Novi Sad će dobiti Plan javnog zdravlja

Novi Sad će uskoro morati da donese Plan javnog zdravlja, koji će usvojiti Skupština grada.
Plan javnog zdravlja je dokument koji predviđaju Zakon o javnom zdravlju i Zakon o budžetskom sistemu, a bavi se načinom na koji se troši novac na zdravstvo, kako se štiti zdravlje građana, u kakvim uslovima se živi i radi, a samim tim i kakav je kvalitet života. Zato je danas održana prva u nizu radionica koje organizuju Ministarstvo zdravlja, Stalna konferencija gradova i opština i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u cilju podrške gradovima i opštinama prilikom izrade planova javnog zdravlja.
 
Pripremljen je i Priručnik za strateško planiranje javnog zdravlja na lokalnom nivou i plakati sa ilustrovanim oblastima javnog zdravlja koji su uručeni predstavnicima 13 lokalnih samouprava koje su učestvovale na ovoj radionici u Novom Sadu.
 
V.d. načelnica Uprave za zdravstvo dr Mila Uverić - Radović poručila je da Grad formalno ne poseduje ovaj dokument, ali ima druge dokumente kojima prati javno zdravlje Novosađana.
 
"Više od 20 godina Grad izrađuje dokument Zdravstveno stanje stanovništva, u sklopu članstva u 6. fazi Evropske mreže "Zdravih gradova" ima ustanovljene "Zdravstveni profil Grada" – svojevrsnu širu "sliku zdravlja" stanovništva i "Okvir gradskog plana za zdravlje". Pored toga, Grad Novi Sad, kao i nekolicina gradova u Srbiji, ima brojne razvojne dokumente koji imaju intersektorski karakter i usvojeni su u Skupštini grada. Ovo će biti prilika da se oni sagledaju i iz ugla njihovog doprinosa unapređenju odrednica zdravlja", rekla je dr Mila Uverić – Radović i dodala da je Novi Sad spreman da deli svoja iskustva u sastavljanju ovakvih akata sa drugim opštinama.
 
Prema rečima profesorke Medicinskog fakulteta u Novom Sadu Eržebet Ač Nikolić, javno zdravlje je mnogo širi koncept od zdravstvene zaštite.
 
"Briga o zdravlju je briga svakog od nas pojedinačno, kao privatnih lica ali i kao profesionalaca bez obzira na to u kom segmentu društva mi radimo. To je nešto što radimo kako bismo unapredili zdravlje stanovištva, svoje lično zdravlje i zdravlje okoline. Način i uslovi života najviše utiču na zdravlje, pa treba raditi na njihovom poboljšanju i to kroz koordinisane aktivnosti svih sektora", naglasila je dr Eržebet Ač Nikolić i dodala da je cilj kojem se teži izrada Strateškog plana javnog zdravlja koji će sadržati operativne planove svake opštine.
 
Radionice će posle Novog Sada biti održane u Subotici, Kraljevu, Nišu i Beogradu.
  • Zdrav, hvala Bogu!

    19.09.2017 13:14
    Planski
    Ajde što se niko ne javlja U Call centru.
    Ajde što nijedan zaštitnik građana od strane zdravstva nikada nije niti na telefonu niti na svom radnom mestu.
    Ajde što javna zubna zaštita služi samo za ismevanje i viceve.
    Ajde što su svi termini zauzeti, kako sestre po ordinacijama kažu.
    Ajde što kada dođete na dane zauzetosti - ne vidite nikog ni u hodniku ni u ordinaciji.
    Ali, zašto ni po hodnicima ni po ordinacijama nema zdravstvenog osoblja?
    Gde se to sakriju, gde to piju kafu?
    Kako to može da se dogodi da Dom Zdravlja Liman bude prazan, radnog dana u radno vreme?
    Istini za volju - portiri su uvek na radnom mestu!
    Ali, čini mi se da to plaća privatna agencija za obezbeđenje.
  • DS

    19.09.2017 09:09
    a zdravlje na ulicama?
    Ocistiti smetliste sa ulica isto vodi ka zdravijem zivotu... Voditi racuna i ne svinjiti ... isto vodi ka zdravijem umu, duhu i telu...
    Po svemu sudeci uskoro ce nas od smetlista zadesiti i kolera
  • Impresioniran

    19.09.2017 06:57
    Sve na papir
    Planove jedino i imamo.
    Sve lepo na papir, a posle u kafanu u novom javnom autu.
    Na ovakav način se Jugoslavija ne bi izgradila posle rata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti