Kružević: Energetska efikasnost imperativ modernog društva

Danas je na Novosadskom sajmu predstavljen projekat "Obnovljiva solarna energija" koji će biti realizovan u okviru prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske preko IPA projekta Evropske unije.

Projekat treba da donese uštede u potrošnji električne energije i omogući primenu principa energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Kako je rečeno, rok za realizaciju je 20 meseci, a očekuje se da bude implementiran u februaru 2019. godine. Vredan je oko milion evra, a od toga je Novom Sadu odobreno 496.000 evra.  

Prema rečima pomoćnice načelnika za investicije u Upravi za građevinsko zemljište i investicije Zorice Ninić Stupar, konkretan rezultat projekta biće instaliranje 100 svetiljki koje se snabdevaju solarnom energijom i to u delovima grada u kojima nije moguće priključiti javno osvetljenje na distributivni elektro-energetski sistem zbog nepristupačnosti lokaliteta. Ljerka Vučković, zamenica gradonačelnika Belišća, grada partnera Novog Sada na ovom projektu, izrazila je zadovoljstvo zbog saradnje na ovom poslu koji treba da donese uštede u potrošnji struje, ali i da omogući primenu principa energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević izričit je u stavu da je "energetska efikasnost imperativ modernog društva".

- S jedne strane čuvamo životnu sredinu, a s druge ostvarujemo velike uštede. Prekogranična saradnja je sastavni deo puta Srbije ka Evropskoj uniji, i razmena znanja i iskustava sa hrvatskim partnerima će biti od velikog značaja. Cilj nam je da stvorimo što bolji poslovni ambijent, da privučemo investitore i to rezultira novootvorenim radnim mestima - naglasio je Kružević.

  • /

    14.09.2017 08:43
    /
    evo ga novi dulic
  • Jovan

    13.09.2017 21:05
    Strucnjaci
    Gospodja Stupar je direktno ucestvovala pre mnogo godina u "predivnom" LED osvetljenju Varadinskog mosta.Od tada pa do danas potpisala je mnogo nakaradnih projekata.
    O Kruzevicu je svaka rec suvisna...
  • Teodosije III

    13.09.2017 18:58
    Sumnjam da razlikuje kV od kW-a

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti