VIDEO: 10 godina od antifašističkog skupa u Novom Sadu, bez kazne za Firera

Prošlo je tačno 10 godina od kontramarša građana Novog Sada koji su se usprotivili skupu neonacističke organizacije "Nacionalni stroj", kada je došlo do sukoba kod Doma vojske.
Neonacistička organizacija "Nacionalni stroj" tada je zakazala takozvani "Srpski marš". Za datum su odabrali 7. oktobar, dan rođenja jednog od tvoraca ideje Holokausta, Hajnriha Himlera. Ovim najavama protivili su se novosadski antifašisti i nevladine organizacije koji su organizovali kontramarš. 
 
Antifašistički skup bio je mirnog karaktera, sve dok neonacisti to nisu prekinuli. Oni su najavili da će svoj događaj održati kod spomenika Jaši Tomiću, ali su građane dočekali kod Doma vojske, gde je došlo do sukoba. Tada je povređeno desetak osoba, a uhapšeno ih je 56, uglavnom pripadnika "Nacionalnog stroja". 
 
Antifašistička Akcija Novi Sad nakon 10 godina od ovog događaja ukazuje da 7. oktobar nije nikakav povod za slavlje, jer je, kako su naveli, "ova socijalna pošast i dalje itekako prisutna na našim ulicama, ali i u našim institucijama".
 
"Organizatori ovog nacističkog skupa nikad nisu snosili ozbiljnije posledice za svoje delovanje i već deset godina su nedostupni pravosudnim organima. Nove generacije nacista se regrupišu i organizuju sa posebnim pikom na Novi Sad i Vojvodinu koji u njihovim izvitoperenim bolesnim projekcijama nisu dovoljno srpski. U tome danas, kao i onda, imaju podršku svojih istomišljenika kako u lokalnoj administraciji, tako i u vrhu države", poručuju oni.
 
Za Ligu socijaldemokrata Vojvodine, koja je učestvovala u antifašističkom skupu, 7. oktobar je dan kada je Vojvodina pokazala da "ideje 'Nacionalnog stroja' i sličnih ekstremno desnih organizacija nisu dobrodošle u našoj pokrajini".
 
"Antifašistički otpor Vojvodine pokazao je da ekstremizam, fašizam i nacizam mogu pobediti samo kada dobri ljudi ćute, ali kada se čuje jasan glas dobronamernog sveta, ideje krvi i tla nemaju šansu. Nažalost, 7. oktobar nije bio podstrek za političke elite Srbije. Umesto da se krene u obračun sa ekstremistima, sve se svelo na duge postupke, odlaganja, suđenja, zastare. Posledice toga osećamo i danas", kaže Bojana Begović iz LSV.
 
 
A da nema kazne za fašiste, pokazuje i slučaj Gorana Davidovića zvanog Firer, neformalnog vođe "Nacionalnog stroja", koji se krije u inostranstvu. Najpre se čekalo nekoliko godina da uopšte počne suđenje, a 10 godina kasnije, presude i dalje nema. 
 
Iako se ročišta redovno zakazuju, a on se na njima još redovnije ne pojavljuje, za njim nikada nije ni raspisana međunarodna poternica, što može da učini Ministarstvo unutrašnjih poslova. Njemu se zbog toga sudi u odsustvu.
 
Na presudu zbog sumnje izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti čeka i Nedeljko Pešić, koji se nekoliko puta izjasnio da se na skupu "Nacionalnog stroja" našao slučajno. 
 
Tužilaštvo je ranije odustalo od gonjenja sedmorice pripadnika "Nacionalngo stroja" zbog nasilničkog ponašanja prema građanima koji su učestvovali u antifašističkog šetnji. Oni su već bili prekršajno kažnjeni zbog istog događaja. 
 
U međuvremenu, Ustavni sud Srbije je 2011. godine utvrdio da je "Nacionalni stroj" tajno udruženje čije je delovanje zabranjeno u skladu sa Ustavom.
 
Nastavak suđenja Goranu Davidoviću biće 16. oktobra 2017.
  • @Сремац

    07.10.2017 23:26
    Fasista je clan/simpatizer rezima/grupe diktatorskog/tiranskog tipa, nasilni protivnik "opozicije" (bilo kakve - manjinske, verske, rasne. interesne, medijske) i uopste demokratije i slobodnog misljenja ("ili si sa nama ili si neprijatelj")
  • ivan

    07.10.2017 22:11
    nema vecih fasista od antifasista. stvarno ne razumem sta ce im ovo anti u nazivu.
    eto i crveno crna kombinacija je prikladna. nije da provociram nego realno.
    fasisti su odavno istrebljeni s ovih prostora. a evidentan je nedostatak tih fasista da bi ovi sadasnji fasisti ili kako sami sebe smatraju antifasisti opravdali svoje postojanje. i taj famozni Firer je odavno u penziji,
    Zamisli 10 god. proslo od neke sitne ulicne tuce i sad tu treba jubileje odrzavat.
    ako je sve svedeno na apsurd i sprdacinu pa sto ne bi i tzv fasizam i tzv antifasizam.
  • Aleks

    07.10.2017 21:31
    eno ga Savo Milošević ( DS ) sa Nebojšom Stefanovićem ( SNS ) zajedno u društvu na utakmici u Beču..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti