VIDEO, FOTO: Buka sa gradilišta uznemirava građane, radi se i u trećoj smeni

Na nekoliko gradilišta u Novom Sadu rade se i noćne, treće smene, što uzrokuje negodovanje građana koji od buke ne mogu da spavaju.
Kako za 021 kažu stanari u okolini objekata u izgradnji, a pogotovo u blizini Spensa, na Telepu i u okolini Fruškogorske ulice, noću građevinske mašine uredno rade i ne staju do ranih sati, a kvartovima se širi prašina koja dopire i do viših spratova stambenih zgrada. 
 
Objekti na čijoj izgradnji se trenutno najviše radi, a koji su i uzrok negodovanja građana u noćnim satima su tržni centar "Promenada" kod Spensa, nova zgrada Hitne pomoći na Bulevaru patrijarha Pavla, kao i Naučno-tehnološki park na uglu Fruškogorske i Bulevara cara Lazara. Tržni centar bi trebalo da nikne krajem 2018. godine, zgrada Hitne pomoći napreduje i očekuje se da će biti gotova za manje od godinu dana, kao i NT park. Međutim, građani se pitaju zbog čega mašine rade u sve tri smene i da li je to uopšte potrebno da bi se izgradnja završila u rokovima koji su navedeni.
 
 
Za početak, kako za 021 kažu u inspekciji rada, rad u trećoj smeni nije zakonom zabranjen i dokle god se ne krše prava radnika, noću sme da se radi.
 
"Poslodavci koji su organizovali rad na način da se privredna delatnost odvija tokom 24 časa ne krše propise iz oblasti rada, ukoliko je radno vreme zaposlenih organizovano u skladu sa zakonom. Zaposleni mogu da rade u jednoj, dve ili tri smene", kaže za 021 načelnica odeljenja inspekcije rada u Novom Sadu Ljiljana Stojšić
 
Otežavajuća okolnost na gradilištima leti jesu svakako visoke temperature, zbog čega su i inspektori rada obilazili teren i savetovali poslodavce da radnike ne stavljaju za mašine po najvećoj vrućini. Međutim, temperatura ne utiče samo na radnike, već i na materijal koji se koristi na gradilištu, što je jedan od razloga odlaganja radova u toku dana i uključivanja mašina noću. Kako za 021 kaže predsednik Udruženja "Novosadska gradilišta - NSBuild" Dušan Debeljački, visoke temperature utiču na beton, ali i na ceo proces rada kada je potrebno obavljati nešto što traje dugo. Zato se noćnim smenama praktično prekraćuje vreme.
 
"U tehnologiji betona postoje aditivi za rad kako na visokim, tako i na niskim temperaturama, ali verujem da je izvođačima lakše i jeftinije zadržati isprobane recepture betona i prosto pomeriti betoniranje na rad pod reflektorima. Takođe, izbegavanje vrućine utiče i na opštu sigurnost i koncentraciju radnika. Pored betoniranja, koje je povoljnije raditi na blažim temperaturama, kao redovan pratilac zemljanih radova i temeljenja objekta u našim uslovima je i snižavanje nivoa podzemnih voda. Za taj proces koriste se moćne pumpe, pri čemu oticanje mlazova vode iz iskopa svakako nije bešumno, ali je nužna radnja koja se odvija neprekidno na početku gradnje dublje fundiranih objekata. Kao najbučniju pojavu dubokog fundiranja svakako imamo i pobijanje šipova, kojih može biti zaista veliki broj ispod temeljne ploče, pa kada se to pomnoži sa trajanjem svakog pobijanja šipa ponaosob, dolazimo do značajnog vremenskog perioda koje se prekraćuje trećim smenama", objašnjava Debeljački za naš portal.
 
 
Kako dodaje, noćni rad često se sprovodi kako bi se posao obavio što pre, što nije neopravdano.
 
"Problematika noćnog rada ipak je rezervisana za veća gradilišta, a svedoci smo nicanja više novih kompleksa i zgrada u našem gradu u ovom trenutku. Sve njih prate i zahtevni rokovi sa napetom dinamikom radova, kao i izvođači kojima svaki radni dan manje u kalendaru utiče na konačnu računicu. Rad u tri smene nije neobičan na ovakvim mestima i u građevinskoj struci, on je regulisan i zakonit, ali njegova nuspojava su nažalost buka i nemir koji ometaju građane u okolini gradilišta", smatra on.
 
 
Na forumu portala NSBuild.rs mogu se pronaći primeri žalbi građana na noćne radove, ali kako misli Debeljački, na građanima je da razumeju situaciju i budu strpljivi dok "najgore ne prođe".
 
Jedna od sumnji građana kada je reč o noćnom radu je mogućnost da se građevinci angažuju "na crno" i stave u noćne smene, kada inspekcije neće izlaziti na teren. Međutim, kako za 021 kaže načelnica inspekcije rada Ljiljana Stojšić, svi radnici na pomenutim gradilištima imaju ugovore o radu i ostvaruju sva prava iz radnog odnosa. Takođe, Dušan Debeljački smatra da bi bilo sumnjivo upravo poslati radnike bez papira na teren usred noći.
 
"Po mom mišljenju, takve poslovođe svakako bi više rizikovale baš skretanjem pažnje na svoje objekte, uznemirujući bližu okolinu i postajući lakša meta eventualnih prijava i kontrola inspekcije. Glavni razlozi noćnog rada gradilišta preko leta su zaista stručno opravdani i dovoljni da ih prihvatimo i nosimo se s njima kao neizostavnim delom urbanog života", zaključuje Debeljački. 
 
021 pokušao je da dođe do izvođača radova na pomenutim gradilištima, ali ni u jednoj od izabranih firmi nadležni nisu bili dostupni. Jedini se na poziv odazvao Graditelj NS, koji je svoje poslove završio pre glavnih radova i, kako navodi za naš portal, nije organizovao noćne smene.
  • Skolivani penzioner

    03.08.2017 11:28
    ODMOR i TISINA
    @MLADA VOJVODJANKA
    ......."bombe bacala"
    Mlada vojvodjanko,stvarno si mlada.....
    Zasto bi neko isao na selo? Zarad tisine?
    Prostaka i onih sto prave buku i ne obaziru se na bonton i kulturu i ne zanima ih niko drugi sem nih samih,ima svuda. Zasto bi neko ko je odrastao u gradu,nikada nije tresao mrve sa stolnjaka komsiji ispod,muziku slusao primereno jakim zvukom da komsije ne cuju,pristojno odrzavao dorosusedske odnose ,ucio skolu,zavrsio,dobio a ne kupio diplome,isao na posao svaki dan skoro 40 godina,jednom recju ,neko ko nije polusvet,pristao da ga u zemlji kakva je ova koja ne postuje ni jedan zakon,pusti da ga polusvet maltretira. Zar nije dovoljno do sada sta su nam uradili,(svom sopstvenom narodu)?
    Ukrali mi posteno zaradjenu penziju da ne mogu ni stan da platim.
    MLADA VOJVODJANKO,zamisli sebe u 65 godini a nemas penziju za svoj rad vec si beskucnik.
    MLADA VOJVODJANO nista ti ne razumes...idi ti na selo ili ostani tamo,-stagod!
  • Stevan

    03.08.2017 08:02
    Evo resenja
    Zajednicka tuzba,dobar advokat,pre toga izmerite buku od 22-06 h. Mogu oni kako hoce,ali ne i dokle hoce...Samo se udruzite
  • Mlada vojvođanka

    03.08.2017 06:51
    Čitam i ne verujem...već četvrt veka vlastodršci nam pokazuju da nam je država razvaljena a ovde svi NEŠTO OČEKUJETE od iste!? Halooooo...osvestite se i pogledajte makar oko sebe! Vlast zanima samo opstanak na vlasti jer SAMO SE TAKO U SRBIJI ŽIVI! Šta njih briga za radnike i radnička prava (to ste imali u samoupravljanju pa vam nije valjalo) radnici su potrošna roba, zameniće ih novi jadnici koji stasavaju, šta ih briga za stanovništvo, dolaze migranti, šta njih briga za bilo šta oni imaju i zabole ih...a ovce su za šišanje pa još kad dobrovoljno biraju ovakvu vlast - eto vam...a gospodi s keja, centra i ostalih fensi mesta na raspolaganju su "Mali oglasi" - sela vapiju za njihovim dokoličarenjem...a kad malo bolje razmislite pa na tim mestima i ne žive radnici koji rade u tri smene već oni koji imaju vremena danas da sede za kompjuterima vasceli dan i da im nešto smeta...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.