Balet Žizela Adolfa Adama otvara 157. sezonu SNP-a

Nova 157. sezona Srpskog narodnog pozorišta počinje premijernom obnovom baleta Žizela Adolfa Adama koji će biti izveden u subotu, 23. septembra na sceni "Jovan Đorđević" u 19 časova.
Balet Žizela Adolfa Adama otvara 157. sezonu SNP-a
Foto: 021.rs
Balet je rađen po libretu Teofila Gojea i Verona Sen Žorža i predstavlja nam romantičarsku priču o ljubavi između Žizele i grofa Alberta. U glavnim ulogama nastupiće Ana Đurić (Žizela) i Andrej Kolčeriju (grof Albert) u pratnji solista i ansambra Baleta. Režiju i koreografiju postavila je Milica Jovanović, a obnovila je Oksana Storožuk. Dirigent je Mikica Jevtić.
 
Prva repriza planirana je za četvrtak, 28. septembra.
 
Planirane su i dve dramske premijere: Fortinbras se napio Januša Glovackog, u režiji Nikole Zavišića i Anikina vremena po motivima istoimene pripovetke Ive Andrića, u režiji i adaptaciji Ane Đorđević.
 
Premijera predstave Fortinbras se napio planirana je za početak oktobra, a rađena je u koprodukciji SNP-a i Centra za vizuelnu kulturu. U predstavi igraju: Marko Savić, Nenad Pećinar, Igor Pavlović, Dušan Jakišić, Milan Kovačević, Alisa Lacko. Predstava Anikina vremena, čije su probe u toku, planirana je da se premijerno izvede krajem oktobra, a u predstavi igraju: Milica Trifunović (Anika), Nenad Pećinar, Biljana Keskenović, Dušan Matejić, Milovan Filipović, Jovana Mišković, Milica Grujičić. Predstava je rađena u koprodukciji SNP-a i BEO ART-a.
 
U toku su i pripreme za mjuzikl Vojvođanska rapsodija, po motivima drame Selo Sakule, a u Banatu. Reditelj je Vladimir Lazić, dramaturšku adaptaciju uradili su Željko Mijanović i Vladimir Lazić, a kompoziror je Gabor Lenđel. Ova predstava je zajednički projekat sve tri umetničke jedinice SNP-a, Drame, Opere i Baleta, tako da će u predstavi učestvovati glumci, baletski igrači, operski pevači i članovi Orkestra SNP-a.
Premijera je planirana za početak novembra.
 
Dogovoreno je i gostovanje SNP-a u Bratislavi, sa predstavom Dan kada smo se sreli, 27. i 28. oktobra u Slovačkom pozorištu za igru, dok će prestava Karmen, Slovačkog pozorišta za igru, gostovati u SNP-u 14. oktobra. Ova razmena predstava je rezultat potpisane saradnje na bazi uzajamnog gostovanja, SNP-a i Slovačkog pozorišta za igru.
 
Planirano je i učešće scenske kantate Karmina burana na 15. Međunarodnom festivalu "Elena Todorini", u Krajovi (Rumunija) 9. novembra. Ovaj festival posvećen je čuvenom rumunskom mecosopranu 19. veka, Eleni Todorini, koja je rođena u Krajovi, i predstavlja izuzetno važan kulturni događaj.
  • Stojko

    15.09.2017 20:02
    Divno
    Lepo je gledati žene u suknjama kada dizu noge iznova i iznova, svaki put se obradujem.Volim balet zbog zgodnih teta koje skakuću, mada ni dobar baletan nije loš. Sva sreća pa moja žena obožava balet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti