U Apoteci "Novi Sad" najavljuju protest, radnici nisu dobili devet plata

Radnici Apoteke "Novi Sad" najavili su protest, jer ih grad već mesec dana nije primio na razgovore, a situacija u ustanovi je sve lošija.
U Apoteci "Novi Sad" najavljuju protest, radnici nisu dobili devet plata
Foto: 021.rs
Ukoliko u narednih nedelju dana ne dobiju nikakav odgovor od Grada, radnici će krenuti u protest koji će, kako tvrde, radikalizovati. 
 
Šta "radikalizacija" konkretno podrazumeva, nisu želeli da otkrivaju, jer se nadaju da to toga neće morati da dođe. Predsednica sindikata u Apoteci Jelena Lopatić, kaže za 021.rs da je situacija veoma loša, zbog čega najavljeno javno-privatno partnerstvo deluje kao jedino rešenje.
 
"Zainteresovanih ima, videćemo koliko će vremena biti potrebno da se sve to sprovede. Stanje u Apoteci je veoma loše. Ukoliko smo u prethodnom periodu mislili da situacija ne može da bude gora, mi smo to 'gore' sada dočekali. Dobili smo poslednju januarsku platu, ima zaposlenih koji su tužili zbog zaostalih zarada, pa su dobili i više plata, ali većina to nije učinila. Dakle, isplaćene su nam januarske plate, a sada je kraj oktobra", poručuje Lopatić.
 
Zaposleni u Apoteci "Novi Sad" su već protestovali prošle godine. Oni su tada pozivali na odgovornost Grad, koji je osnivač ove ustanove. U februaru je oformljena radna grupa koja bi trebalo da sanira poslovanje Apoteke "Novi Sad".
 
Međutim, loše poslovanje se nastavilo, jer Apoteka posluje po tržišnim uslovima iako za to nemaju uslove zbog zakonskih rešenja. Događaju se nestašice lekova, zbog čega se u pitanje dovodi i osnovna funkcija same ustanove, a to je farmaceutska zdravstvena zaštita stanovništva.
 
"U poslednjih mesec i po dana imali smo obustavu isporuke robe. Ako ovo nije neki trenutak da Grad odreaguje malo burnije na našu situaciju, onda ne znam kad je. Najvažnija činjenica je ta da u situaciji kada radnici nisu primili devet plata, kada duže od mesec dana nismo imali nikakav ulaz, da nas niko iz Grada nije primio i da apsolutno nismo tema na Skupštini Grada. To je ono što je najgore", dodaje Lopatić za 021.rs.
 
Gradonačelnik Miloš Vučević početkom jula ove godine je poručio da javno-privatno partnerstvo vidi kao jedino rešenje za Apoteku "Novi Sad". Ukazao je i na to da im je za čitav proces potrebno najmanje osam meseci.
 
Problemi Apoteke "Novi Sad" su se gomilali godinama, a konačno su eskalirali prošle godine kada su zaposleni poručili da se ustanova nalazi pred kolapsom. Razloga za nezadovoljstvo zaposlenih ima mnogo. Plate ne dobijaju iz budžeta Grada, Pokrajine ili Republike, nego je ostvaruju kroz dobit na tržištu. Međutim, i ta dobit je mala jer se ostvaruje iz marže od 12 odsto. 
 
Prema podacima Ministarstva finansija, dug Apoteke prema dobavljačima iznosi preko 288 miliona dinara. Takođe, Državna revizorska institucija utvrdila je i potencijalne obaveze Apoteke u visini od 152 miliona dinara, zbog tužbe Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
  • дивилдова

    21.10.2017 18:20
    апотека
    А да ви господо лепо вратите ту зграду наследницима некадашњег власника апотекара Јоце Дивилда, пуковника КВЈ и учесника Великог рата, носиоца Албанске споменице ...
  • vera

    21.10.2017 01:32
    Videla zana da se konj potkiva
    Dokaz vise da drzava nije sposobna da vodi firme kad iste nemaju monopol. A kako i da rade, kad zaposljavaju nestrucne? Eno u muzeju u Dunavskoj, pored ostalih vise no nestrucnih,, na mesto kustosa postavljena medicinska sestra! Pitam se kako je moguce da imaju tolike gubitke? Da li je moguce da narucene lekove prodaju i novac podele u dohotke? Sta bi rekla inspekcija kada bi se tako poslovalo kod privatnika?
    I slazem se sa jednim od komentara, da ih treba sto pre zatvoriti, kako nam ne bi sedeli na grbaci, jer zna se ko puni kasu is koje im se isplacuju plate.
  • M

    20.10.2017 23:59
    Sta Novi Sad ceka
    Zaista, sta vise cekate....ako ne mozete, ima ko moze....Godinu i po dana Grad Novi Sad pokazuje koliko mu nije stalo do zdravstvenih radnika,pacijenata,egzistencije velikog broja porodica.Da li mirno spavate??.???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti