Čistoća po prvi put u istoriji upošljava i privatnika da čisti novosadske ulice

JKP "Čistoća" je raspisala javnu nabavku vrednu 20 miliona dinara za angažovanje privatnog preduzeća za čišćenje pojedinih novosadskih ulica, saznaje 021.rs.
Čistoća po prvi put u istoriji upošljava i privatnika da čisti novosadske ulice
Foto: 021.rs

Ovo je prvi put u istoriji ovog gradskog preduzeća, koje ima monopolski položaj, da upošljava neko privatno preduzeće da umesto njih čisti ulice u Novom Sadu, čime nastavlja da uvodi novine nakon što je letos prvo u Srbiji uposlilo privatno obezbeđenje da čuva ulične kontejnere (više o tome možete čitati OVDE).

Tender se vodi pod imenom "Usluge manuelnog prečišćavanja javnih površina nedostupnih za mašinsko pranje", a uvidom u konkursnu dokumentacije može se pročitati da se traži privatna firma koja ima minimum 75 radnika koji će minimum 70.000 radnih sati čistiti javne površine koje nisu obuhvaćene Programom održavanja javne higijene.

Kako se navodi, ovde se radi o čišćenju 13 ulica u Adamovićevom naselju, sedam ulica na Novom naselju, 46 ulica na Telepu, sedam ulica na Grbavici, kao i Kineske četvrti i još 10 lokacija uz saobraćajnice u Veterniku, Paragovu, Sremskoj Kamenici, Mišeluku, Kaćkoj petelji, Šangaju i Rimskim šančevima. Ceo spisak ulica možete videti u galeriji.

Na tender se mogu javiti isključivo firme koje su u prethodne tri godine obavljale usluge čišćenja javnih površina ukupne vrednosti 40 miliona dinara. Nejasno je za sada ko bi mogao da bude ponuđač jer je Čistoća monopolista u Novom Sadu decenijama unazad.

Pomenimo i da se u konkursnoj dokumentaciji navodi da će privatnici lokacije čistiti 24 sata, zavisno do toga kada Čistoća uputi nalog i da se traži da privatnik angažuje radnike koji su fizički sposobni za težak rad jer se radi o poslovima koji zahtevaju "izuzetne fizičke napore".

Dodajmo i da Čistoća trenutno ima zaposlenih oko 550 radnika i da svake godine preko studentske zadruge angažuje i oko 150 osoba koje rade sezonske poslove, a za čije plate se izdvaja oko 500 miliona dinara. Sudeći po raspisanom tenderu, taj broj nije dovoljan pa je potrebno da se privatnik angažuje za 20 miliona dinara kako bi dodatnih 75 ljudi čistilo preko 80 ulica i drugih javnih površina u Novom Sadu.

Rok za dostavljanje ponuda ističe 8. novembra u 9 časova, kada će uslediti otvaranje istih i odabir najbolje.

  • G

    31.10.2017 18:28
    @Vlada - veoma mi je žao što ste mentalno oboleli i izgubili vezu između stvarnosti i imaginarnog sveta koji ste oko sebe konstruisali a ne primate adekvatan tretman i negu, najpre jer takvi predstavljate opasnost za sve građane koji imaju nesreću da vam se nalaze u neposrednom okruženju. Ipak mi je drago, koliko god istovremeno bilo tužno, da ste i dalje toliko glupi da sami sebe javno diskredituje višestruko bolje nego što bih to ja mogao, u valjda uverenju da ću ikada jednom neobrazovanom balavcu dozvoliti da laje bez adekvatne replike. To možete probati jedino sa vašim nesposobnim starateljima koji su vas pogrešno vaspitali, kod mene to nećete doživeti do kraja vašeg malog, bednog života.
  • Vlada

    31.10.2017 15:00
    @G

    Ali koliko je zabavno ložiti te. Ostavim jednu rečenicu i izazovem pola sata tvog istresanja verbalnog proliva, to su pola sata za koje te niko ne mora paziti i davati ti lekove.

    Neko mi dođe pivo.
  • G

    31.10.2017 13:18
    @Vlada - iako je zastrašujuće da ste toliko glupi da bez srama javno prikažete kako svoje mentalno stanje tako i nivo obrazovanja citatom mog teksta koji je čak i za budale naglasio sarkazam u sebi, očigledno bez efekta, ne mogu a da vam se ne zahvalim - sami sebe diskreditujete bolje od bilo koga. Dozvolite da vam nacrtam - tekst koji ste citirali i time glupo i naivno skočili sami sebi u usta je direktan odgovor na bezumnu tvrdnju lica potpisanog sa "Дођош" da me "neko plaća da pravim podele". Zato je, "gospodine", taj tekst u sebi sadržao i drugi deo iza zareza i doveo u pitanje "logiku" takvog zaključivanja. Žao mi je što ste glupi i što sam prinuđen da delim državu sa vama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.