Konferencija o regionalnoj stabilnosti u KCNS: Da li smo naučili nešto od istorije?

Konferencija o regionalnoj stabilnosti održana je danas, 9. juna, u Kulturnom centru Novog Sada.
Ova konferencija predstavlja jednu vrstu okruglog stola gde su na temu regionalne stabilnosti, saradnje i dobrih odnosa na postjugoslovenskim prostorima govorili eminentni intelektualci iz regiona. Privukla je veliku pažnju Novosađana, koji su imali prilike da postavljaju pitanja učesnicima. 
 
Direktor Kulturnog centra Bojan Panaotović rekao je da narodi koji se opredele za saradnju sa susedima imaju svu perspektivu za napredak i boljitak.
 
- Pitam se danas, 9. juna 2017.godine, da li smo naučili nešto od učiteljice života, od istorije? Danas, u Kulturnom centru Novog Sada na ovoj konferenciji ili okruglom stolu ako više volite, mi treba da pričamo o nazadnosti, destruktivnosti, istorijskom revizionizmu, traženju zločina i zločinaca u drugima. Ako smo i dalje tvrdoglavo na tom putu, onda će nam se istorija ponavljati u najmračnijim oblicima. Ali, ukoliko uspemo da nadrastemo negativne obrasce iz prošlosti, onda ćemo imati koegzistenciju, suživot i normalnost - poručio je Panaotović.
 
Otvarajući Konferenciju, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je da je svaki dijalog pozitivna stvar, a međuregionalna saradnja je uslov za političku stabilnost i ekonomski razvoj. 
 
 
Učesnici Konferencije bili su stručnjaci iz oblasti književnosti, filozofije, istorije, pravnih nauka, politike i ekonomije iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Bosne i Hercegovine: prof. dr Tvrtko Jakovina, prof. dr Dejan Jović, politički filozof Dragoljub Kojčić, prof. dr Ivo Visković, advokat i nekadašnji ministar pravde u Vladi Crne Gore Dragan Šoć, književnik Muharem Bazdulj, prof. dr Selmo Cikotić, etnolog i antropolog, prof. dr Božidar Jezernik i finansijski ekspert i direktor sektora u Narodnoj banci Crne Gore, dr Marijana Mitrović Mijatović. Moderator konferencije bio je Danilo Koprivica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti