"Čistoća" tuži kompanije za reciklažu, patrole neće sprečavati one koji uzimaju hranu iz kontejnera

"Čistoća" će podneti krivične prijave protiv, kako su naveli, "moćnih privatnih kompanija" koje se bave reciklažom, a koje "do sirovina dolaze na nelegalan način", dodajući da čuvari kontejnera "neće praviti problem građanima koji odnose iz kontejnera ono što ne spada u sekundarne sirovine od kojih grad ima prihod".
"Čistoća" tuži kompanije za reciklažu, patrole neće sprečavati one koji uzimaju hranu iz kontejnera
Foto: 021.rs
"Čistoća" je reagovala na inicijativu 30 organizacija i udruženja koje su tražile da se ukine odluka ovog preduzeća da angažuje patrole koje će obilaziti i obezbeđivati kontejnerska mesta u Novom Sadu. Komunalno preduzeće se poziva na Zakon o komunalnim delatnostima i Zakon o upravljanju otpadom, po kojem je ono što se nalazi u kontejneru vlasništvo Grada, odnosno "Čistoće".
 
Osim toga, "Čistoća" navodi da u celoj državi, pa tako i u Novom Sadu, postoje privatne kompanije koje do sirovina dolaze na kriminalan način, "organizujući sakupljače sekundarnih sirovina koji im predaju otpad koji ukradu iz kontejnera".
 
"Ove vrlo bogate kompanije malim sumama novca, u gotovini, nagrade sakupljače sekundarnih sirovina, a nakon toga sirovine prerađuju i prodaju po daleko višoj ceni. Na račun imovine građana Novog Sada ove kompanije stiču ogromnu dobit, pritom zaobilazeći porez i kršeći Zakon o upravljanju otpadom, jer nemaju nijedan validan dokument o poreklu otpada i njegovom kretanju do njih, niti sakupljači sekundarnih sirovina imaju transportni list, što je zakonska obaveza, kao ni transportnu dozvolu", navode u "Čistoći".
 
U ovom preduzeću dodaju da zbog sprege kompanija i sakupljača sekundarnih sirovina ostaju bez višemilionskog godišnjeg prihoda. Takođe, navode da lokalna samouprava pomaže socijalnim slučajevima, ali da to ponekad nije dovoljno, "pa sugrađani pomoć u prehranjivanju svoje porodice nađu u ostacima hrane iz kontejnera". U tome im, tvrdi "Čistoća", ne prave nikakav problem, jer organski otpad ne spada u sirovine koje su izvor grada.
 
"Čistoća će istrajati u svojoj odluci da zaštiti imovinu grada i spreči kriminalno bogaćenje privatnih kompanija koje preprodaju ukradene sekundarne sirovine, na račun naših sugrađana. Patrole koje smo angažovali neće praviti problem građanima koji odnose iz kontejnera ono što ne spada u sekundarne sirovine od čega budžet grada ima prihod, ali će sprečiti krađu PET ambalaže, stakla, kartona i aluminijuma i reagovaće u slučaju da se smeće razbacuje i naš grad prlja. Osim toga, podnećemo krivične prijave protiv vlasnika privatnih kompanija koje se protivzakonito bogate na štetu svih naših građana, kao i prijave inspekcijama koje treba da utvrde na koji način su stekli sekundarne sirovine", poručio je direktor "Čistoće" Vladimir Zelenović.
 
Podsetimo, prošle nedelje smo objavili da Novi Sad dobija čuvare kontejnera, te da će Gradska čistoća platiti skoro šest miliona dinara za angažovanje dve privatne kompanije kako bi sprečile uništavanje kontejnera u Novom Sadu. Ovo je ubrzo izazvalo polemiku u javnosti, postavljajući glavno pitanje kako privatno obezbeđenje može da reaguje "na sumnjiva lica" kraj kontejnera, te da postupa po nadležnostima policije, odnosno da zadrži građane do njenog dolaska. U preduzeću se pozivaju na Zakon o privatnom obezbeđenju.
 
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je za 021 da postoji nekoliko spornih stvari u ovoj odluci "Čistoće". Šabić je odluku o zadržavanju ocenio kao diskutabilnu, a ukazao je da postoji i problem sa pravljenjem fotografija i video snimaka, kao i sa patroliranjem privatnog obezbeđenja, o čemu možete čitati OVDE.
 
Tim povodom reagovalo je i 30 organizacija i udruženja, među kojima su one koje se bave reciklažom, ali i zaštitom sakupljača sekundarnih sirovina. Oni smatraju da je angažovanje čuvara kontejnera "beskrupulozno kršenje ljudskih prava. 
 
Organizacije i udruženja iz Srbije navele su da je odluka Gradske čistoće da angažuje čuvare usmerena na sprečavanje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina da sakupljaju otpad iz kontejnera u Novom Sadu, čime "ekonomski najranjiviji članovi i članice našeg društva obezbeđuju osnovnu egzistenciju za sebe i svoje porodice", više o tome pročitajte na ovom LINKU.
  • Sejurija

    04.07.2017 13:34
    A kontejner???
    Ja samo želim na ovu temu reći da su pre nedelju dana u ul. Hadži Ruvimova ukrali dva kontejnera, tako da dalja priča zaista nema smisla. Veći problem su Romi koji su okupirali područje polukružnog toka na Bul. Evrope. Leže, prose, prde, smrde na pešačkom, ne može niko proći a da ga ne saleću za pare ili cigare. Napravili su pravi mali karton-city, i niko ih ne sklanja?!!!!!!
    Fuj bre više! Počinje da mi se gadi moj grad.
  • PERICA

    03.07.2017 07:16
    Sve jasno
    "Čistoća" tuži kompanije za reciklažu, patrole neće sprečavati one koji uzimaju hranu iz kontejnera

    Sirovine i hranu uzimamo iz kontenera eto gde nam je privreda i poljoprivreda kao i svi mi.Ekonomski rast suficit id itd
  • ns

    28.06.2017 13:24
    Zakon o upravljanju otpadom
    2/2

    Jedinica lokalne samouprave dužna je da izvrši evidenciju divljih deponija i postojećih nesanitarnih deponija - smetlišta na svojoj teritoriji i da obezbedi njihovo uklanjanje i sanaciju.

    Jedinica lokalne samouprave dužna je da izradi projekat sanacije i rekultivacije za postojeće nesanitarne deponije - smetlišta, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita životne sredine.

    Javno komunalno preduzeće koje upravlja nesanitarnim deponijama - smetlištima komunalnog otpada dužno je da dostavi ministarstvu, odnosno nadležnom organu autonomne pokrajine na saglasnost radni plan postrojenja iz člana 16. ovog zakona sa programom korektivnih mera i dinamikom prilagođavanja rada postrojenja u skladu sa ovim zakonom i propisom kojim se uređuje odlaganje otpada na deponije.

    Ministar propisuje način vođenja i izgled evidencije deponija i smetlišta na području jedinice lokalne samouprave, kao i način i rokove za njegovo dostavljanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti