Novosadske škole za sada bez obaveznih uniformi

Đaci osnovnih i srednjih škola u Novom Sadu na početku školske godine, 1. septembra, neće nositi obavezne uniforme.
Iako je za većinu njih prihvatljivo da na nastavu dolaze jednoobrazno obučeni, ta praksa će morati da sačeka još neko vreme. Među stotinak škola u Srbiji, u kojima će od 1. septembra učenici nositi školske uniforme, nema nijedne iz Novog Sada.
 
Svih 14 srednjih škola i 36 osmoletki popunilo je anketu, po kojoj se većina izjasnila za školske uniforme, ali još nijedna nije krenula u proceduru izrade i odabira modela.
 
"Mišljenja među srednjim školama su podeljena, ima ih i za i protiv, ali, u principu, sve su zainteresovane za uvođenje uniformi. Najpre se mora napraviti plan, a ideja je da učenicima damo mogućnost da predlože kakvu bi uniformu želeli da redovno nose. Naravno, mora se uvažavati i ekonomska situacija", navodi za "Novosti" predsednik Aktiva direktora srednjih škola u Novom Sadu Stanko Matić.
 
Osim modela, prema Matićevim rečima, bitan je i kvalitet budućih uniformi za koje se đaci odluče, jer bi trebalo da izgledaju prikladno, ali i da budu udobne.
 
"Nošenje uniformi bi doprinelo tome da svaka škola bude prepoznatljiva i to bi trebalo sve da imaju na umu, a ideja je da sami učenici osmisle kako bi uniforme izgledale", kaže Matić.
 
Bez školskih uniformi do daljeg će biti i učenici novosadskih osnovnih škola. Kako kaže direktorka Aktiva osnovnih škola Jasmina Pastonjacki, još nijedna škola nije ušla u proceduru, mada su već sprovele anketu među učenicima.
 
"Interesantno je da đaci od prvog do četvrtog razreda žele da nose uniforme, dok u višim razredima preovladavaju oni koji se tome protive. Predložili smo da se uvede pilot-projekat, odnosno da đaci prvog i drugog razreda nose uniforme, kako bi se navikli da razvijaju osećaj pripadnosti. U odabir amblema bio bi uključen i Đački parlament", navodi Pastonjacki.
 
Postoji nekoliko načina nabavke uniforme. Nekima ih je kupila opština, drugima roditelji, a postoji ideja i da škole nabave samo tekstil, a uniformu da šiju tekstilne škole kako bi cena bila pristupačnija. 
 
Prema sadašnjim najavama Ministarstva, uniforme će biti obavezne u svim školama za dve godine.
  • Daja

    31.08.2017 10:53
    Ja sam još iz "onog"vremena kada smo nosili od crnog klota, dugih rukava i obavezna heklana kragna. Uffff, niko to nije voleo. Ali mi se nekako čini da bi se moglo, umesto kompletne uniforme, uraditi tako da recimo đaci nose prsluke sa amblemon. To ne bi trebalo da bude skupo pa od škole do škole boja i amblem, a deca nose ispod ono što imaju. Sve škole po svetu / bio narod siromašan ili ne / imaju jedan vid uniforme i ne vidim čemu toliki otpor. Ali... naš narod je uvek, da prostite.......ko Begečka nana!
  • haha

    22.08.2017 16:55
    "Interesantno je da đaci od prvog do četvrtog razreda žele da nose uniforme, dok u višim razredima preovladavaju oni koji se tome protive." Nije interesantno, komentar je idiotski. Dobro niste decu od 3 godine pitali jel hoce uniforme. Oni sve hoce. A druga glupost je da ce se uzimati u obzir ekonomska situacija. To je nemoguce. Ako zelite minimalni nivo kvaliteta materijala i kroja, mnoga deca to nemaju da plate, a ako se prilagodi najsiromasnijima, ne moze biti ni minimalnog kvaliteta. Ideja koja em sto pokusava da napravi nesto na povrsini (privid jednakosti), em sto je neizvodljiva, em sto se protivi vecina roditelja i dece, em je odvratno. Al' bracala otvorio tekstilni kombinat, jel to?
  • za uniforme

    22.08.2017 10:17
    Dakle, u sveopštoj bedi i nemaštini, itekako, za uniforme. Nema tu velike mudrosti i "kerefeka". Jednoobrazna boja i materijal. Svako kupi gde hoće i šije kako hoće. A, protekcionaši "na tata i mama vezu", će uvek biti u prvim redovima. Ovo prema zaslugama iz komunističkih vremena, jer, tako biva u društvu koje se nije reformisalo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.