Karlovačka gimnazija ostala bez dvojezične nastave, roditelji ogorčeni

Karlovačka gimnazija, jedna od najeminentnijih škola u Srbiji, ove godine je ostala bez dvojezičnog odeljenja, koje je u školi bilo vrlo popularno.
Karlovačka gimnazija ostala bez dvojezične nastave, roditelji ogorčeni
Foto: 021.rs
Naime, kako saznaje 021, roditelji čija deca su želela da pohađaju nastavu na francuskom jeziku bila su šokirana kada su odjednom, neposredno pred prijemni ispit za ovo odeljenje, saznali da isti ispit neće biti održan. Mnogi od njih ostali su zbog toga u problemima jer nisu očekivali da će im upisni rok za decu praktično propasti. Jedan od roditelja navodi za 021 da njegova ćerka odmalena govori francuski i želi da se školuje na ovom jeziku, što joj je omogućavala upravo Karlovačka gimnazija. 
 
"Početkom maja, Karlovačka gimnazija nas je obavestila da su dobili rešenje od Ministarstva prosvete i da im je odobren upis na bilingvalnu nastavu. Počele su intenzivne pripreme i sredinom maja, naša ćerka se u Karlovačkoj prijavila za polaganje prijemnog ispita. Prijemni je bio zakazan za 27. maj, kada je prijemni, uostalom, za sve bilingvalne nastave u svim školama. Naravno, nije se prijavila za polaganje prijemnog u Jovinoj gimnaziji, gde takođe postoji bilingvalna nastava", priča roditelj devojčice koja je morala da odustane od upisa.
 
Već 24. maja, svega tri dana pre prijemnog ispita, roditelje su zvali zaposleni u Karlovačkoj gimnaziji i poručili da su prethodnog dana dobili dopis od Ministarstva prosvete da na konkursu za upis nema bilingvalne nastave u Karlovcima.
 
"Škola nam je poručila da je uputila prigovor, ali ne očekuje se pozitivno rešenje. Ne samo da je ovakvim ishodom oštećena naša ćerka i svi oni koji su hteli da upišu bilingvalnu nastavu u Karlovcima, nego imam utisak da se vodi hajka na najstariju gimnaziju. A sve to u sklopu politike vladajuće stranke - pardon, jednog čoveka, kojem je cilj da populacija ostane neobrazovana i samim tim potčinjena. Njima ili njemu nisu potrebni ni oni koji znaju svoj jezik - što se vidi po sastavu vlade i raznih ministarstava. Dosta im je četiri padeža. Da, zvali smo ministrastvo prosvete - ne mogu ništa da nam kažu", objašnjava za 021 ovaj razočarani roditelj.
 
V. d. direktora Karlovačke gimnazije Radovan Kovačević kaže za 021 da Ministarstvo prosvete nije toj školi dalo saglasnost da ove školske godine vodi dvojezičnu nastavu, iako je planom upisa u Karlovačkoj bilo predviđeno to odeljenje. "Ali, Ministarstvo prosvete nije dalo saglasnost za formiranje tog odeljenja. Karlovačkoj gimnaziji je od velikog značaja, a u najboljem interesu učenika, upis u bilingvalna odeljenja i preduzećemo sve neophodne aktivnosti da bismo u školskoj 2018/2019. godini planom upisa dobili navedeno odeljenje", navodi Kovačević.
 
U Ministarstvu prosvete već skoro 10 dana ne odgovaraju na pitanja 021 zbog čega je Karlovačkoj gimnaziji odjednom, nekoliko dana pred prijemni ispit, oduzeto pravo da sprovode dvojezičnu nastavu.
 
Dvojezična nastava sve češća je praksa u vojvođanskim školama, a naročito u Novom Sadu, gde se pridružuju i osnovne škole. Bilingvalno odeljenje ima Osnovna škola "Jovan Popović", kao i "Petefi Šandor", a već poznata po ovoj nastavi je Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj".
  • Sami genijalci

    23.06.2017 12:13
    Jaja
    Prošle godine ukinuto je i sportsko odeljenje u Jovinoj...
    Sada je fol vraćeno. Zašto fol?
    Zato što je kriterujum : bavljenje sportom, pa ga upisuju deca koja treniraju za klub iz dž lige, upisani, pohadjaju....mamini i tatini sinovi radi imidža, a ne pravi i dokazani sportisti...
    Vrhunac je što je nekada Jovina vrednovala sa 9 bodova status reprezentivca Srbije i sa 6 i 7 bodova medalju na državnom prvenstvu granskih sportskih saveza....
    A za rešen prijemni test iz matematike koga sačini sama Jovina (na zokruživanje jednog od tri ponudjena odgovora) "genijalci" dobijali max 240 bodova!!!!!
    Svake godine Jovina upiše preko 200 malih "genijalaca" na radost i ponos svojih roditelja.Naravo podrazumevani upišu SVI "genijalni" koji su pre toga završili 7 i 8 razred oš pri Jovinoj!
    Zato ne napadajte Jovinu.Ko ima njihovu diplomu po definiciji je "genijalan" , a kod nas nije važno šta i koliko znaš, potrebno je da imaš papir koji o tome govori umesto tebe lično.
    Jovina je predvidjena za to .Da izdaje papire o "genijalnosti".Pozdrav svima.
  • /

    23.06.2017 11:08
    /
    neke branse lakse mogu naci posao u francuskoj nego u merici ili majci rusiji
    tako da nije mu mesto samo u karlovackoj gimnaziji

    a mozda vas izleci od alchajmera poznavanje jos kojeg jezika

  • gg

    23.06.2017 09:26
    odosmo daleko
    Odosmo predaleko!A to nije tema. Karlovacka se vec jednom mora suociti sa svojim propustima. To ie iedini put do ozdravljenja\normalizacije stanja.Cudim se da jos neko nije okrivio bivsu direktorku jer je to postalo jako kul. Sad su krive druge skole pa i ceo svet jer govori \ ne govori francuski. SLUCAJ je vezan iskljucivo za skolu. Proverite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti