Radosna detinjstva novosadskih mališana - pravo ili privilegija?

Gradski odbor Pokreta "Dosta je bilo" u utorak 24. oktobra organizuje tribinu na temu stanja u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" pod nazivom "Radosna detinjstva novosadskih mališana - pravo ili privilegija?".
Radosna detinjstva novosadskih mališana - pravo ili privilegija?
Foto: 021.rs

Kako se navodi u saopštenju ovog pokreta, razgovaraće se o odnosu gradske uprave prema predškolskoj ustanovi i prema građanima Novog Sada "koji finansiraju njeno negativno poslovanje".

"Poseban naglasak stavljamo na probleme dece koja godinama ostaju "ispod crte", pa na taj način bivaju uskraćena za svoje pravo na predškolsko obrazovanje, a ako su u mogućnosti da upišu neku od privatnih ustanova, doživljavaju diskriminaciju od strane Grada po pitanju visine sredstava koje im grad dodeljuje putem subvencija", navode u obrazloženju iz DJB.
    
Na tribini će govoriti predsednik Gradskog odbora DJB Aleksandar Bujić, gradski odbornici ovog pokreta Dragoslava Lukić i Relja Aleksić, kao i Simonida Šijački Višković koja je članica Saveta roditelja dece koja pohađaju privatne predškolske ustanove
       
Tribina se održava u prostorijama pokreta na Trgu republike 11, s početkom u 18:30h.

  • Gradjanka ovdašnja

    23.10.2017 22:17
    Lista za ponos
    Nemojte me pogrešno razumeti, ali ja sam ponosna što živim u gradu u kom postoji lista čekanja za upis u predškolsku ustanovu, to znači da je taj grad živ i da se deca radjaju!
    E sada, ja bih bila ponosnija kada bi secikese i lopovi koje god koalicije i stranke bili na vlasti preusmerili sredstva za SVU decu novosadsku. Da u našem gradu, jedinom na svetu, svako dete dobije istu sumu od grada, pa da detetovi roditelji odluče da li će ga uz minimalnu doplatu upisati u Radosno, ili će platiti malo više za neko privatno, ili će dodati još toliko pa će imati dadilju. Ta razlika u novcu koju deca "ispod crte" ne zavredjuju je višak primanja nezajažljivih! Novi Sad treba da voli svu svoju decu!
  • marrkos

    23.10.2017 11:42
    @ pikarod
    Moje dete je dobilo vrtić bez veze. Nikakg ali bas nikog ne poznajem u radosnom detinstvu nti sam probao bilo sta da radim pre nego sto je izasla lista. i dobili smo vrtic. Lose je samo tosto se dele deca od ddatuma do datuma rodjenja i onda oni koji u rodeni od septembra pa do marta sledece godine nemaju velike sanse da dobiju vrtic sato sto je konkurs u aprilu kad imaju samo 6 ili 7 mesece. pa i nemaju gde da konkurisu odnosno je najmanje mesta za taj uzrast. Ne kazem da se upisuju deca preko veze ali to je praksa vec godinama i za to trrebamo svi zajednoda se izborimo.
  • Pikador

    23.10.2017 11:19
    Mogla bi se obraditi i tema "čuvanja mesta", kao i "veze za dobijanje mesta".
    Naime, od grupe od 23-4 deteta, u prvoj godini (trogodišnjaci) dolazilo je tek malo više od pola grupe. U sledećoj godini dolazi ih par više. Ostala deca su upisana u vrtiće ali ne dolaze nego im roditelji "čuvaju mesta" do predškolskog kad su obavezni da vrtić pohađaju. Za to vreme ljudi koji nemaju kome da ostave decu muku muče sa skupim dadiljama i privatnim vrtićima.

    Druga stvar je da svi koji su upisali decu u državni vrtić imaju vezu. Bukvalno svi su morali da poznaju nekoga da bi im dete bilo primljeno, bez obzira na bodove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti