Počelo sređivanje fasade Karlovačke gimnazije

Dugo najavljivana obnova fasade Karlovačke gimnazije je počela.
Počelo sređivanje fasade Karlovačke gimnazije
Foto: 021.rs
Kako iše "Dnevnik", radnici novosadskog preduzeća GAT uveliko postavljaju skele s dvorišne strane zgrade najstarije srpske gimnazije, a paraleleno s obnovom fasade, rekonstruisaće se i vodovodna i kanalizaciona mreža. Radovima će biti obuhvaćena zamena sanitarija u svim toaletima u školi i grejnih instalacija, koje su u lošem stanju, izuzev radijatora.
 
Radovi u Karlovačkoj gimnaziji deo su programa modernizacije škola u Srbiji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a finansira ih Evropska investiciona banka. Karlovačka opština bila je u obavezi da pripremi projektno-tehničku i ostalu dokumentaciju neophodnu za realizaciju posla.
 
Fasada ima oko 4.500 kvadatnih metara i potrebno je prvo sanirati pukotine i oštećenja, a na mestima gde nedostaju delovi ornamentike, neophodno je nadomestiti ih. Deo prozora će biti zamenjen, u zavisnosti od stanja u kojem su, a ostatak samo opravljen. Restauracija freske Svetog Nikole biće poverena slikaru po izboru Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji inače i nadzire radove.
 
Vrednost radova je 202.750 evra.
 
Fasada Karlovačke gimnazije poslednji put okrečena je pre oko 35 godina. Taj posao je tada bio poveren beogradskom"Poletu". Tada je restaurirana i unutrašnjost zdanja, tačnije, zidna dekoracija u Svečanoj sali, zbornici i hodnicima. Slikar-restaurator Dušan Nonin je tada restaurirao fresku Svetog Nikole, koja se nalazi na spoljašnjem zidu u dvorištu škole. Pre četiri decenije saniran je i krov Gimnazije kao i grejne instalacije.
  • Who

    25.07.2017 13:18
    StaBiBiloKadBi
    Ko je ovaj direktor gimnazije? Milenkovica znam iz skole jer smo isli u tu istu gimnaziju. Nije bio neki djak ali se lozio na sport i bio je faca. Korektan lik. Ali ko je ovaj sto se slika kao direktor. E Srbijo mati... Sns propast i bagra. Gimazijo moja jedva cekam da te vidim ponovo.
  • Novosadjanin

    25.07.2017 12:59
    Videcemo
    Sta ce biti. Grupa anonimusa i primitivaca je na samom pocetku pokusala da diskredituje mladog gradonacelnika koji je bio ostvaren i pre politike kao uspesan sportista i karate trener. Toliko znam iz medija prateci sport i lokalna desavanja. Znam takodje iz razgovora sa prijateljima da je iz postene radnicke porodice i da je rodjeni Karlovcanin i da zivi u Karlovcima. Sto je znacajna razlika u odnosu na prethodnike. Mislim da se trosi puno energije na zadovoljavanje primitivnih pojedinaca i da nema dovoljno kvalitetnog kadra unutar same opstine. I da on sam sa evidentnom energijom i znanjem kao i politickim darom, ne moze mnogo sam da uradi. To je u ostalom problem citavog drustva. Tanki smo sa kadrovima a ako se i pojavi neko sposoban cini se da se unisti sto pre. Karlovci moraju da se vrate na mesto koje im pripada. A to je da budu grad i da se na njih gleda na poseban nacin i sa brigom. Jer je to briga o svima nama i o nasoj deci. Ovo sa gimnazijom uliva nadu.
  • /

    25.07.2017 12:51
    /
    iliti znak zahvalnosti za polozaj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti