Ogromne gužve na lekarskoj komisiji, za putno osiguranje se čeka od pet ujutro

Građani koji se odluče da na letovanje u Grčku, Crnu Goru ili Hrvatsku krenu uz putno zdravstveno osiguranje preko Republičkog fonda za zdravstvo, treba da računaju da će izgubiti puno vremena i živaca.
Ogromne gužve na lekarskoj komisiji, za putno osiguranje se čeka od pet ujutro
Foto: 021.rs

Kako je 021.rs proverio, pribavljanje osiguranja koje nudi RFZO, a koje važi za većinu evropskih zemalja, mučna je procedura i za dobijanje papira u novosadskoj filijali RFZO-a potrebno je celodnevno čekanje. Jedna Novosađanka je za 021.rs ispričala da joj je trebalo sedam dana da dobije putno osiguranje za dete. Ona kaže da je to morala da uradi jer su tako tražili iz sportskog kluba s kojim dete putuje u Crnu Goru, ali da nije očekivala ovakvo maltretiranje.

Vesna priča da joj je prvo trebalo tri dana da zakaže i da dete obavi preglede kod izabranog stomatologa i lekara opšte prakse u Domu zdravlja, kako bi dobili uverenje da je dete zdravo. Onda je tek usledilo pravo mučenje, jer se mora na lekarsku komisiju.

- Na lekarskoj komisiji se čeka od pet sati ujutru da bi se dobio broj i uopšte ušlo taj dan. Tako da sam čekala od 5h da bih bila među prvih 100, a pri tom sam morala da dovedem dete koje je moralo lično da bude prisutno. Kada i počne prozivanje, prioritet imaju trudnice, pa onda krenu komešanja i rasprave ko je kada, pa se zapravo i ne zna ko kada ulazi na komisiju - prenosi Vesna svoje iskustvo.

Kada je konačno, posle šest sati čekanja, ušla kod lekara, on je skoro ništa nije pitao sem osnovnih podataka o detetu kojem treba osiguranje i potom otkucao poduži izveštaj. Međutim, kako navodi, ni tu nije bio kraj.

- Zatim sam izašla napolje i čekala oko 45 minuta da moj predmet bude obrađen, da udare pečat i da dobijem taj papir. Nakon toga sam morala u šalter salu Fonda da tamo čekam na još jedan pečat. Tako da sam sve završila nakon sedam sati čekanja - svedoči ova Novosađanka.

Kako smo proverili u privatnim osiguravajućim kućama, za Crnu Goru na primer, za četvoročlanu porodicu, za sedam dana osiguranja potrebno je 12 evra i sve se može završiti preko telefona ili mejla, a i uverenje o osiguranju vam donesu na kućnu adresu.

Podsetimo da redovi u novosadskoj filijali RFZO-a i na lekarskoj komisiji traju već godinama, pa ljudi dolaze i u tri ujutru da bi stali u red, nadajući se da će dobiti broj i uspeti da overe knjižicu ili obave neki drugi posao.

  • mesto

    18.06.2017 22:20
    idite
    kuci,oklen ste
  • Obarati

    18.06.2017 21:23
    Hodam sad kao zombi...
    Ala nam je poboljšao stanje za 5 godina vladavine.
    A zombiji i dalje misle da je novi Tito.
  • Mika

    18.06.2017 21:20
    Birokratija
    Razumem one koji zbog otvaranja/zatvaranja bolovanja tamo idu, nemaju alternativu ni mogucnost da to odrade privatno. Ali da zbog osiguranja idem u te redove na pamet mi ne bi palo. Platim preko banke za celu godinu putno, za celu porodicu negde oko 3700, za 90 dana u Eu. Samo ne znam kad ce to drzavno osiguranje da svedu pod nuzno zlo, jer samo za to i sluzi. Vecina nas zavrsi privatno kad se razbolimo, ili tiho umiremo jer se sve zakazuke 6 meseci i vise. Do tad i mali tumor ode u rak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti