Novi Sad planira poljoprivredni razvoj do 2022. godine, paori skeptični

Novi Sad će dobiti novu Strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja grada od 2018. do 2022. godine.
Novi Sad planira poljoprivredni razvoj do 2022. godine, paori skeptični
Foto: Pixabay
Za izradu ove strategije iz budžeta grada izdvojeno je više od četiri miliona dinara, a ugovor je dodeljen grupi ponuđača koji čine Institut ekonomskih nauka, Institut za ekonomiku poljoprivrede i preduzeće Consulting Management Services. 
 
Poljoprivredni razvoj Novog Sada, grada sa jednim od najvećih poljoprivrednih sajmova u regionu, do sada se pominjao u Strategiji održivog razvoja, a novi dokument bi trebalo da donese planove kako da se ostvare ciljevi kao što su razvoj konkurentne i ekonomski održive poljoprivredne proizvodnje, dostizanje standarda u oblasti zaštite životne sredine, bezbednosti hrane i dobrobiti životinja, ali i povećanje zaposlenih u poljoprivrednim gazdinstvima.
 
"Prioritet je postizanje povećanja konkurentnost poljoprivrednog sektora i sektora ruralnog razvoja, poboljšanje plasmana na domaćem, regionalnom i međunarodnom tržištu, unapređenje tehnološkog razvoja i povezivanje učesnika. Potrebno je definisati plan unapređenja resursa u funkciji poljoprivrede kao i unapređenja kvaliteta proizvoda u interesu zaštite potrošača u skladu sa Evropskom regulativom i praksom", navodi se u konkursnoj dokumentaciji.
 
Ovaj dokument ide uz ruku sa višegodišnjim planovima o razvoju organske poljoprivrede u Novom Sadu, ali i interesovanju koju je kineska delegacija iskazala za stočarstvo, prilikom posete Novom Sadu. Poznato je i to da je donedavni predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, prilikom posete jednom gazdinstvu u Begeču poručio kako je "Vojvodina rođena da rađa", dodavši da je "poljoprivreda naša šansa".
 
Međutim, poljoprivrednici su već umorni od načelnih fraza o poboljšanju stanja u poljoprivredi. Zbog toga u Asocijaciji poljoprivrednika, kako navodi za 021.rs predsednik Miroslav Kiš, postoji skepsa kada se donosi ovakav dokument. 
 
"Nažalost, te strategiju često budu nerealne i zasnivaju se na onome - 'šta bi bilo kad bi bilo'. U nedostatku sredstava one se ne poštuju i ostaju samo slovo na papiru. To je ono što se u većini strategija dešava. Neprimenjivanjem tih planova gubimo svi, ne samo proizvođači, jer je cilj da se ljudima obezbedi kvalitetan, a jeftin proizvod", upozorava Kiš.
 
Novi Sad raspolaže sa nešto više od 5.700 poljoprivrednog zemljišta koje je u državnoj svojini, kao i više od 1.000 hektara u svojini Grada. To zemljište se daje u zakup, a kako su u Gradskoj upravi za privredu naveli za "Dnevnik" u ovoj godini planira se prihod od zakupa u visini od milion evra.
 
Naš sagovornik ukazuje da se stvari ne menjaju, te da ono što je kritikovao pre pet godina važi i dalje.  Kako je naveo, da bi ovaj sektor zaživeo neophodno je da se u njega više ulaže.
 
"Kao kada imate baštu, da bi imali rod i da bi bila isplativa, morate da u nju uložite. Neprihvatljivo je to da radite na njoj samo da biste rekli da nešto radite, a prihod ne ubirete. Moramo da imamo, recimo subvencionisano gorivo, to su zemlje regiona uradile. Ambijent se menja, ništa nije kako je bilo, ali to kod nas nije slučaj", zaključuje Kiš za 021.rs.
 
Konačna verzija dokumenta, koji će pokazati u kom pravcu će se kretati novosadska poljoprivreda u budućnosti, trebalo bi da bude okončana polovinom novembra ove godine. 
  • nsss

    25.07.2017 09:46
    nssss
    sve ce da nam procveta za dvadeset godina...bicemo prvi u svetu za sto godina...samo da da bog da naprednjaci ostanu
  • Observer

    24.07.2017 12:57
    Stara strategija ?
    Nedavno sam pisao na ovom Portalu, da nemamo nikakvu strategiju, ili je ne poštujemo, ili je neko sabotira ! Ne mogu da verujem da se tolika lova daje za PISANJE nove strategije, nove filozofske stranice, bratija će da podeli lovu, a unapred vidim da u poljoprivredi nema napretka Dajte, ljudi, vidite šta ne valja u staroj Strategiji, malo je korigujte i za nju je potrošena neka lova !
    Bolje bi bilo da ste te pare dali odmah u program navodnjavanja ili razvoj stočarstva ! STVARNO SU NAM PREKO GLAVE PLANOVI I STRATEGIJE, OD KOJIH NEMA KORISTI ! Ako vam se već daje neka lova, dogovorite se sa vašim tatom i dajte lovu za strategiju razvoja vaše privatne proizvodnje !
  • Nervirach

    23.07.2017 08:17
    Nekada su u Kisacu ziveli fini ljudi. Priznajem, ne znam kako je ovih dana. Mada, GRAS vozi do Kisaca?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti