Godinu dana pokrajinske vlasti: Mirović ponosan, opozicija razočarana

Infrastrukturni projekti, pad nezaposlenosti, politička stabilnost, bolja saradnja s republičkom vladom i nikad veći budžet za poljoprivredu neka su od dostignuća nove Pokrajinske vlade, koja je izneo pokrajinski premijer Igor Mirović povodom godinu dana rada u ovom sazivu.
Mirović je naveo da je novi saziv uspeo da finalizuje projekat izgradnje Žeželjevog mosta, koji je u poslednjoj fazi, kao i da pripremi teren za rušenje stare i izgradnju nove zgrade Radio-televizije Vojvodine, nadogradnju Kliničkog centra Vojvodine, izgradnju nove zgrade Hitne pomoći i druge projekte. On je istakao i da je mnogo urađeno u oblasti zaštite životne sredine, socijalne zaštite i lokalnih samouprava, koje su, kako kaže, uspele da se finansijski oporave i takmiče sa bolje razvijenijim opštinama u Vojvodini.
 
Konkretno, Mirović je naveo da gotovo nije bilo nedelje u kojoj neko iz Pokrajine ili iz Vlade Srbije nije otvorio fabriku u Vojvodini, te da je obezbeđeno više od 12.000 novih radnih mesta. Dodao je da je uspešno refinansiran nasleđeni dug Pokrajine od više od devet milijardi dinara, sa povoljnijom kamatom, a rebalansima je omogućen povoljniji budžet za sve sekretarijate koji čine Pokrajinsku vladu.
 
Osnovana je Razvojna agencija Vojvodine, potpisan Memorandum o "Fruškogorskom koridoru", usvojen prostorni plan kao osnov za Banatsku magistralu, a pokrenuti su projekti koji se finansiraju iz "Abu Dabi fonda" za navodnjavanje i odvodnjavanje. 
 
Pokrajinski premijer Igor Mirović naveo je da je došlo do kašnjenja samo u projektu izgradnje nove zgrade RTV i to oko dva do tri meseca.
 
S druge strane, opozicija u pokrajinskoj vladi navodi da za godinu dana zapravo nije ništa konkretno učinjeno na napretku Vojvodine. Liga socijaldemokrata Vojvodine navodi da nova pokrajinska vlast uopšte ne brine za građane Vojvodine i to se vidi po postupcima.
 
"Do 1. septembra ostalo je manje od dva i po meseca, odnosno svega 72 dana, kada stupa na snagu odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koja omogućava državljanima Evropske unije da kupuju zemlju na teritoriji Srbije pod istim uslovima kao i naši državljani. Pokrajinska vlada nije učinila ništa da ubrza donošenje zakonskog rešenja koje će to onemogućiti i zaštititi vojvođanske poljoprivrednike. Ćute i na najave iz republičke vlade o zatvaranju seoskih škola. Isto tako, pokrajinska vlast ćuti i dok NIS, umesto da plati zakonskih sedam odsto, sebi daje za pravo da naftu i gas crpi po rudnoj renti od svega tri odsto, čime je država od 2009. do 2016. zakinuta za više od 200 miliona dolara", smatra LSV, koja je u opoziciji u Pokrajini, a u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom u Novom Sadu.
 
I Srpska radikalna stranka je mišljenja da je godina protraćena i novac utrošen na nepotrebne projekte - poput nove zgrade RTV. 
 
"Rezultati rada naprednjačke vlasti u Pokrajini su poražavajući. Za godinu dana nije ispunjeno ni jedno predizborno obećanje, vođena je katastrofalna kadrovska politika, presipalo se iz 'šupljeg u prazno' i zapravo nastavljeno tamo gde su stale dosmanlije. Srpska radikalna stranka je mišljenja da mora neuporedivo bolje i energičnije da se radi u severnoj srpskoj pokrajini".
  • White Power

    22.06.2017 19:55
    Jajare
    Neznalice i secikese politikantske.
    Ocajni, kao i oni pre njih, kao i svi posle njih, sve dok se Vojvodina teritorijalno, administrativno, vojno i budzetski ne oslobodi balasta ostaka sirotinjske kamarile juzno od Save i Dunava, koje vec 99 godina slepa na svojoj paorskoj grbaci.
    Vojvodina Vojvodjanima, Vojvodina Republika, vlast u Vojvodini Vojvodjanima, pa da vidis kako zivot ima smisla.
  • !!!!!!!!!!

    22.06.2017 11:49
    ???????
    LSV u pokrajini opozicija a u gradu su u vlasti sa SNS. To govori o kakvim se g****** radi!
  • darko

    22.06.2017 09:07
    Finalizacija Zezeljevog mosta???? Poslednja faza, a bice gotov dogodine tj. u novemmbru ce pustiti prugu , a drumski saobracaj ce dogodine. I to se zove poslednja faza.
    Bolja saradjna sa Republickom Vladom!? To je uspeh za nas sto se oni iz iste stranke vle i ljube.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti