte za predstave

Kupovinom u knjižari BoBo u vrednosti od 500 dinara, dobijate dve karte za predstavu po izboru sa repertoara Srpskog narodnog pozorišta.
Knjižara BoBo i SNP poklanjaju karte za predstave
Foto: 021.rs
Knjižara se nalazi u Svetozara Miletića 45. Saznajte više o bogatoj ponudi na sajtu knjižare BoBo, pogledajte asortiman knjižare i naručite preko interneta.
 
Na repertoaru su sledeće predstave:
 
"Čas Anatomije", 12. jun na sceni "Pera Dobrinović" 
 
Autorski projekat Andraša Urbana po motivima dela Danila Kiša
 
Igraju: Radoje Čupić, Jugoslav Krajnov, Marija Medenica, Sanja Ristić Krajnov, Igor Pavlović, Višnja Obradović, Nenad Pećinar, Draginja Voganjac, Alisa Lacko i Milica Grujičić.
 
"Čas anatomije" Andraša Urbana po motivima dela Danila Kiša u Srpskom narodnom pozorištu je kompleksna i zahtevna, velika predstava. Dirljiva zbog blizine crkve u kojoj se krstio Danilo Kiš, jeziva zbog svega onoga što se iz te crkve i njenog, kasnije narodnog i nekoliko puta državotvornog jezika, izrodilo – bratuobistvo i nejedinstvo. Provokativna ne zato što proziva, zadire i boli, nego zato što poziva na hrabrost i dostojanstvo. Zato što izaziva", piše u kritici Igora Burića.
 
 
Balet "Katarina Izmailova", 13. jun, na sceni "Jovan Đorđević"  
 
Balеtska prеdstava Srpskog narodnog pozorišta "Katarina Izmailova", po motivima Ljеskovljеvе novеlе "Lеdi Magbеt Mcеnskog okruga", na muziku Rudolfa Bručija i korеografiju Dimitrija Parlića.
 
Rеžiju i korеografiju prеnosi Konstantin Tеšеa, prvak balеta NP Bеograd, dirigеnt jе maеstro Alеksandar Kojić, scеnograf jе Dalibor Tobdžić, kostimograf Mirjana Stojanović Maurič. 
 
Balеtom u dva čina oživljеn jе lik mladе i sеnzibilnе žеnе Katarinе Izmailovе. Udaja u dobrostojеći, starozavеtni trgovački dom u udaljеnoj ruskoj provinciji i smrtna dosada gušе njеnu mladost. Katarina jе prožеta nеodoljivom žеljom za ljubavlju, a kada naiđе bеskrupulozni zavodnik Sеrgej, radnik na imanju žеljan bogatstva, u njoj sе budi nеšto novo i nеpoznato. Bеznadеžno sе zaljubljujе i zbog ljubavi postajе višеstruki prеstupnik i srlja iz jеdnog zločina u drugi.
 
Snagom Bručijеvе muzikе i Parlićеvе korеografijе balеta dočarava sе dramska radnja u kojoj su izražеnе nijansе psihološkog prеobražaja junakinjе, tako da jе, umеsto osudе, naglašеn doživljaj sažaljеnja.
 
U ulogama su prvaci i solisti Balеta: Ana Đurić / Marijana Ćurčija (Katarina), Andrеj Kolčеriu / Liviu Har / Samjuеl Bišop (Sеrgеj), Andrеj Kolčеriu / David Gruoso / Samjuеl Bišop (Svеkar), David Gruoso / Ivan Đеrković (Muž), Ljiljana Jokanović / Jеlеna Nikolić (Nеćak), Dunja Lеpuša / Sonja Batić / Milеna Krkotić (Sonja), Olga Avramović / Milеna Krkotić (Katarinina vizija), Vеrica Kozarеv Klarić / Bojana Mitić / Jеlеna Marković (Aksinja), a učеstvuju članovi balеtskog ansambla i orkеstar Opеrе SNP-a.
 
Drama "Večiti mladoženja", 16. jun, na sceni "Pera Dobrinović" 
 
Po motivima istoimenog romana Jakova Ignjatovića. Adaptacija i režija: Darijan Mihajlović, dramaturg: Petar Grujičić.
 
Lica: Šamika Kirić - Marko Savić, Petar Kirić - Milovan Filipović, Sofra Kirić - Novak Bilbija, Soka Kirić - Gordana Đurđević Dimić, Katica Kirić - Lena Bogdanović, Čamča - Dušan Jakišić, Polaček - Miroslav Fabri, Lujza Polaček - Jovana Stipić, Misiz Polaček Krauz - Aleksandra Pleskonjić Ilić, Judžin Polaček - Zoran Bogdanov, Sokolovićka - Lidija Stevanović, Juca Sokolović - Milica Grujičić, Krečarka - Tijana Maksimović, Anica, Krečarkina ćerka - Mia Simonović, Nestor Profit - Dragomir Pešić, Kapetan, Pepi, Advokat - Dragan Kojić, Mile - Daniel Jovančević.
 
Reč reditelja:
 
U vreme kada je Jakov Ignjatović pisao, putovao i živeo život punim plućima, Sent Andreja je bila isto onoliko daleko od Kosova, sa koga su u nju došli Kirići, koliko je danas Srbija daleko od Amerike ili Australije. Ne doslovno, već je verovatno postojalo takvo osećanje udaljenosti od postojbine. Na ta dva kontinenta, od vremena Jakova Ignjatovića, emigrirali su milioni sa ovog prostora. Svakakav svet. Intelektualci, radnici, seljaci , neki trbuhom za kruhom, neki zbog obrazovanja, a neki koji su samo zamenili jednu nesreću drugom nesrećom. Tako i Kirići, kroz dve generacije propadaju onako kako propadaju Glembajevi, onako kako propadaju Budenbrokovi. To i jeste tema gradjanske tragedije, žanra u kome igramo ovu predstavu.. A građanska tragedija je i nastala onda kada se i buržoazija obogatila toliko da je zahtevala pravo na patnju. Ignjatovićevi Kirići ozbiljno koriste to pravo, pravo da pate za dalekim domom, pravo da pate za priznanjem u stranoj sredini. Oni se "emancipuju" u taj vrli novi svet, kako umeju i ne umeju, tragajući za sopstvenim identitetom u zemlji u kojoj su svi došljaci. Originalna priča nastala je u Austrougarskoj monarhiji, zemlji koja je obuhvatala jedanaest većih etničkih grupa i bila melting pot u kome su nacije tragale za identitetom , na sličan način kao u današnjim glavnim destinacijama migranata, Americi, Australijii i Kanadi. Ti milioni, izgubljeni u prostoru između dva sveta, domovine i nove domovine, tragaju za sobom, spajajući vrline i mane dva sveta. Čeznu istovremeno za svetom u koji se nikad neće vratiti i za svetom koji ih nikada neće sasvim prihvatiti. Večiti stranci koje mogu naslediti samo večite mladoženje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti