Zbog uništavanja albanskih pekara pre tri godine, šest maloletnika na humanitarnom radu

Od uništavanja pekara u Novom Sadu, čiji su vlasnici Albanci, prošlo je tačno tri godine, a izrečeno je sedam vaspitnih mera prema maloletnicama.
Zbog uništavanja albanskih pekara pre tri godine, šest maloletnika na humanitarnom radu
Foto: 021.rs
Od 16. do 21. oktobra 2014. godine, posle utakmice Albanija - Srbija u Beogradu, kada je na stadionu Partizana pušten dron sa zastavom Velike Albanije, u Vojvodini je zabeležen niz napada na objekte čiji su vlasnici Albanci ili na objekte za koje su napadači mislili da su vlasnici ove nacionalne manjine. 
 
U napadima je potpuno izgorela pekara "AS Pek", a materijalna šteta je naneta pekarama "Evropa", "Telep", "Gozd", "Vojvođanka" i ćevabdžinica "Baš ćevap". Situacija se smirila tek kada je policija počela da obezbeđuje objekte za koje se pretpostavilo da mogu biti meta napadača. 
 
Zbog napada na pekaru "Telep", vaspitna mera izrečena je za šest maloletnika, svi rođeni 1997. godine. Oni će morati da se uključe u rad humanitarnih organizacija od po 40 časova u periodu od šest meseci. 
 
Kako je za 021.rs rečeno u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, K. I. rođenom 1998. godine izrečena je vaspitna mera pojačanog roditeljskog nadzora, koja može da traje najmanje šest meseci, a najviše dve godine. O prestanku ove mere Viši sud u Novom Sadu će naknadno odlučiti. 
 
U slučaju jednog maloletnika, takođe rođenog 1998. godine, obustavljen je postupak. Osim toga, u dva predmeta koja se vode zbog napada na objekte Albanaca izvršioci krivičnog dela nisu otkriveni.
 
Iako su pre tri godine nastradili i objekti vlasnika pekare "Vojvođanka i "Grozd", u tim slučajevima nije pokrenut postupak. U slučaju "Vojvođanke" nije podneta krivična prijava, dok je događaj u vezi sa "Gozdom" kvalifikovan kao krivično delo oštećenja tuđe stvari, za koje se gonjenje preduzima po privatnoj tužbi. 
 
U slučaju "Gozda", kako je ranije objavila "Inicijativa mladih za ljudska prava", identifikovan je 21-godišnji mladić koji je priznao učešće u incidentu.
 
Incidenti slični onima u Novom Sadu dogodili su se u nekoliko mesta Vojvodine u periodu od 16. do 21. oktobra. Napadi su zabeleženi u Somboru, Bečeju, Apatinu, Banovcima, Sremskoj Mitrovici. U Subotici dva maloletnika su pokušala da zapale Muhadžir džamiju. Identifikovani napadači na muslimanske objekte u Vojvodini bili su mlađi od 25 godina.
 
Podsetimo, talas nacionalne mržnje u Vojvodini počeo je posle utakmice između Srbije i Albanije 2014. godine, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu. Iako je utakmica bila proglašena za događaj visokog rizika, a na stadionu bile raspoređene jake policijske snage, na teren je "dolete" dron sa zastavom takozvane Velike Albanije. 
 
Srpski fudbaleri su skinuli zastavu, a nekoliko navijača je napalo albanske igrače koji su bežali u tunel.
  • PetarPP

    16.10.2017 21:05
    @Mirko
    Hvala što mi se obraćate sa vi te ću tako i uzvratiti, no mislim da ste promašili poentu mog komentara. Nisam pričao o Albancima kojih ima čak i raznih veroispovesti nego o mojim "pametnim" plaćenim sugrađanima koji su po naređenju iskoristili događaj potpuno neprikladan kako bi ostvarivali nekakve tuđe ciljeve. Slobodno mogu da kažem da su tim potezom ispali vrlo proračunato zlonamerni te ih od tada gledam na način kao da će me sutra ponovo napasti i ugroziti život moje porodice i mene.
    A što se tiče pekara, svaki iole inteligentan pripadnik naroda kome i sam pripadam je svestan da kupovinom kifle, hleba ili sladoleda u šiptarskoj radnji kupuje metak koji će sutra da leti prema njemu.
    Moj pradeda je inače prepešačio Albaniju, "letovao" na Krfu, probijao Solunski front pa slučajno znam da su na njega u to vreme pucali nekakvi "časni" Arnauti, ali šta vi možete znati o tome.
  • Pera

    16.10.2017 18:03
    Pera
    Na stranu to što se niko ne bavi mobingom i izrabljivanjem radnika od strane vlasnika pekara u Novom Sadu koji koriste lošu ekonomsku situaciju gradjana da se iživljavaju i gazduju nad obespravljenim radnicima, maloletnicima želim da im isto tako neko upadne u kuću i porazbija sve, a da za to dobije 40 dana društveno korisnog rada. Onima koji se sa njima saosećaju i hoće da im takvi dele pravdu, želim isto, a verovatno će im ti maloletnici na krilima ovako stroge presude, prvom prilikom zakucati na vrata, da im prave inventar po stanu.
    Nadam se da će u skorijoj budućnosti biti izglasan zakon o zaštiti privatne svojine po ugledu na onaj koji postoji u SAD. Bez griže savesti, svoju imovinu branim od svih vera i nacija, ako razbojnik preživi neka ide kod svog tate na društveno koristan rad.
  • Mirko

    16.10.2017 17:40
    @PetarBA: pričate gluposti. Bilo je Albanaca koji su bili na strani fašista a bilo je i onih koji su bili na strani komunista. Sam Enver Hodža je bio komunista. I to ortokodsni. Prihvatio je marskizam-lenjinizam i divio se Staljinu. Bio je vođa narodnooslobodilačke borbe u Albaniji. Čak je u borbama za oslobođenje Jugoslavije učestovala učestvovala 5 i 6 divizija Narodnooslobodilačke armije Albanije.
    naravno to se nekad učilo na časovima istorije u osnovnim i srednjim školama. Ne očekujem da to znate danas. Srećom pa imamo internet danas pa se dosta stvari može lako naći.
    SF SN

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti