Štrajk u novosadskim školama - možda bude, a možda i ne bude

Prosvetari u Novom Sadu će možda štrajkovati, možda će protestovati, a postoji šansa da se ništa od toga ni ne ostvari.
Štrajk u novosadskim školama - možda bude, a možda i ne bude
Foto: 021.rs
Sindikati prosvetara najavljuju štrajkove u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Časovi će biti skraćeni na 30 minuta, a javnost će se upoznati sa razlozima nezadovoljstva zaposlenih u prosveti.
 
Ove godine, pored lošeg položaja u kom se nalaze zaposleni u prosveti, razlog su nacrti Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) i Zakona o javnim službama, na koje su sindikati burno reagovali. Prosvetari traže izuzimanje njihove struke iz Zakona o javnim službama, dok se ZOSOV-u zamera preveliko uplitanje izvšne vlasti u rad osnovnih i srednjih škola. 
 
Međutim, nepoznato je kako će na sve to odgovoriti prosvetari u Novom Sadu. Da li će čekati da im konačno odzvoni?
 
Predsednik Unije prosvetnih sindikata Vojvodine Zvonimir Jović kaže za 021.rs da će štrajka biti, ali nije siguran koliko škola će se odazvati pozivu.
 
"Ja očekujem da će škole štrajkovati, ali ne mogu da kažem sa sigurnošću koje. Novi Sad nije baš najaktivniji po tom pitanju", poručuje Jović.
 
Uniji se u štrajku 1. septembra neće pridružiti Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV). Oni svoje aktivnosti najavljuju za ponedeljak, 4. septembar. Kako za 021 kaže predsednik ovog sindikata Ranko Hrnjaz, oni prvih sat vremena neće raditi.
 
"Odluka je predsedništva da ćemo mi prestati sa radom i da ćemo izaći na protest onog trenutka kada zakon uđe u proceduru i bude na razmatranju. To je diskriminatorski zakon koji je takav da će prosvetare još više da diskriminiše. Legalizovaće se situacija u kojoj su prosvetni i zdravstveni radnici na poslednjem mestu", objašnjava Hrnjaz.
 
Evidentno je da nezadovoljstvo postoji u oba sindikata. Ipak u NSPRV kažu da su se za 4. septembar odlučili zato što moraju da prime prvake u škole, te da im nije cilj da naprave problem roditeljima, nego da dobiju njihovu podršku, jer im je potrebna.
 
Za Zvonimira Jovića to su "priče za malu decu".
 
"Uvek ostavljamo mogućnost da se prvaci prime i 1. septembra i da se normalno sa njima radi taj dan. Nismo toliko rigidni. Smatram da je ponedeljak najgori dan za štrajk, jer se preko vikenda svašta dešava i dolaze razne kontradiktorne informacije, što je diskutabilno. Opet, imali smo situacije da prijem prvaka obavimo 31. avgusta, pa da se sutradan štrajkuje. To su priče za malu decu", dodaje on.
 
Nije samo javnost zbunjena time da li će se štrajkovati ili neće. Ipak, nedostatak dogovora među prosvetarima u Novom Sadu je nešto što je postalo česta pojava.
 
U Gimnaziji "Laza Kostić" će se, kako za sada stoje stvari, štrajkovati. Direktor gimnazije Vukašin Lazović kaže za 021.rs da postoji mogućnost i da se to promeni.
 
"Ja sam obavešten od strane predsednika sindikata u školi da je na nivou grada doneta odluka da se održi štrajk upozorenja. Za sada stoji tako, a ako se donese drugačije odluka, to je stvar vlade i sindikata. Ja sam zamolio da mi se to javi na vreme kako bismo mogli da obavestimo decu i roditelje o tome. Ukoliko odluka bude drugačija, to će biti javljeno dan ranije, odnosno u četvrtak", kaže za 021.rs Lazović.
 
Bez obzira na to da li će 1. septembra zvona u školama zvoniti redovno, ranije ili neće uopšte zvoniti, činjenica je da problemi prosvetara ostaju. Hrnjaz poručuje da se novim zakonskim rešenjima prosvetari diskriminišu ne samo po platama, nego i u radno-pravnom statusu.
 
"To je krajnji bezobrazluk vlasti. Mi smo tražili platne razrede za sve budžetske korisnike, jedinstven zakon, definisanje radnih odnosa i plata za sve. Na kraju se da pretpostaviti da će glavni kriterijum za rad biti partijska knjižica, jer vidimo da je najveći kvalitet ako imate partijsku knjižicu. Ostalo ništa nije bitno", zaključuje naš sagovornik.
 
Ako je za utehu prosvetarima, resorni ministar Mladen Šarčević izjavio je nedavno da će biti povećanja plate u prosveti, ali da se ne zna za koliko. Prema njegovim rečima, ne može se sprovesti reforma obrazovanja bez regulisanja statusa zaposlenih u prosveti. On je, takođe, rekao da od štrajka sindikata 1. septembra nema mnogo štete jer se tada svakako "priča o letovanju".
 
U međuvremenu, u Uniji prosvetnih sindikata Vojvodine najavljuju protest u četvrtak, 1. septembra u 12 časova ispred Školske uprave Novi Sad. Njima bi se tada pridružile i kolege iz okolnih mesta. Naravno, sve to će biti ukoliko im policija odobri javni skup.
  • eks prosvetar

    30.08.2017 10:13
    Vec vidjeno
    Takoje skoro svaki put bilo u vezi sa svakim protestom!
    SSSS
    Znate sta to znaci?
    Umesto da se pridruze svi kada krene prosveta,i zdravstvo u strajk,najvaznije dve profesije,da dodju i vaspitacice i svi nezadovoljni radnici...skupilo bi se .......
    Ah prosvetari i Bogu ste teski tako razjedinjeni.
    Razocaran kolegama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti