FOTO: Buve na siru - svačija i ničija nadležnost

Jedna Novosađanka nedavno je pronašla buve na siru u jednom supermarketu, a umesto adekvatne reakcije nadležnih, "šetali" su je od jedne do druge institucije.
FOTO: Buve na siru - svačija i ničija nadležnost
Foto: 021.rs
Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan nedavno je izjavio da nije srećan zbog kvaliteta hrane koju jedu građani Srbije, a prema svemu sudeći još manje su srećni građani koji na dokaze te tvrdnje, ovog puta u vidu buva, nailaze u praksi. 
 
Umesto da kupi "feta" sir na akciji, Novosađanka koja se obratila redakciji 021.rs je nakon onoga što je ugledala u frižideru odustala od te ideje.
 
"Čekajući da dođe neko od zaposlenih da me usluži, ugledala sam neobične crne tačke na siru. Zagledavši se malo bolje, ustanovila sam da se radi o buvama. Odustala sam od kupovine sira, a primedbu nisam imala kome da uputim jer i dalje nikoga nije bilo da me usluži. Sutradan sam pozvala sanitarnu inspekciju u kojoj mi je rečeno da to nije njihova nadležnost, da se to tiče higijene u objektima. Na moje pitanje da li se buve na prehrambenom proizvodu smatraju higijenom u objektu, rekla mi je da se za to moram obratiti veterinarskoj inspekciji jer se radi o neispravnosti proizvoda", priča naša sagovornica.
 
Nakon što je nekoliko puta bezuspešno pokušala da kontaktira veterinarsku inspekciju, obratila se Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS), gde joj je, kako kaže, rečeno da je to nadležnost poljoprivredne inspekcije. Međutim, pravni savetnik NOPS-a Marko Dragić ukazuje za 021.rs da je u ovoj situaciji sanitarna inspekcija morala da interveniše.
 
"U slučajevima kada se pojave buve na prehrambenim proizvodima mi građane upućujemo na veterinarsku i sanitarnu inspekciju koje su zadužene da obavljaju kontrolu i da izađu na teren da sagledaju slučaj i sankcionišu trgovca. Ukoliko niko od nadležnih ne reaguje, građanin prigovor može da uputi ministarstvu, ali ono samo ne može da se izbori sa ovakvim slučajevima", kaže Dragić.
 
Posle "šetanja" od institucije do institucije i saznanja da su buve na siru nadležnost uvek neke druge inspekcije, naša sagovornica kaže da je zaključila da je pokušaj da dođe do pomoći zapravo borba sa vetrenjačama.
 
"Na žalost, higijena i bezbednost hrane u našim prehrambenim objektima je ispod svakog nivoa, a činjenica da 'artikle' koji skaču, lete ili trče možete da dobijate gratis nateraju vas da pomislite: 'Dobro je da smo još uvek živi s obzirom na to kakvu hranu jedemo'", dodaje ona.
 
U NOPS-u poručuju da u poslednje vreme dobijaju nešto veći broj prigovora na ispravnost hrane i proizvoda, posebno na pijacima. Dragić takođe ukazuje na loš kvalitet proizvoda. 
 
Mi kao zemlja nemamo instituciju koja će da uradi dobru analizu i kontrolu proizvoda. Vrše se kontrole koje zadovoljavaju minimalne kriterijume u našoj zemlji, jer za bolje nemamo. Upravo je to najveći problem, jer se prodaje roba svakakve vrste i kvaliteta", zaključuje Dragić za 021.rs.
  • smi

    26.09.2017 22:39
    ....
    @veganka muka mi je od vas koji pocinjete na VEG.... slobodno mozete ziveti i od sunceve energije,posto je to sada moderno. od iskona su ljudi jeli meso i ostale derivate od zivotinja. i sta vi sada hocete???? Isti ste kao i gej populacija....... ako hocete tako nesto da konzumirate ,radite to u svoja 4 zida!!!! ja radim naj manje 8 sati,i NECU,ne mogu i ne zelim da jedem sargarepu ili kupus za dorucak,vi izvolte,niko vam ne brani.
  • Milan

    26.09.2017 17:34
    Slučajno sam prisustvovao jednoj kontroli u mesari od strane poljoprivredne inspekcije. Uzeli su uzorke mesa i zamislite prenose u onim frižiderima sa ledom što nosimo sendviče na štrand.
  • Veganka

    26.09.2017 16:36
    @BlasteR
    Mi Vegani sa vama vegetarijancima nemamo ama baš ništa zaedničko!
    Vi niste ni malo etička kategorija i vaša ishrana nanosi više patnje životinjama, i zbog nje strada veći broj životinja nego kod karnista/svaštojeda! To su opšte poznate činjenice.
    Da mi ne bi postavljali glupa pitanja, edukujte se o tome kako nastaju mlečni proizvodi i jaja, kao i predmeti od kože i kozmetika i drugi proizvodi koji sadrže životinjsku tvar ili su testirani na životinjama, a koje vi vegetarijanci nemilice trošite!
    Izvoli na duplu gurmansku, ja ni ne znam šta je to, pretpostavljam neka pljeskavica, a ti si vidim dobro upućen i čezneš za mesom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti