Novosadska opozicija bojkotuje izbore za mesne zajednice

Opozicija je najavila da će bojkotovati izbore za savete 25 mesnih zajednica u Novom Sadu, jer smatraju da su nezakoniti i nepošteni.
Novosadska opozicija bojkotuje izbore za mesne zajednice
Foto: 021.rs

S druge strane, SNS je saopštila da potez opozicije predstvalja pokazatelj straha opozicije od još jednog izbornog poraza u kratkom periodu.

Gradske organizacije Pokreta slobodnih građana, Demokratske stranke i Nove stranke saopštile su da su odlučile da bojkotuju izbore za Savete i nadzorne odbore u mesnim zajednicama na teritoriji grada, jer su nezakoniti i nepošteni. Oni su saopštili da je Srpska napredna stranka preko svojih predstavnika u organima Grada jednostrano menjala pravila za glasanje, namerno prekršila zakonske rokove proizvoljno, po sopstvenom interesu izabrala u kojim će se mesnim zajednicama održati izbori sada, a u kojim za mesec dana, pri čemu se osnovano sumnja da to čini da bi lažno upisivala boravište svojih glasača, odnosno fiktivno ih premeštala i građanima onemogućila da se kandiduju sve dok svoje kandidature ne podnese vladajuća stranka, odsnosno njeni predstavnici. Ove stranke su pozvale i ostale partije da bojkotuju izbore.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Veljko Krstonošić kaže za 021.rs da će bojkotovati izbore za savete 25 mesnih zajednica jer su izbori raspisani sa zakašnjenjem i uslovima koji nisu demokratski i transparentni. Kako je objasnio, promenom Statuta su promenjeni uslovi, tako da su SNS i njeni koalicioni partneri u prednosti i pre početka glasanja.

- Izbori su apsulutno prilagođeni SNS-u. Oni ih raspisiju, obesmislili su izbore koji su praktično građanski, time što su promenili Statut i sada se izborne liste kandidata formirati na osnovu toga ko prvi preda listu. To više nisu izbori za građane - navodi Krstonošić.

Šef odborničke grupe "Dosta je bilo" Aleksandar Bujić za 021.rs kaže da je primetno i da su izbori za Savete mesnih zajednica koje će bojkotovati raspisani baš usred leta, kada je manje građana u gradu, uz vrlo kratke rokove.

- Niska izlaznost je najjače naprednjačko oružje. Oni su i sada posegli za njim, do te mere im je to oružje važno, da su izašli iz zakonskog okvira za raspisivanje izbora za mesne zajednice. Guraju to usred letnje sezone godišnjih odmora i pauza, računajući da su njihovi članovi i simpatizeri kao i uvek poslušni. To nisu objektivni i realni izbori i pre svega je problem što je politizacija izbora za MZ dostigla nivo koji nije imala ni u vreme vlasti Slobodana Miloševića - priča Bujić.

Za razliku od drugih opozicionih stranaka, Srpska radikalna stranka, koja se slaže da su uslovi nedemokrtaski će ipak učestovati na pojedinim mestima na izborima za Savete mesnih zajednica. Predsednik Gradskog odbora Đurađ Jakšić kaže da ne žele da bez ikakve borbe naprednjacima i njihovim koalicionim partnerima prepuste sve mesne zajednice u Novom Sadu. On je ukazao i na problem toga ko će brojati glasove, jer je sve uređeno da to rade samo članovi naprednjaka i njihovih koalicionih partnera.

- Izgleda da će komisije koje broje glasove biti samo od članova vladajuće stranke i da ostali učesnici neće imati mogućnosti da učestvuju u prebrojavanju glasova na izborima. To vam je sistem, nije važno ko glasa, nego ko broji. Ipak, mi ne želimo bez borbe da odustanemo od ovih izbora, iako ne gajimo ikakve nade da ćemo ostvariti neki epohalan rezultat, iz razloga što se već počelo sa kupovinom glasova paketima i sličnim uslugama. Verovatno će tu biti i novca kao što je bio slučaj na svim izborima poslednjih pet godina - kaže Jakšić.

U međuvremenu se oglasio SNS koji je saopštio da najava bojkota izbora od strane Pokreta slobodnih građana, Demokratske i Nove stranke, predstavlja pokazatelj straha pomenutih političkih organizacija od još jednog izbornog poraza u kratkom periodu.

- Političke stranke koje su do nogu poražene na nedavno održanim predsedničkim izborima alibi za još jedan neuspeh pokušavaju da traže kroz pozivanje na nekakve zakonske nepravilnosti, koje ni sami sebi i svojim članovima ne uspevaju da argumentuju. SNS nema nameru da čeka pojedine opozicione stranke da konsoliduju redove i prebole sve poraze u poslednjih pet godina. Mesne zajednice i sam Grad Novi Sad moraju da funkcionišu i zato će izbori za savete i nadzorne odbore mesnih zajednica biti održani u zakonskom roku - naveli su naprednjaci i pozvali građane da u što većem broju učestvuju na izborima.

Podsetimo da je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić 30. juna raspisao izbori za članove saveta i nadzornih odbora mesnih zajednica "Pejićevi Salaši-Nemanovci", "Kovilj", "Kać", "Klisa", "Vidovdansko naselje", "Slana bara", "Futog", "Veternik", "Adice", "Bratstvo-Telep", "Južni Telep", "Gavrilo Princip", "Bistrica", "Omladinski pokret", "Sajlovo", "Kisač", "Nikola Tesla-Telep", "Dunav", "7. juli", "Ledinci", "Petrovaradin", "Sremska Kamenica","Liman III", "Ostrvo" i "Boško Buha".

Izbori su zakazani za nedelju, 16. jul od 7 do 20 časova. Rok za podnošenje predloga za kandidate ističe 10. jula u 15:30 časova, a Saveti mesnih zajednica su imali zadatak da do 5. jula imenuju komisije za sprovođenje izbora i opoziva.

  • LIMAN 2

    09.07.2017 17:48
    SNS SVATIO KRITIKU..ako,ako!
    Ne možete vi ni OKREĆITI,ono šio su KOMUNISTI izgradili !!!
  • VOX POPULI

    09.07.2017 17:19
    Trulež sistema
    Mesne zajednice su godinama i decenijama samo besplatni prostor za mesne odbore partijskih organizacija! Pošto o tome ni jedna vlast ne želi da govori, da narodu predoči istinu, niti sme da menja tu besmislicu, onda su izmišljeni Saveti MZ. Te minorne organizacije besposlenih volontera gladnih posla u nekom JP glume neku narodnu volju, nekakvo spuštanje odlučivanja u bazu... Kao, narod je izabrao! A izađe na izbore 10% građana, svi na telefon i lažnu suzu komšije. Za nagradu dobiju posao nekom u JP. Sve laž, obmana i totalna ludnica! Stidi se Srbijo!
  • NS65.

    09.07.2017 16:58
    ŠTA NAM URADI DEMOKRATIJA!?
    Da Limanac Lmancu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti