Počinje sanacija jezera u Kameničkom parku i postavljanje kućica za šišmiše

Radnici "Gradskog zelenila" uskoro će početi sanaciju jezera u Kameničkom parku.
Počinje sanacija jezera u Kameničkom parku i postavljanje kućica za šišmiše
Foto: 021.rs
To jezero nalazi se u severnom delu parka – u blizini Mosta slobode. Ono se puni prirodnim putem vodom iz izvora i atmosferskim padavinama. Na prostoru parka je postojalo više jezera, od kojih je preostalo samo jedno.
 
Jezero datira iz vremena nastanka parka, kraj 18. i početak 19. veka, a korišćeno je kao kupalište i povremeno je poribljavano. Nivo vode u jezeru se polako smanjuje, obraslo je trskom i drugom barskom vegetacijom koja se godinama unazad nije uklanjala tako da se vodeno ogledalo polako smanjuje. 
 
Pored uklanjanja barske vegetacije, planira se čišćenje jezera i uređenje prilaza samom jezeru.
 
Takođe, biće nastavljeno uređenje samog parka, selektivnim krčenjem podrasta. Ove godine akcenat je dat na krčenju vegetacije u delu parka uz Dunav.
 
Uz to, biće postavljeno još info-tabli u parku. Tokom 2016. godine je uređeno više mini lokacija u parku pri čemu su postavljene table koje ukazuju na značajne ptice i insekte koji žive u ovom spomeniku prirode. Ove godine se planira postavka kućica za slepe miševe i postavka tabli sa informacijama o ovim zaštićenim vrstama.
 
Kako navode iz "Zelenila", prošle godine su postavljene i informativne table o spomenicima u parku. Ove godine se izrađuje Elaborat sanacije (restauracije i konzervacije) ovih spomenika, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.
 
Pokrajina i Grad planiraju da finansiraju izgradnju staza i javne rasvete na solarnu energiju. 
  • Mrčo

    12.09.2017 08:07
    Neće valjda
    Izbetonirati (asfaltirati) pešačke staze, napraviti lep parking, izdati u zakup dobre lokacije za kafiće i pečenjar, igrtališta tipa mamipare a i pustiti kojeg dinosaurusa. Da Kamenički park postane Kamenički Štrand. Sve predispozicije za uništiti jedinu zeleonu oazu u blizini grada. Betonu nikada kraja, a i malim naprednim preduzetnicima.
  • Lela

    07.09.2017 19:24
    Radovi
    Da li je moguce da su se setili da i Kamenica postoji?!! Bilo bi lepo samo jos da zavrse most (dva radnika studiozno ceprkaju vec mesecima) kako bi ljudi iz Kamenice mogli peske ili biciklom bezbedno da dodju do grada...
  • Pihtijoguzi

    07.09.2017 14:50
    a kucjica..
    za dojilje?>>?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti