Za pretnje SMS porukom bivšoj devojci 50 dana zatvora

Od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, 1. juna, u Novom Sadu je bilo 39 takvih predmeta.
Za pretnje SMS porukom bivšoj devojci 50 dana zatvora
Foto: Pixabay
Kako piše "Dnevnik", kažnjeno je 36 osoba. Izrečeno je pet kazni zatvora od pet do 50 dana, a najviše nasilnika je dobilo zatvorsku kaznu u trajanju od 30 do 35 dana. U jednom predmetu izrečena je oslobađajuća presuda, dok su dva prevedena u redovni postupak.
 
Predsednik Prekršajnog suda u Novom Sadu Kamenko Kozarski kaže da se u najvećem broju slučajeva osuđeni muškarci.
 
"Važno je napomenuti da nije reč samo o prekršajima počinjenim u bračnoj zajednici već i o vanbračnim vezama, a ima i slučajeva u kojima su akteri bivši momak i devojka. Na primer, ako neko uznemirava bivšu devojku, a imamo takvih slučajeva, njemu se stavi zabrana komuniciranja, kontakta i prilaska, ali ako joj on potom preko mobilnog telefona preti, prekši zabranu i čini ono što mu je nedozvoljeno, sledi upućivanje u zatvor. Od trenutka kada okrivljenom država da rešenje, on ima odnos s državom, a ne s partnerkom, pa ako prekrši ono što mu je država naredila, sledi odgovorajući postupak. Ne može osumnjičeni ni da pomisli da ga je baš briga za ono što su mu 'ovi rekli'", poručuje Kozarski za "Dnevnik".
 
Okrivljeni imaju pravo žalbe, ali za to vreme sede iza rešetaka. Kozarski navodi da je profil osumnjičenih takav da se često radi o socijalno ugroženima, nedovoljno obrazovanim ljudima, onima koji ne rade i koji su "siromašni duhom i materijalnim sredstvima". Međutim, pojavljuju se i slučajevi kada je reč o situiranim ljudima, pa čak i uspešnim biznismenima. 
 
"Nije presudno da neko nekog udari, već je dovoljno da se pojavila situacija u kojoj postoji mogućnost da će osumnjičeni nastaviti da se nasilnički ponaša, tako da se neka osoba oseća ugroženom", zaključuje Kozarski.
 
"Poslednji slučaj zabeležen je 18. septembra, u večernjim satima. Radi se o pretnji SMS porukom telefonom. Bivši momak je pretio bivšoj devojci. Policija ga je privela Tužilaštvu, dali su mu rešenje da mu je zabranjeno da joj priđe i da komunicira s njom, što podrazumeva i slanje SMS-a, poruka kompjuterom ili bilo kako, ali on je joj ubrzo, pre isteka 48 sati zabrane, poslao preteće poruke. Bivša partnerka je pokazala policiji njegove poruke, policija ga je pokupila i odvela u pritvor na Klisi. U Prekršajnom sudu je kažnjen s 50 dana zatvora", naveo je predsednik Prekršajnog suda u Novom Sadu.
 
Podsetimo i to da svaki četvrti mladić u Srbiji smatra da "jedan šamar nije nasilje", te da je devojka koja nosi kratku suknju ili majicu sama kriva ako je neko napadne. Više o tome OVDE.
  • Marko

    12.09.2018 15:12
    Zakon je korekan nema sta.Takbo maltretiranje treba kazniti mada nisu sve zene devojke cvece...Evo ja imam situaciju gde sam pozajmio njenij porodici 2100e...pokloni da ne pricam cak je i kola dobila...poklnoni mi ne trebaju itd ali od novca ne oduatajem...devojka me prevari i nece kontakt...e pa ne moze...mora da se vrati novac i mora da mi kaze koliko me vec vara da se lepo testiram..
    Zvala je policiju pa sam i ja zvao...nisu sve zene cvece
  • @Nemanja

    06.10.2017 11:30
    Vidi se da imas malo godina i malo iskustva, ali si pun prikrivene agresije, ne brini, vremenom ce ti se sve reci samo od sebe, mali si ti jos.
  • Nemanja

    06.10.2017 09:36
    Svi kojima ovakve mere prave problem oko prilaženja devojkama i ulaska u vezu - sjano, pozdravljam tu pozitivnu nuspojavu! Ljudi kojima je normalna interakcija sa ženom problem, taj ne treba ni da se razmnožava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti