Prva pravosnažna presuda u Srbiji u korist novosadske uzbunjivačice

Novosadski Apelacioni sud doneo je prvu pravosnažnu presudu po Zakonu o zaštiti uzbunjivača, utvrdivši da je novosadska Uprava za inspekcijske poslove izvršila štetnu radnju prema uzbunjivačici Mariji Beretki koja je ukazala na malverzacije u komunalnoj inspekciji prilikom naplate parkinga.

Kako prenosi portal Pištaljka, u presudi se konstatuje da je uzbunjivač Marija Beretka bez stvarnog i objektivnog razloga, a kao odmazdu za izvršeno uzbunjivanje, prebačena na drugo radno mesto. Istom presudom sud je zabranio Gradu Novom Sadu da ponovi štetnu radnju prema tužilji i naložio da joj omogući obavljanje posla nadzornika u oblasti komunalne inspekcije.

Sud je takođe utvrdio da je Grad Novi Sad povredio čast i ugled uzbunjivača Marije Beretke zbog čega će morati da joj isplati 100.000 dinara, a tuženom je naloženo i da presudu o svom trošku objavi u listu sa tiražom od najmanje 100.000 primeraka koji izlazi na celoj teritoriji države.

Ovu pravosnažnu presudu Apelacioni sud je doneo na sednici veća 22. maja 2017. godine, a Beretka ju je primila 5. juna, tačno na drugu godišnjicu početka primene Zakona o zaštiti uzbunjivača.

Marija Beretka se zamerila svojim šefovima u Upravi za inspekcijske poslove Novog Sada tako što je ukazala na korupciju u radu ove uprave. Nakon toga, premeštena je na poziciju koja ne odgovara njenoj stručnoj spremi i radnom iskustvu. Beretka je ukazivala da njen šef Vladimir Balaban i njegovi saradnici ukidaju prekršajne naloge privilegovanim vlasnicima vozila parkiranih na zelenim površinama, da falsifikuju podatke kako bi službene automobile prikazali kao privatne zbog blaže kazne, kao i da predmete drže u fiokama do zastarevanja.

Više o slučaju Marije Beretke možete pročitati OVDE.

Podsetimo i da su nedavno u inspekciji šef i njegov zamenik zamenili mesta po odluci Gradskog veća, nakon što je prethodno Grad čekao više meseci da postupi po nalogu republičkih organa da ih smeni jer ne ispunjavaju zakonske propise da budu na tim funkcijama.

  • Gordi

    08.06.2017 07:27
    Čvor
    Pogledajte samo gradnju zgrada na lokacijama gde je dozvoljeno "individualno" stanovanje,kao što je Telep! Dozvoljena je gradnja 3stana+lokal ili 4 stana max.,a "investitori" "upakuju" od 6-10 stanova i kasnije to "etažiraju" i provlače kroz "legalizaciju"!
  • BB

    07.06.2017 21:39
    Ohrabrujuca vest
    Jedna lasta ne cini prolece ali je svakako korak u pravom pravcu. Idemo sada redom. Sefovi iz gradske inspekcije treba da, po sluzbenoj duznosti, reaguju I kazne krivce (Balabana, ...) I da obaveste 021 o odlukama. Vucevic licno da se potrudi da je slovo i duh zakona ispostovano. Tako se sprecava korupcija I gradi bolje drustvo.
    Setimo se gradjevinskog inspektora Zorana Jovanovica koji je izgubio posao zato sto nije hteo da potpise ono sto se ne potpisuje. Mislim da, na zalost, nije uspeo da dobije spor za gradskom inspekcijom.
  • Zoki

    07.06.2017 19:55
    Građ. inspekcija
    Velika podrska Mariji, i takođe navodim OJT treba da se pozabavi i sa odsekom građ. inspekcije jer tu tek postoje i te kakve malverzacije i nesprovođenja rešenja zabrane gradnje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti