Zbog protesta radnici "Pošte Srbije" u Novom Sadu razmenjuju pošiljke na parkingu

Stotinak radnika JP "Pošta Srbije" blokiralo je sinoć Glavni poštanski centar (GPC) na Klisi u znak protesta zbog, kako navode, katastrofalne situacije za koju okrivljuju direktorku Miru Petrović.
Zbog protesta radnici "Pošte Srbije" u Novom Sadu razmenjuju pošiljke na parkingu
Foto: 021.rs
Kako piše "Blic", radnici su tražili i smenu direktora PJ "Novi Sad" sa rukovodstvom zbog, kako tvrde, pretnji otkazima zaposlenima koji se odazovu pozivu na protest i zbog navodnog primoravanja zaposlenih da vrše razmenu pošiljki i drugog materijala na nepropisan način.
 
U to su se uverili i reporteri ovog lista, jer su radnici na parkingu pretovarali materijal u metalna kolica i tako ga prenosili na dalje razvrstavanje. Njima radnici koji protestuju nisu dozvolili da uđu u krug pošte. 
 
Po rečima okupljenih radnika, van GPC najstrože je zabranjeno vršenje primopredaje pošiljki jer one nisu propisno obezbeđene.
 
Radnici Pošte u Novom Sadu su podsetili da su bez pomoći predstavnika reprezentativnih sindikata sami organizovali protest u znak podrške kolegama iz Beograda koji danima na taj način izražavaju svoje nezadovoljstvo u prestonici.
 
Oni su ponovili da traže poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, povećanje zarade za iznos realnog pada u poslednje tri godine i isplate zarada iz dobiti. Radnici traže i rešavanje radno-pravnog statusa zaposlenih, odnosno zabranu zapošljavanja nezaposlenih lica na privremene i povremene poslove i prevođenje zaposlenih na određeno vreme u status zaposlenih na neodređeno, prenosi "Blic".
 
Takođe, radnici zahtevaju od nadležnih da se obezbedi optimalan broj izvršilaca na tehnološkim radnim mestima, uspostavljanje socijalnog dijaloga i poštovanje Zakona i načela jednakosti i izbor direktora preduzeća na osnovu sprovedenog konkursa.
 
Među zahtevima radnika našli su se i oni vezani za depolitizaciju preduzeća odnosno dovođenje najstručnijih i najsposobnijih kadrova na rukovodeća mesta u preduzeću i zabranu zapošljavanja kadrova Partije ujedinjenih penzionera Srbije čiji je član i direktorka preduzeća Mira Petrović.
 
Radnici novosadske Pošte su najavili da će i sutra u 19 časova ponovo blokirati GPC Novi Sad.
 
Kako prenose "Novosti", sindikat se nedavno obratio i Aleksandru Vučiću, da se kao predsednik Srbije angažuje u realizaciji, kako su istakli, opravdanih i realnih zahteva Sindikata. U dopisu predsedniku navodi se da je JP "Pošta Srbije" po ostvarenoj dobiti i ostalim ekonomskim pokazateljima jedno od najuspešnijih preduzeća u Srbiji, ali ne i po zaradama, koje su, pored umanjenja od 10 odsto, dodatno obezvređene rastom troškova života.
 
U "Pošti Srbije" kažu da radnici ne štrajkuju, jer poslodavcu štrajk nije prijavljen.
 
"S predstavnicima sindikata održani su sastanci i njihovi zahtevi i pitanja su delegirani institucijama koje o tome odlučuju. Sve usluge su dostupne korisnicma, eventualno dolazi do manjih kašnjenja prilikom isporuke paketskih pošiljaka", zaključuju u "Pošti".
  • zaza

    06.11.2017 11:44
    radim u privatnom preduzeću
    U čemu je razlika između Ugovora o radu na određeno i Ugovora o radu na neodređeno vreme?
    Kod privatnih poslodavaca nema razlike. Otpušta te čim nije zadovoljan tvojim radom. Partijske starlete kada ulaze u godine moraju biti svesne da mladost brzo prođe. Toliko o zaposlenim partijskim starletama u državnoj upravi i državnim ustanovama. Partijski posao.
  • Ja

    06.11.2017 05:43
    Ma da
    Uh,bas mi vas zao, evo rafo cu se menjati sa vama,pa da vidim dokle cete izdrzati. Muka mi je od vas na drzavnim jaslama sto stalno ucrnjujete. Otkaze vam trrba podeliti, pa cete cemiti svaki dinar. Pogotovo ovi na neodredjeno jadnici, sto imaju 150 dana godisnjeg, pa 13 platu, pa pozajmice koje im se otpisu, pa sindikalne prodaje i gomilu mogucnosti koju kof privstnika nemas. Ma bezi bre to sve nezahvalno.
  • Ns 49

    05.11.2017 06:37
    Pošta je sigurno najvažnije preduzeće ali se o njima uopšte ne vodi računa pa se tamo događaju razne stvari pa i krađe avio pisama i paketa naročito iz inostranstva. Ipak tu treba malo čvršća ruka ali kao da je prepušteno da se privatnici ubace u taj posao ali oni ipak ne mogu sve poslove da rade pa je to razlog više da država nešto uradi i to što pre. Tu su političke igre jer je taj Krkobabić saveznik a nasledio je oca na poličkoj funkciji a iza sebe u Pošti ostavio svoje naslednike koji isto tako loše rade a pogledajte samo kakve su gužve u centru Spensu pa i drugde a praznih šaltera koliko vam volja a radno vreme mnoge Pošte nije ceo dan a tavka organizacija treba da radi od jutra do sutra i siguono bi ostvarila zaradu a i zaposlila naročito žene srednjih i viših godina.
    Mi to stalno pišemo ali ovo kao da nikoga nije briga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti