FOTO: Biciklisti za sada samo do kraja Futoga

Biciklistička staza koja će spajati Novi Sad i Begeč, većim delom uz odbrambeni nasip kod Dunava, dobila je prvu deonicu od 1.727 metara.
FOTO: Biciklisti za sada samo do kraja Futoga
Foto: 021.rs
Radovi su završeni 17. maja, kažu za 021 u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije i dodaju da staza vodi od Dunavske ulice u Futogu do izlaska iz Futoga, prema Begeču. Izvođač radova je bio "Karin komerc", "Put-invest iz Sremske Kamenice, "Sremput" iz Rume i Geodetski biro "Geometar" iz Veternika. Vrednost radova je bila 25 miliona dinara sa PDV-om i radovi su završeni u roku.
 
Ova staza, širine oko tri metra, samo je deo mreže biciklističkih staza u okviru projekta EuroVelo. Kako poručuju u gradskoj upravi, EuroVelo je projekat Evropske biciklističke federacije kojim se razvija 14 međunarodnih biciklističkih koridora u mrežu koja pokriva čitavu Evropu. 
 
"Kada bude kompletirana, kako je planirano do 2020. godine, ukupna dužina staza će prelaziti 70.000 kilometara, od čega je do sada završeno oko 45.000 kilometara. Biciklistička staza koja je predmet projekta koji se trenutno izvodi, pripada jednom od tri koridora koji prolaze kroz Srbiju, koridoru EuroVelo 6, od Antlantika do Crnog mora. Deonica Novi Sad – Begeč je svojim manjim delom trasirana kroz urbanu zonu grada, dok najvećim delom, u dužini od oko 23 kilometara, trasa vodi po kruni odbrambenog nasipa od Dunava. Radovi na ovoj deonici izvodiće se u više faza", navode u Gradu.
 
Ostalo je da se u drugoj fazi izgradi još 4.548 metara staze, to jest do Obalske ulice u Begeču, a građevinska dozvola bi trebalo da se dobije ovog meseca. Međutim, novca za ovu deonicu još uvek nema.
 
"U narednom periodu očekuje se da će IPA fond raspisati sledeći poziv, tako da će Grad Novi Sad tom prilikom konkurisati za finansijska sredstva za nastavak izgradnje biciklističke staze Novi Sad-Begeč. Tek po obezbeđenju finansijskih sredstava može se pristupiti sprovođenju postupka javne nabavke za izbor najpovoljnijeg izvođača radova za izgradnju druge faze biciklističke staze", zaključuju u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije.
  • -|-

    20.06.2017 17:56
    Ljudi o čemu vi pričate, pa ta staza postoji već godinama i deo je planirane EuroValeo rute
    https://www.runtastic.com/en/routes/eurov6-novi-sad-celarevo

    Evo i mape cele rute kroz Evropu
    https://www.opencyclemap.org/Koji su ovo spinovi pa to nije normalno.
  • /

    03.06.2017 22:26
    /
    ovom stazom ce najmanje ici biciklisti.
    biciklizam je paravan korisnicima koji su sebi namenili pistu
  • Venja

    03.06.2017 10:27
    Valjevo
    Neki dan smo vozili baš do kraja asfaltne rute. Na putu nas je isprestizalo nekoliko automobila, jedan šleper, a u povratku je zabeležen i najveći hit:
    dve simpatične mlade devojke blorikale stazu svojim malim autom valjevskih registracija, naduvane i izgubljene u svemiru. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti