Uklonjena nafta izlivena u gradsku kanalizaciju, počinioci ponovo nepoznati

Nafta koja je prošle nedelje ispuštena u gradsku kanalizaciju i potom završila u bazenu crpne stanice kod Žeželjevog mosta, bezbedno je uklonjena.
Kako poručuju u JKP "Vodovod i kanalizacija", otpad je angažovanjem ovlašćenog preduzeća sakupljen, transportovan i zbrinut po pripisima, a akcija uklanjanja je trajala dva dana. 
 
"Ukupno su odnete četiri autocisterne opasnog otpada, s tim što je to količina koja je bila kontaminirana, a ne koja se izlila", poručuju u ovom preduzeću.
 
Za kratko vreme nepoznati počinioci su dva puta izlili naftu u gradsku kanalizaciju. Prvi put je izlivena nešto manja količina i ona je zagadila Dunav.
 
Drugog puta je ostala u bazenu crpne stanice GC-2, a radnici su sprečili njeno odlivanje u reku. Nadležne isnpekcije su tada prikupile uzorke, pa bi trebalo da utvrde koji je izvor zagađivača. 
 
U "Vodovodu" ponovo apeluju na građane i preduzeća da ne ispuštaju opasan otpad u gradske kanalizacije.
 
"Takvi necivilizovani potezi mogu dovesti do ozbiljnih problema, pa čak i katastrofa, kojih pojedinci nisu ni svesni jer da jesu, ne bi to radili", dodaju u "Vodovodu".
 
 
Foto: Vodovod i kanalizacija
 
Ispuštanje materija u kanalizaciju regulisano je u nekoliko akata, a novčane kazne za nepostupanje po propisama varijaju i zavise od veličine prekršaja, ali i vrste zagađivača. 
 
Prethodnih godina su u nekoliko navrata ispuštene štetne i opasne materije u novosadsku kanalizaciju. Dunav je kod kanalizacionog ispusta na Beogradskom keju menjao boju zbog toga što je neko ispuštao tečnost crvene i plave boje u kanalizacioni sistem.
 
Nikada do kraja nije utvrđeno ko je odgovoran za to zagađivanje, a svaki put kad dođe do nekog incidenta to je još jedan podsetnik da Novi Sad još nema centralni prečistač otpadnih voda, i da ga skoro neće dobiti. 
 
O ovom problemu se priča godinama unazad, a glavni razlog zbog kog prečistač još uvek nije izgrađen je nedostatak finansija. Prema nekim procenama izgradnja bi koštala oko 80 miliona evra, o čemu više možete čitati OVDE
 
Podsetimo i na to da su se građani u nekoliko navrata žalili da privatnici iz cisterni ispuštaju fekalije u kanalizacije u gradu. Iako je to u skladu sa zakonom, u "Vodovodu" su nekoliko puta najavljivali da će taj problem biti rešen kada proradi postrojenje u Futogu. 
  • Сремац

    03.10.2017 08:15
    Корупција
    У граду у којем се дневно заплени неколико килограма наркотика,у граду прпуном лица "од раније познатих полицији" у граду где сваки други улицом телефонира и кикоће се гласно,у граду где има дивље градње...у граду где има "дивљака" шта се може лепо очекивати?Да су ономад заплењени трактори и цистерне у приградским насељима,да је инспекција контролисала све ауто сервисе,бензинске пумпе,месне индустрије...не би било много загађивача.Срећа наша што нам је пропала готово комплетна индустрија...Инспекције не раде свој посао,или их мало плаћају или много траже.
  • avavava

    03.10.2017 07:14
    avav
    bilo bi para da ne placamo tomino renoviranje i kompletnu imperiju,premijerkine avione i dvorac,vuciceve donacije,lapanja sa svih strana svih koji su u prilici...da se svake sezone ne vade ploce po gradu,kopa a onda ponovo stavljaju,da se ne zidaju trzni centri u svakoj ulici...sta ce nam preciscivac
  • Hot

    02.10.2017 23:24
    Pozdrav iz Norveške!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti