Priprema se obnova Bastiona svetog Leopolda na Tvrđavi

Plato Bastiona Svetog Leopolda na Petrovaradinskoj tvrđavi uskoro bi trebalo da bude obnovljen, pošto je raspisana javna nabavka za izbor izvođača radova.
Priprema se obnova Bastiona svetog Leopolda na Tvrđavi
Foto: 021.rs
Kako piše Dnevnik, ploče na platou su u lošem stanju, a ispod njih, unutar Bastiona, nalazi se prostorija-kazamat u kojoj je smeštena galerija tapiserija s vidljivim problemom vlage.
 
Predviđeno je uređenje oštećenog platoa i obnova vidikovca da bi ponovo bio funkcionalan. Postojeći zatrpani ventilacioni otvori kazamata biće vraćeni u prvobitno stanje, dok će na platou biti postavljene klupe.
 
Pri sanaciji platoa rešiće se i problem odvodnjavanja da bi se sprečilo dalje slivanje atmosferske vode u bedeme, što, kažu u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije, dovodi do njihove devastacije. Uslove tehničke zaštite odredio je gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture.
 
Plato se nalazi na isturenoj jugozapadnoj tački Tvrđave, na suprotnoj strani od platoa kod Sata. Popločan je opekom i ograđen metalnom ogradom.
  • JoJa

    07.09.2017 20:42
    A zašto mi Leopoldu da obnavljamo bastion, neka ga gospodin sam obnovi.
  • ex chapman

    07.09.2017 10:56
    održavanje
    održavanje treba da plate oni koji eksploatišu Tvrđavu i debelo zarade na tome. ali ne: u Stradiji je normalno da svoj privatan biznis finansiraš iz budžeta, a da sav profit ide tebi (minus mito lokalnim i državnim "drmatorima").
    btw bastion nije svetog Leopolda, već cara Leopolda Habzburškog, koji nije svetac. znate onaj iz "Seoba" što je Srbima obećao vojvodstvo (zato se i danas zovemo Vojvodina)? znam da je "bastion svetog Leopolda" opšteprihvaćen termin, ali to ne znači da je tačan. možda da Leopolda predložite za kanonizaciju? na kraju krajeva, možete da mu date i novo ime ako baš hoćete. evo, nek bude bastion svetog Butorovića; ili bastion Exita; ili bastion korupcije i svinjarluka...
  • Dzuda

    07.09.2017 10:08
    Exit
    Neka plati vlasnik Bastiona koji citavu deceniju I vise unistava put do njegovog lokala .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti