FOTO: Radnica Gerontološkog centra devet dana štrajkuje glađu

Radnica Gerontološkog centra u Novom Sadu Zorka Savić već devet dana štrajkuje glađu u prostorijama Kluba za odrasla i stara lica na Limanu II.
FOTO: Radnica Gerontološkog centra devet dana štrajkuje glađu
Foto: 021.rs
Savićeva se na ovaj radikalan korak odlučila zbog, kako tvrdi, neosnovane suspenzije koju je nedavno dobila, nakon što je rukovodstvu ustanove stigla prijava o njenom nedozvoljenom ponašanju i kršenju radne discipline. Tvrdi da je prijava lažirana - nije učinila ništa na šta se žalio jedan korisnik Kluba, u kojem ona već deveti dan spava i čeka da se suspenzija i disciplinska prijava povuku. U maloj prostoriji u kojoj je, konzumira samo vodu, a odbila je lekarske preglede. Vidno se oseća loše i pokazuje znake slabosti.
 
Kako priča za 021, njen štrajk glađu epilog je višegodišnje borbe koju vodi protiv nekoliko bivših rukovodilaca Gerontološkog centra, koje optužuje da nezakonito koriste pet stanova koji su u državnoj svojini. Naime, Gerontološki centar je, na osnovu ugovora o poklonu, to jest doživotnom izdržavanju i stečenog prava korišćenja za pet stanova koji su u svojini Pokrajine, zaključivao ugovore o zakupu sa zaposlenima. Umesto da se stanovi izdaju ugroženim porodicama, Savićeva tvrdi da su stanovi godinama izdavani ili davani rukovodiocima ustanove putem konkursa ili čak mimo konkursa, a da nije za tim bilo potrebe.
 
"To su dobrostojeći ljudi, ne trebaju njima stanovi. Trebalo ih je izdavati zaista ugroženim ljudima. Ukazujem na to godinama, radila sam to i kao vođa sindikata jedno vreme, ali sada su odlučili da me zaista sklone. Ja sa ovim neću prestati - pokazala sam da imam snagu. Postoji pravosnažna sudska presuda kojom se zabranjuje Gerontološkom centru da koristi te stanove, ali su se oni na istu oglušili i nastavili po starom, na štetu drugih ljudi", tvrdi Savićeva.
 
 
U Gerontološkom centru napominju za 021 da je rešenje o suspenziji Zorke Savić kontrolisala i inspekcija za socijalnu zaštitu, te je konstatovala da je ustanova zakonito postupila jer ju je udaljila s posla nakon prijave. U ustanovi dodaju i da ovo nije prvi put da se Savićeva ovako ponaša, te da joj nije dat otkaz, povređeno radno pravo - a samim tim nema ni razloga za "ovakvim radikalnim potezima kao što je štrajk glađu".
 
"Savićeva je pozvana da se izjasni na prijavu korisnika kluba protiv nje i objasni kako je i zašto do incidenta došlo, međutim, ona do današnjeg dana to nije uradila i umesto toga je, bez obrazloženja, stupila u štrajk glađu. Sa njom je obavljen razgovor, sugerisali smo joj da ode kući i bude s porodicom, međutim, ona je izabrala da svoj bunt iskaže na ovaj način. Napominjemo da ona nije dobila otkaz, niti opomenu pred otkaz, već je pokrenut protiv nje disciplinski postupak radi utvrđivanja odgovornosti", napominju u Gerontološkom centru i dodaju da su moguća četiri epiloga nakon postupka: novčana kazna, opomena pred otkaz, otkaz ili odbacivanje prijave.
 
Međutim, radnica je kategorična - prvo odbacite prijavu, pa ću prekinuti štrajk glađu. "Nije tačno da sam se ružno ponašala prema korisnicima. Situacija je zapravo potpuno suprotna od toga", navodi Savićeva.
 
Gerontološki centar tvrdi da ne postoji odmazda prema radnici zbog nezakonitog korišćenja stanova u, kako naglašavaju, vreme prethodne vlasti. "Razlog je isključivo nedolično ponašanje i nema nikakve veze sa onim šta je radila prethodna vlast u Gerontološkom centru i s bitkom koju je ona vodila s njima, što je staro gotovo 20 godina", kažu u Gerontološkom centru za 021.
 
Dodaju da Savićevoj ovo nije prvi put da narušava radnu disciplinu, a iz prethodnog kluba gde je radila, "Prva vojvođanska brigada", zbog pisane prijave saveta i predsednika kluba premeštena je u Klub na Limanu početkom godine. Takođe, zbog sličnog ponašanja, grubog kršenja statutarnih normi, ona je početkom godine jednoglasnom odlukom glavnog odbora isključena i iz vojvođanskog Sindikata zdravstvene i socijalne zaštite "Nezavisnost".
 
Inače, sa pričom o nezakonitom korišćenju stanova dobro je upoznat i Državni revizor. Naime, revizor je češljao papire ustanove o poslovanju za 2015. godinu i zaključio da je još 2000. godine Centar zaključio imovinsko-pravne odnose sa zakupcima za pet stanova, a da nije imao nikakvu saglasnost Republičke direkcije za imovinu Srbije. Vrhovni kasacioni sud doneo je 2011. godine presudu kojom proglašava ove ugovore ništavnim i nalaže njihovo raskidanje, ali se Centar oglušio o ovu odluku i iste godine poručio svojim zakupcima da mogu da ostanu u stanovima.
 
Takođe, revizor je ustanovio da je pet stanova izdato zaposlenima u ustanovi na osnovu ugovora o poklonu. Centar i dalje nema saglasnost državnih organa da izdaje ove stanove, utvrdio je revizor.
  • Сремац

    26.10.2017 21:42
    Лупетања
    Од силних коментатора нико заправо не зна прави разлог суспензије ове жене,Она је на основу пријаве о повреди радне дисциплине у поступку и чему ово разврставање за и против.Њен поступак је мени несхватљив,јер осим суспензије ништа није готово.Мој коментар је да жена после девет дана штрајка боље изгледа од Томе после пет,што говори да нешто није у реду.
  • Penzionerka

    26.10.2017 18:25
    Podrska
    Podrska za Zorku! Boricemo se zajedno sa tobom!
  • neko iz mase

    26.10.2017 18:02
    odgovor sifri zaposleni
    Zena pije samo vodu,veruj,samo vodu!!Znamo pouzdano.To si izmislio,jer isto tako znamo da je iz ustanove niko ne obilazi ni danju a kamoli nocu,cekaju da umre?
    Sto se tice nocnog dezurstva,pa naravno da dezuramo nedaleko od kluba da vas snimimo ako krenete sa torturom,gospodine ,,Zaposleni,,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti