FOTO: Nakon Tehnološkog fakulteta veliki izbor zaposlenja u struci

Tehnološki fakultet u Novom Sadu upisuje novu generaciju studenata u školsku 2017-2018. godinu.

U ponudi je pet studijskih programa, od kojih su tri modularna, što znači da je svaki smer identičan za prvu godinu, a kasnije se studetni profilišu ka izboru koji su napravili.

U pitanju su: prehrambeno inženjerstvo, biotehnologija, farmaceutsko inženjerstvo, inženjerstvo materijala i hemijsko inženjerstvo.

Mnogo je razloga zbog kojih se srednjoškolci odlučuju da upišu baš Tehnološki fakultet. Prvenstveno, relativno lako pronalaženje posla u struci, kao i zanimljivost svih studijskih programa. Uz dobru saradnju sa industrijskim gigantima kao i renomiranim kompanija ne samo u Srbiji, već i u inostranstvu, studenti nakon završetka studija mahom u industriji nastavljaju svoj profesionalni angažman.    

Nalaženje poslova nakon završenog Tehnološkog fakulteta u industrijama koje imaju bilo kakvu proizvođačku delatnost ne traje duže od nekoliko meseci, objašnjava portparol fakulteta Filip Lončar. "Bez tehnologa, teško koja proizvodna industrija može da funkcioniše optimalno. Prosto rečeno, industrijska postrojenja ne mogu bez tehnologa, hteli mi to da priznamo ili ne", napominje Lončar.

Studenti koji završavaju Tehnološki fakultet traženi su u poslovima u Srbiji koji se tiču rukovođenja procesa proizvodnje, osmišljavanja novih proizvoda, optimizaciji troškova, implementaciji novih tehnologija, unapređenju proizvodnih kapaciteta itd. "Da li je to prehrambena, mesna, hemijska, farmaceutska ili mlečna industrija, akcenat je na tome da je nakon studija vrlo lako naći posao. Dobija se veoma dobro znanje i mogućnost pohađanja stručne prakse. Konkretno, laboratorija koja postoji na fakultetu je opremljena od strane NIS-a i godinama unazad se organizuje letnja praksa koju studenti pohađaju. Letnja praksa se ceni i ujedno pretstavlja plus prilikom kasnijeg apliciranja u NIS-u", objašnjava Lončar. 
 
Da nije sve u učenju, već postoji i deo druženja i zabave, svedoče brojne aktivnosti u kojima Tehnološki fakultet učestvuje i osvaja nagrade. "Tu su tehnologijade u kojima učestvuje fakultet. Poslednja je bila na Kopaoniku, gde su naši studenti osvojili brojne nagrade, potom studentske organizacije i unije Srbije, u kojima je Tehnološki fakultet dugi niz godina", dodaje Lončar.
 
Fakultet raspolaže sa dovoljnim brojem nastavnika, saradnika, adekvatnim prostorom, opremom kao i studijskim programima, te stoga svake godine može upisati 240 studenata na osnovne akademske, 135 studenata na diplomske akademske i 71 studenta na doktorske studije. 
 
Nastava na fakultetu odvija se u putem auditornih predavanja, laboratorijskih i računskih vežbi, pogonskih vežbi, a svi studijski programi imaju i obaveznu stručnu praksu, koju studenti mogu odraditi u industriji. 
 
Prijemni ispit polaže se iz jednog od dva ponuđena predmeta: matematike ili hemije. Na prijemnom ispitu kandidat može dobiti od 0 do 60 bodova. Kandidat je položio prijemni ispit (i time stekao pravo na rangiranje radi upisa) ukoliko na prijemnom ispitu osvoji najmanje 14 bodova.  
 
Polaganja prijemnog ispita su oslobođeni učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole koji su osvojili jedno od prva tri pojedinačna mesta na republičkom takmičenju koje organizuje Ministarstvo prosvete ili na međunarodnom takmičenju iz matematike i/ili hemije, a priznaje im se da su postigli maksimalan broj bodova iz tog predmeta. Kandidat se može upisati u statusu budžetskog studenta ukoliko se nalazi na jedinstvenoj rang listi do broja utvrđenog za upis kandidata na teret budžeta i ako osvoji najmanje 51 bod.  
 
U cilju što bolje pripreme srednjoškolaca za polaganje prijemnog ispita, Fakultet svake godine organizuje i besplatnu pripremnu nastavu, koja se odvija tokom aprila i juna. Za sve opširnije informacije posetite zvaničan sajt Tehnološkog fakulteta, kao i Facebook stranicu
 

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti