Radosno detinjstvo nema način da naplati ogromne dugove roditelja

Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" ne zna koliko iznose ukupni dugovi roditelja prema vrtićima za boravak dece, a ogromne iznose dugovanja ne mogu ni da naplate jer neki ugovori ne predviđaju prinudnu naplatu.
Radosno detinjstvo nema način da naplati ogromne dugove roditelja
Foto: 021.rs
Piše: Gorica Nikolin
 
Zbog toga je pretprošle školske godine donet novi model ugovora između ustanove i roditelja i on predviđa prinudnu naplatu i sankcije u slučaju kašnjenja sa isplatom.
 
Naime, roditelji koji su ugovor s ustanovom sklopili ranije mogli su bez ikakvih posledica da dobiju ispisnicu iz vrtića, a da nisu platili dugove. Roditelji sa kojima smo razgovarali negoduju jer su oni sa starim ugovorima privilegovani. 
 
021 je mesec i po pokušavao da dođe do podataka o najverovatnije ogromnim sumama koje se duguju "Radosnom detinjstvu" i načinima na koje je ustanova nezakonito prinudno naplaćivala boravak dece, a roditelji godinama, zbog "rupe" u ugovoru, izbegavali plaćanja. Nakon više mejlova, neuspelih telefonskih poziva i zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, odgovore smo dobili tek intervencijom Poverenika.
 
Istovremeno, direktorka "Radosnog detinjstva" Mirjana Đurđev pojašnjava da su odgovorni blagovremeno sastavljeni, ali greškom poštanske službe, nisu poslati redakciji 021.rs.
 
Neobavezna poslednja rata
 
Roditelji koji su se javili našoj redakciji tvrde da prisustvuju neverovatnim nelogičnostima - neki roditelji dobijaju ispisnice iz vrtića, bez da su isplatili sve finansijske obaveze prema istom, pri čemu ostavljaju ustanovu u dugovima od po nekoliko hiljada dinara po roditelju, a ne trpe sankcije. Naime, ugovori između ustanove i roditelja koji su ranije bili na snazi nisu predviđali mogućnost prinudne naplate boravka, već samo obavezu plaćanja.
 
"Zato mnogi roditelji nisu ni isplatili poslednje rate, jer su znali da ih niko ne može sankcionisati i dobiće ispisnicu za dete bez problema. Ta deca su upisala školu, a da su ostali dugovi za predškolsku godinu u vrtiću", navodi jedan od roditelja mališana koji je ove godine upisao obdanište, revoltiran saznanjem da postoji svojevrsan "povlašćen položaj". 
 
Još gore se oseća jedan tata koji je došao u avgustu do centrale Radosnog detinjstva da izmiri poslednjih 1.300 dinara koje su ostale da se plate za boravak njegovog deteta u junu, koje je od septembra đak prvak. "Blagajnica me je gledala sa podignutim obrvama, ali bez da je išta rekla. Posle sam čuo od prijateljice da neki nisu platili celu godinu predškolskog i pojeo vuk magarca, ispisnicu su dobili. Osećam se kao debil u ovakvom sistemu", rezigniran je ovaj Novosađanin.
 
Predsednica sindikata zaposlenih u PU "Radosno detinjstvo" Sanela Lacik potvrđuje za 021 da su doneti novi ugovori koji predviđaju prinudnu naplatu i mogućnost utuženja za dugove, ali dodaje da ostaje nerešeno pitanje - kako naplatiti stare dugove, stare i po 10 godina? Kako naglašava, godinama je ukazivala rukovodiocima ustanove da ovakav akt mora da se donese, ali joj je rečeno da Grad to ne želi da odobri.
 
"Tražila sam da se barem naprave aneksi ugovora za roditelje koji gomilaju dugove, a deca im idu u vrtiće, ali ustanovi izgleda nije to bilo u interesu. Naime, za godinu dana bismo možda mogli da izvučemo 15 do 18 miliona godišnje iz naplate, ali to ne pokriva ni malecni iznos koji ide na naše plate - 132 miliona dinara godišnje", pojašnjava Sanela Lacik za naš portal.
 
Direktorka PU "Radosno detinjstvo" Mirjana Đurđev kaže za 021 da ne može da precizira kolika su dugovanja roditelja prema ustanovi jer nije završen obračun i fakturisanje za prethodnu godinu. Ona naglašava da su tvrdnje da ugovor ne obavezuje roditelje na plaćanje usluga "paušalne i potpuno netačne", što dokazuje uvidom u model ugovora sa roditeljima. Međutim, izostavlja da napomene da je to novi model ugovora, usvojen tek nedavno.
 
Ona dodaje da ustanova dužnicima prvo šalje opomene, a pokrenuti se i neki sudski postupci u slučajevima kada opomene nisu bile dovoljne.
 
Od zaposlenih u "Radosnom detinjstvu" saznajemo da ne znaju ni za jedan pokrenuti sudski postupak. Takođe dodaju da su bili primorani da sami dostavljaju opomene roditeljima dece, što je bilo neverovatno neprijatno i mnogi su odbili to da učine.
 
Sanela Lacik ova iskustva potvrđuje i dodaje da je lično bila protiv ovog postupka.
 
"Tek kada su vaspitačima dali da šalju opomene roditeljima smo zapravo i saznali da postoji novi, obavezujući ugovor. Vaspitači su odbijali da ih uručuju roditeljima ne samo zato što to nije ni na koji način definisano kao naš posao, već i iz bezbednosnih razloga. Bilo je pretnji roditelja prema vaspitačima", poručuje naša sagovornica, strukovni vaspitač-specijalista u "Radosnom detinjstvu".
 
U obavezi da plate boravak dece i vaspitači
 
Vaspitači i vaspitačice čija deca pohađaju novosadske vrtiće donedavno nisu plaćali boravak za svoje mališane. Ovo je bila pogodnost za zaposlene, ali nezakonita, zbog čega je uvedena i novina u ovoj oblasti.
 
Međutim, osim što je izazvala negodovanje vaspitača, ova odluka je sporna jer, kako tvrde vaspitači, oni nisu potpisivali nikakav obavezujući ugovor na osnovu kog bi im se naplaćivao boravak dece.
 
"Rečeno nam je da platimo kako nam deca ne bi bila ispisana iz vrtića. Međutim, ne znamo na osnovu kog papira to mogu da urade, mi nismo ništa u vezi sa naplatom potpisali. Mislim da mi treba da plaćamo boravak, ali da se onda mora ugovorom ili aneksom definisati tačno šta i kako, jer je boravak u vrtićima za vaspitače do sada bila jedna vrsta beneficije. Vozač u GSP ne plaća kartu kad se vozi, a stjuardesa 'Er Srbije' ima popuste kad leti avionom svoje firme. Zašto ne postoje ovakvi ustupci za nas?", pita Sanela Lacik u razgovoru za 021.rs.
 
Direktorka predškolske ustanove Mirjana Đurđev nije precizirala kako je tačno uvedena novina za vaspitače, već je poručila da su uslovi isti za sve. "Sva deca koja pohađaju predškolsku ustanovu pohađaju je pod jednakim uslovima nezavisno od činjenice gde su im roditelji zaposleni", poručuje ona. 
 
Inače, ustanova našoj redakciji nije dostavila model ugovora sa roditeljima u celosti - nedostaje čitava stranica, na kojoj su članovi 2, 3 i 4.
 
  • B

    08.10.2017 02:44
    suština problema
    je što su svi roditelji smestili decu preko veze.
  • Nervirach

    07.10.2017 23:08
    Demokrate, za sve ste krivi. Taj Borislav Samardzic, direktor RFZO-a devedesetih je jos jedna vasa mrlja. Imate li vi savesti?
  • Pre prava su

    06.10.2017 14:01
    postojale obaveze
    Kada treba da se plati, svi se prave grbavi, a kada je trebalo da se tuži to isto radosno detinjstvo kada nisu odmah smanjili cene u skladu sa republičkom uredbom, pa su neki platili par stotina dinara više, odmah ste navalili kao skakavci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti