FOTO: Grupa za slobodu medija na ulicama pet gradova

Nekoliko desetina novinara, aktivista i građana učestvovalo je danas na Trgu slobode u uličnoj akciji informisanja Novosađana o zahtevima novinarske Grupe za slobodu medija, a koji su nedavno predati na razmatranje Vladi Srbije.
FOTO: Grupa za slobodu medija na ulicama pet gradova
Foto: 021.rs
Akcija je, sem u Novom Sadu, održana i u Vranju, Nišu, Kragujevcu i Beogradu na tri lokacije i to u vremenu od 12 do 15 časova.

Sem ulične akcije u kojoj su deljeni bedževi i leci sa zahtevima koji su predati premijerki Ani Brnabić, zajednički radijski program uživo pod nazivom "Bukom protiv mraka" emitovao se na osam radio-stanica članica ANEM-a. Grupa za slobodu medija sastavila je 13 zahteva sa ključnim problemima u medijskoj sferi sadašnjice, a od države očekuje jasnu, preciznu i konkretnu reakciju.
 
 
Kako je na Trgu slobode za 021 poručio predsednik Nezavisnog društva novinara Srbije Nedim Sejdinović, cilj ulične akcije da se građanima što više približi situacija u kojoj žive mediji, ali i u kojoj se formira javno mnjenje. U zemlji u kojoj ne postoje medijske slobode i dijalog, smatra Sejdinović, ne postoji ni mogućnost za demokratski i ekonomski razvoj. 
 
"Među udruženjima koja učestvuju u našoj velikoj inicijativi postoji jasan odgovor vlastima - prvo želimo da čujemo kakav plan i kakvu reakciju ima država na naše zahteve, a shodno tome ćemo i mi reagovati. Duboko verujem da će odgovor Ane Brnabić stići, s obzirom na to da nas je na razgovoru u Vladi primila delegacija koju su činili i ministar informisanja Vladan Vukosavljević i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. Jedino me plaši što je zainteresovanost vlasti tolika jer postoji određeni međunarodni, a ne unutrašnji pritisak", poručio je Sejdinović.
 
Kako je dodao, dobra vest je da se ovaj pokret medijskih profesionalaca neprestano širi, pa sada ima podršku i građanskih organizacija, ali što je najbitnije, međunarodnih organizacija. 
 
"Mi moramo da istrajemo u ovome. Ako sada nešto ne uradimo, očekuju nas veoma loše godine, ne samo u medijima već i u društvu. U stanju smo da dodatno obrazložimo svoje zahteve, ako od nas to bude zatraženo - naših 13 zahteva nisu proizvoljno sastavljeni, već su rezultat ozbiljnih monitoringa i istraživanja", naglasio je predsednik NDNV.
 
 
Novinarka Vremena Tamara Skrozza rekla je na štandu na beogradskim Terazijama da su novinari želeli da građane upoznaju s detaljima sastanka sa premijerkom, jer oni nisu imali prilike da se o tome informišu u medijima već su samo mogli da čuju interpretacije predstavnika vlasti.

Ona je rekla da zahvaljujući "političkim pritiscima, nepotizmu, korupciji i čistom bezobrazluku" vlast još nije primenila zakone iz oblasti medija koje je sama donela i dodala da nema nikakve koristi od usvajanja najboljih zakona na svetu ukoliko se oni ne poštuju. Skrozza je, međutim, ocenila da su novinari uprkos političkim, ekonomskim pa i fizičkim pritiscima vlasti u poslednjih nekoliko nedelja uspeli da se aktiviraju i da je to nešto što uliva određeni optimizam.

"Makar smo pokazali da smo živi, a i to je uspeh u odnosnu na period od pre nekoliko meseci", rekla ja ona, a prenosi Beta.
 
O zahtevima medijskih radnika u Srbiji čitajte detaljnije OVDE.
  • PravnikNS

    20.11.2017 17:10
    Sloboda medija
    Bez slobode štampe, tj. modernim rečnikom rečeno medija, nema demokratije. Društva koja imaju spoljne odlike demokratije - izbore, narodnu skupštinu, tzv. izabranu vlast, nisu demokratska ukoliko nema slobode medija, jer ukoliko nema nekog da stavlja službenu istinu pod znak pitanja, nema druge istine. I ma koliko ti znao da ti je plata zapravo manja, da lošije živiš i da se oni odozgo izdržavaju tako što kradu državne pare (tj. tvoje novce), ukoliko ne bude nekog da to osporava, ti ćeš u jednom momentu pristati na to da je službena istina ustvari jedina prava.
  • Teodosije III

    20.11.2017 09:45
    @Sandra
    Opozicija nema svoje medije za razliku od vlasti.
    Ima nekoliko izbalansiranih medija kao Sto su Danas,N1 i poneki lokalni,sve ostalo je progutao SNS.
    To sto pricas su bajke za malu decu. Ni za vreme Milosevica politika nije bila represivnija prema medijima, ne racunajuci period kada je ministar informisanja bio predsednikopremijer.

    Jednom ce ti sendvc zapasti u grlo. Misli o tome!
  • Sadra

    20.11.2017 07:51
    Šta reći?
    Ovoliku hajku na vladajuće rukovodstvo nisam videla ni u vreme Slobodana Miloševića!
    To već govori da ovde nešto nije u redu sa opozicijom, jer kada je bilo inflacije u vreme vlasti DS-a ovi novinari to nisu osuđivali, kada je otpuštano 400.000 radnika (iz firmi koje su ičak pod sankcijama dobro poslovale), njima ni to opet nije smetalo, jer su klepali pare ližući se sa svojim žutima.
    Kada su za jedan dan u ovom gradu zapošljavali po 100 svojih partijskih drugara, ni to njima nije smetalo, jer su ostali u istom jatu. Eto kada ih je narod pročitao pali su sa vlasti, izgubili privilegije i konačno se bar delimično skinuli se sa državne sise.

    E sada im je za sve kriva ova vlast, koja je počela da zapošljava ljude u privatnim firmama (ne u državnim, kao što je to radio DS), zaustavila inflaciju, uradila desetine puta više autoputeva i puteva od one prethodne vlasti.
    Dakle to nije smetalo ovim "građanima" koji smatraju da oni treba da vladaju rajom.
    Naravno kriva im je ova vlast i za to što je nesposobna opozicija, kao i za to što opozicioni novinari nemaju tiraž u svojim novinama, odnosno što opozicione aTV stanice nemaju gledanost, ali i za to što niko ne veruje opoziciji i slične gluposti.
    Problem je očigledno u bolesnim idejama čiji su eksponenti ovakva udruženja, jer se niko normalan ne identifikuje s anjima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti