Komunalna kažnjava sakupljače sekundarnih sirovina, stigla rešenja za zatvor

Prema podacima Centra za romsku zajednicu, u poslednje vreme se sakupljači sekundarnih sirovina kažnjavaju sa između pet i osam hiljada dinara, a stigla su i prva rešenja za izdržavanje zatvora zbog, kako zakon kaže, krađe iz kontejnera.
Komunalna kažnjava sakupljače sekundarnih sirovina, stigla rešenja za zatvor
Foto: 021.rs
Kako su sakupljači sekundarnih sirovina rekli za N1, oni i pored kazni neće odustati. 
 
Ova televizija navodi da sakupljači dnevno mogu da zarade između dve i tri hiljade dinara. Iako je sakupljanje sekundardnih sirovina sada kažnjivo, otkup ovih materijala je potpuno legalan.
 
Naime, vađenje smeća se vodi kao krađa gradske imovine, a firme koje se bave reciklažom ga otkupljuju i tako ga uvode u legalne vode. 
 
Kako je ranije objavio B92, Udruženju romskih studenata, koje u okviru projekta Centar za romsku zajednicu, pruža pravnu i psihološku pomoć Romima do sada se javilo desetoro ljudi sa prekršajnim prijavama.
 
Organizacije koje se bave zaštitom životne sredine, navele su da su sakupljači sirovina ti koji daju najveće rezultate kada je u pitanju sklanjanje otpada sa ulice.
 
"Grad Novi Sad nema tolike kapacitete da prikupi i sanira sav otpad. Sakupljači ne žele da diraju podzemne kontejnere, nego bi otpad uzimali iz nadzemnih. Ideja je da sakupljači sekundarnih sirovina mogu svojim poslom da prehrane porodice, a Grad će i dalje moći da bude čist. Čekamo sastanak sa gradonačelnikom pa ćemo videti šta Grad predlaže", rekla je nedavno za 021.rs Jasmina Drmaku iz Udruženja romskih studenata.
 
Nasuprot tome, u "Gradskoj čistoći" su za 021.rs izjavili da su zadovoljni radom čuvara kontejnera, koji su, prema njihovim navodima, smanjili oštećenja na kontejnerima i rasipanje smeća.
 
"Ovo je, za sada, jasan pokazatelj da je odluka o angažovanju radnika koji patroliraju i obilaze kontejnerska mesta utemeljena na racionalnim osnovama i da već daje rezultate. Takođe, iskoristivost otpada odvezenog sa mesta koja se čuvaju je blago povećana u odnosu na protekli period. Prave efekte očekujemo u narednom periodu, kada ćemo moći da damo i preciznije podatke", rečeno je za 021.rs "Čistoći".
 
Odluka "Gradske čistoće" da izdvoji šest miliona dinara za angažovanje čuvara kontejnera, koji će patrolirati gradom i prijavljiviti sakupljače sekundarnih sirovina, izazvala je veliki revolt u javnosti. Niz organizacija koje se bave ljudskim pravima je reagovao na ovu vest, a tim povodom oglasio se i Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić koji je ovu odluku okarakterisao kao diskutabilnu.
 
Više o tome OVDE.
  • naca

    17.10.2017 14:13
    tajkun
    jel se to smesi jos jedan tender za nekog tajkuna

  • Tata Ikun

    16.10.2017 17:28
    Odgovorno tvrdim...
    ...da najviše prljavštine oko kontejnera naprave isti oni koji bacaju otpad u njih. Ne možeš im prići od šuta, raspalih fotelja, neuspelih "košarkaških ubačaja" itd. Pošto volim da šetam, zbog onoga što svaki put vidim dođe mi da plačem od muke, kanal DTD, obala dunava, Fruška Gora, svi prilazi gradu i mini deponije uz puteve, delovi grada oko pruge... Ko tamo baca smeće? Romi? Gradska čistoća? Vučević i ostala bratija?
    Sami smo najviše krivi što je naš grad prljav, a onda ovi drugi. Ne budimo licemeri i ne umirujmo sebi savest na račun drugih.
  • Stvar organizacije

    16.10.2017 14:36
    "Sakuplači sekundarnih sirovina" kako se najčešče nazivaju uglavnom iz kontejnera i onih podzemnih (vidim sa prozora) vade kartonsku i Pet ambalažu a razbacuju sve ostalo što im smeta da do iste dođu. Kompanije koje žele da otkupe ove sirovine treba da organizuju sakuplače tako da od građana određenog dana u nedelji sakupljaju preuzimaju ovu ambalažu. I grad bi bio čist i separacija bi se vršila na mestu nastajanja, i humaniji bi bio rad "sakuplača sekundarnih sirovina"; ALI TO NE IDE U KORIST GRADSKE ČISTOĆE KOJA HOĆE MONOPOL. Jedino se može kažnjavati onaj ko izbacuje đubre iz kontejnera i prlja okolinu, ane onaj koji odnosi odpad - sirovinu. Po istom principu sakuplati i stakolo i metal; ALI JE TADA ODNOŠENJE SMEĆA GRAĐANIMA MNOGO JEFTINIJE - a opet dolazimo do monopola gradskog preduzeća sa gomilom nepotebnih kancelarijskih radnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti