Obnavlja se ponovo rodna kuća bana Jelačića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Hrvatskom nacionalnom veću Vojvodine uplaćeno pola miliona evra za obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.
Obnavlja se ponovo rodna kuća bana Jelačića
Foto: 021.rs

Vučić je taj podatak objavio na godišnjicu rođenja bana Jelačića. Ban Josip Jelačić rođen je 16. oktobra 1801. godine.

"Na ovaj važan dan za Hrvate, hteli smo da pokažemo da držimo do onog što smo rekli. Mislim da Srbi i građani Srbije time treba da se ponose", ocenio je Vučić tokom zajedničke pres konferencije s predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem.

Kuća već jednom obnavljana
 
Rodna kuća bana Jelačića koja se nalazi se u Beogradskoj ulici u Petrovaradinu, ni po čemu se ne izdvaja od ostalih objekata u toj ulici. Samo je još jedna u nizu kuća u kojima na spratu ima nekoliko stanova. Fasada joj je plava, a 2012. godine obnovio ju je Grad Novi Sad, i to nakon što se deo urušio na ulicu. 
 
Spoljnji izgled kuće i njeni unutrašnji zidovi gotovo su identični onima kada je u njoj živeo ban Jelačić. Jedina promena u unutrašnjosti je jedan zid koji je srušen još davno. Unutrašnjost nekada impozantnog objekta danas je u dosta lošem stanju. Zidovi su čvrsti, ali zapušteni, prepuni paučine, slika i starih kalendara. Nekadašnje sobe, kasnije razne kancelarije, prepuni su starog nameštaja, stolova, stolica, dokumenata, starih računara i druge opreme. Prašine ima u izobilju. Iz vremena kada je tu živeo ban Jelačić ostala su jedna vrata u unutrašnjosti, drvene stepenice i ograda na balkonu. 
 
Jedno vreme zbog neplaćenih računa u prizemlju je bila isključena i struja. Ipak, i u takvim uslovima u velikoj prostoriji prizemlja održavali su se razni događaji. 
 
"Malo me sramota kad vidim kako ovo danas izgleda. Dok je u prizemlju poslovala firma Standard media, čiji radnici imaju udeo u prizemlju kuće, to je i bilo u redu. Zadnjih godina samo se skuplja prašina i sve propada", kaže za Večernji.hr Zvonko Dajč, koji je jedan od 11 vlasnika kuće. Dodaje i da je interes za rodnu kuću bana Jelačića ponovno porastao nakon nedavne izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da su "vlasti dale kuću ovdašnjim Hrvatima i da će još platiti 500.000 evra za rešavanje imovinskopravnih problema". 
 
"Većinski sam deoničar i mogu reći da me niko nikada nije kontaktirao zbog kuće. Većina vlasnika je za prodaju i sve je stvar dogovora, ali neko bi trebalo da nas nešto pita i porazgovara s nama. I nije istina da novca nema, nego sve što se događa diktira dnevna politika. Sve se moglo rešiti davno, ali nije. Tako umjsto impozantnog istorijskog objekta imamo kuću koja propada. Valjda će se nešto napraviti nakon svih tih najava", ističe Dajč. 
 
Nakon Drugog svetskog rata i nacionalizacije sprat kuće, gde se pretpostavlja da je živela porodica bana Jelačića, dat je na korišćenje stanarima. Tu je pet stanova, svi su naseljeni i njihovi stanari su tokom godina postali vlasnici. U neposrednoj blizini kuće nalazi se i crkva sv. Juraja u kojoj je ban Jelačić kršten. 
 
"Crkva je sagrađena 1701, a u njoj je i danas krstionica u kojoj je 1801. kršten Jelačić", rekao je za "Večernji.hr" crkvenjak Andrija Kadvanj. 
 
 
 
Predsednik Hrvatskog kulturno-prosvetnog društva Jelačić Petar Pifat objašnjava i da kuća nikada nije bila u vlasništvu porodice Jelačić, nego je dodeljena na korišćenje Franji Jelačiću, ocu bana Jelačića, koji je bio zapovednik Petrovaradinske tvrđave. Kao najviši zapovednik imao je pravo da koristi i tu baroknu kuću u središtu Petrovaradina. 
 
Pifat kaže i da je kuća zapravo sagrađena 1745, nakon što su proterane Osmanlije, i da su je u početku koristile časne sestre. Nakon propasti Habsburške Monarhije kupuje je Hrvat iz Zemuna Robert Paulović koji ju je koristio do dolaska komunista na vlast, kada je nacionalizovana. 
 
"Ban Josip Jelačić tu je proveo svega nekoliko godina. Njegov otac je zbog dalje službe već 1805. dobio premeštaj", kaže i dodaje da i danas nema puno nameštaja i stvari iz vremena s početka 19. veka. Zna se za krstionicu, koja se nalazi u crkvi, kao i peć koju su tada koristili, a koja se danas nalazi u petrovaradinskom samostanu. U posedu su i kopije krsnog lista bana Josipa Jelačića, iako im originalne krsne knjige nikada nisu vraćene. 
 
Spomen-ploča zbog straha bila prekrivena
 
Na balkonu kuće, koji gleda prema ulici, još 1901. postavljena je i spomen-ploča na kojoj piše: "U ovom domu rodio se 16. oktobra 1801. slavni hrvatski ban grof Josip Jelačić". Zanimljivo je i da je ploča svih godina bila na balkonu kuće, ali i da je 2001. ponovno otkrivena. Nakon ratnih godina tadašnji stanari stana koji izlazi na balkon gde se ona nalazi ploču su zbog straha prekrili. S promenom vlasti u Srbiji ploča je 2001. restaurirana i sređena i svečano otkrivena na 200. godišnjicu rođenja bana Josipa Jelačića. 
 
"Žalosno je da je kuća danas u takvom stanju. Ipak je u njoj rođen ban Jelačić, koji zbog svega što je radio za života, zbog svojih odluka i zasluga, nikako ne može biti kamen spoticanja u odnosima Hrvatske i Srbije. On može biti samo kamen povezivanja dve države jer reč je o čoveku pod čijom su se zastavom borili i Srbi. Uostalom, ban Jelačić ustoličen je 1848. u Zagrebu, a ustoličio ga je srpski patrijarh Josif Rajačić iz Sremskih Karlovaca jer je zagrebački biskup Juraj Haulik bio sprečen", rekao je Pifat. 
 
Svesni značaja bana Jelačića i činjenice da je rođen u Petrovaradinu, Hrvatsko nacionalno veće u Srbiji i udruženje Jelačić izradili su projekat obnove njegove rodne kuće. Podeljen je u dve faze, pri čemu prva predstavlja otkup dela kuće. Otkupilo bi se prizemlje, koje ima 256 kvadratnih metara, i stan koji izlazi na balkon gde se nalazi spomen-ploča, koji je površine 63 metara kvadratnih. 
 
Drugi deo projekta predviđa uređenje stana u svojevrsni muzej posvećen banu Jelačiću, u kojem bi izložili predmete i dokumente iz njegova vremena. Uredilo bi se i prizemlje, gde bi se nalazili kulturni, administrativni i ugostiteljski sadržaji. Tu bi bile i kancelarije, jedna veća sala, suvenirnica. Vrednost projekta je 503.800 evra, a rok za njegovu realizaciju je šest meseci. 
 
 
 
Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić, koji je i nosilac projekta, napominje da je pitanje otkupa dela rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i njenog uređenja već desetak godina predmet razgovora na sednicama međuvladinog Mešovitog odbora koji prati sprovođenje bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina. Taj problem još nije rešen. 
 
"Rekli smo to tada u Tavankutu premijeru, sada predsedniku Vučiću, pozivajući se na zajedničko ulaganje dve države u rodne kuće Milutina Milankovića u Dalju i Nikole Tesle u Smiljanu, kao i u kulu Stojana Jankovića u Islamu Grčkom. Vučić je obećao da će to ispuniti tako da Srbija osigura veći deo novca. Proletos je udruženje Jelačić iz Petrovaradina predstavilo ovaj projekat najvišim pokrajinskim vlastima, ali rečeno nam je da postoje pravne prepreke da Srbija kupi objekat. Sugerisano je da to učini Hrvatska, a da će ga onda urediti Srbija. O tome smo obavestili nadležne u Hrvatskoj, a od ovdašnjih vlasti niko nam se posle predstavljanja projekta nije javio. Zato smo s iznenađenjem pročitali izjavu predsednika Vučića, jer ni HNV ni HKPD "Jelačić" niko nije kontaktirao", kaže Bačić. 
  • Viki

    20.06.2019 20:01
    ban jelacic i nikola tesla
    Jelscic je bio austrijski genetal srpskog porekla i krsten je u pravoslavnoj crkvi. Nakon toga je ga ustolicio srpski patrijarh. Posle toga je preveden u katolicku veru.

    A Nikoli Tesli su ustase pobile 91-dnog clana familije, pa ovaj ko pise da je rodjen u selu Smiljanu to treba da zna za taj podatak, jer je se Tesla dekarisao kao srbin.
  • boky

    20.10.2017 18:46
    obnova dvora
    ovaj vucic dade 500000 evra za obnovu jelaciceve kuce kao da je vestminsterska palata. a zamisli treba opajati paucinu i izbaciti stare kompjutere i okreciti kucu. tako bar pise u clanku. ma neka treba rasipati lovu kad je ima. gledam decu koja zive u nehumanim uvetima a mi dajemo 500000 evra za obnovu neka kucerine koja je ocigledno u sasvim solidnom stanju. ilimozda treba izbaciti stare kalendare iz kuce pa dajte nekom ciganu nek ih pokupi za sekundarne sirovine posto ste postavili cuvare kontejnera
  • Samo kazem

    20.10.2017 10:04
    hm?
    Nisam primetila da je natpis ikada bio sakriven i nisam ljubitelj prica da se "ovi" plase "onih". Budala je bilo i bice ih. Sto se mene tice, kome se ne svidja nase "sarenilo", slobodno neka ide gde mu je prijatnije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti