FOTO: Ponovo radi suvenirnica na keju, dom za lokalne proizvođače

Gradska suvenirnica na Keju, koja je koštala 9.000 dolara i godinama unazad bila zatvorena, ponovo je otvorena.
FOTO: Ponovo radi suvenirnica na keju, dom za lokalne proizvođače
Foto: 021.rs
Nakon što je krajem aprila raspisan oglas za davanje u zakup objekta, suvenirnicu su pod svoje uzele dve preduzetnice, Ljiljana Paušić-Mojić i Ružica Vidošević i od nje napravile mesto za lokalne, male proizvođače.
 
Ratluk, domaći med, ručno i po originalnoj recepturi pravljena karamela, medenjaci, slatko i džemovi, autohtone vrste vina, domaća slatka i kisela piva, proizvodi od mangulice, sirevi, testenine, ajvar, kakaom bogate čokolade i bombonjere, pančeta, kulen i domaća rakija samo su neki od proizvoda koji se prodaju u ovom malom prostoru na Keju. Kako za 021 kaže Ljiljana Paušić-Mojić, do ideje da se konačno suvenirnica vrati u život došle su krajem prošle godine.
 
"Moja prijateljica Ružica Vidošević i ja smo zimus, kad god smo prolazile pored Keja, razmišljale zašto je Suvenirnica tako dugo prazna. Zar je moguće da nikome nije interesantna? Nama je od početka bila interesantna, pre svega zbog svoje lokacije. Kad smo složile u glavi šta hoćemo da napravimo, trebalo je puno vremena i truda uložiti da bi došli do momenta otvaranja. Ali to je samo još jedan dokaz da kad čovek nešto želi, ima neki cilj pred sobom i vredno radi, da onda nema prepreka", poručuje Ljiljana.
 
Da je suvenirnica zadržala lokalni karakter i turističku notu pokazuje i namera zakupaca da se aktivno radi na promociji lokalnog preduzetništva i izbegavanju industrijalizovane, masovne proizvodnje robe slabog kvaliteta. Ljiljana dodaje da mali domaći proizvođači zaradom podstiču našu ekonomiju i zadržavaju novac na lokalu, to jest u Vojvodini.
 
"Obe smo preduzetnice. Ružica ima sličnu prodavnicu u Zrenjaninu, a ja proizvodim kozji sir. Smatramo da smo se svi pogubili u ovoj eri globalizacije, a da je naša šansa baš u toj maloj, lokalnoj proizvodnji. Imamo toliko dobrih proizvoda, naših tradicionalnih, imamo puno dobrih malih, lokalnih proizvođača da mislimo da ih na svaki način treba podržati - evo ovako kao mi, da u naš prodajni program uvrstimo naše tradicionalne, domaće proizvode malih proizvođača. S druge strane, da svi kao kupci malo više kupujemo ovakve proizvode. Em su zdraviji, em time doprinosimo da mali proizvođač ostane na selu da radi i da zaradi. Kad on zaradi, onda pare ostaju tu na lokalu, jer ih on na lokalu i troši. Nismo otvorili Suvenirnicu samo zbog turista, nego zbog svih onih koji vole i cene domaće proizvode", navodi naša sagovornica. 
 
 
Planira se da suvenirnica, koja je zadržala originalno ime, radi tokom cele godine.
 
Više o načinu na koji se koristi ovo svojevrsno obeležje Novog Sada pogledajte na fejsbuk stranici Suvenirnice na Keju.
  • Debeli

    02.07.2017 00:52
    Suveniri domaće hrane
    021 je 27.04.2017 pisao o tome da Grad Novi Sad daje u zakup brojne lokale i gospođe su očigledno dale najbolju ponudu (www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/161601/Grad-daje-u-zakup-103-poslovna-prostora-medju-njima-i-suvenirnica-na-Keju.html). Ne znam da li je naznačena svrha delatnosti. Ipak, otvorile su prodavnicu hrane domaće radinosti i posetiću je da bih lično prosudio, pa onda komentarisao. Problem toaleta postoji, definitivno.
  • /

    01.07.2017 12:58
    /
    ako je zena ulozila manje od onoga koliko bi joj trebalo za pristojnu tezgu-super. sa srecom u daljem radu
    sve preko toga za suvenire u okruzenju bez prave turisticke privrede i na lokaciji gde ne prodje ni zalutali turista su bacene pare

  • ex chapman

    30.06.2017 09:26
    @NS65.
    svaka čast majstore! 25.000 USD za najobičniju trafiku. pa toliko ni Kene nije dobio za svoj poljski klozet (ilegalni) na Kolubari.
    a sad su je ponovo otvorili, opet na velika zvona, umesto da sruše taj simbol idiotizma vlasti:
    1. nefunkcionalno - zimi smrz, leti prženje, za one koji rade i za posetioce
    2. nerentabilno - NIKOG ne interesuju ti suveniri, niti ih je iko kupovao

    ovim preduzetnicama želim uspeh, pod uslovm da je u pitanju pošten biznis, a ne neka stranačko-kriminalna ujdurma. vreme će pokazati...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti