Mogućnost nagodbe pred novosadskim tužilaštvom svaki dan iskoriste tri stranke

Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu dnevno ima tri završena predmeta oportuniteta, što znači da toliko predmeta zapravo ne dospe pred sud.
Mogućnost nagodbe pred novosadskim tužilaštvom svaki dan iskoriste tri stranke
Foto: 021.rs
Od početka godine po toj osnovi u budžet je uplaćeno 23 miliona dinara. 
 
"Od 1. janura, imali smo ukupno ovakvih 1.351 predmeta u radu, od kojih su 902 do 13. novembra rešena, na taj način što je doneta naredba, sprovedena, postupljeno je  po njima i odbačene su krivične prijave", kaže za "Dnevnik" zamenica osnovnog tužioca u Novom Sadu Mirjana Peković.
 
"Odlaganje krivičnog gonjenja znači da se krivični postupak neće voditi, ukoliko lice koje je osumnjičeno da je počinilo krivično delo za koje je propisana kazna zatvora do pet godina, izvrši po naredbi tužioca u propisanom roku jednu od propisanih mera", objašnjava Peković. "Ovo je vrlo interesantna odredba kojom se faktički ne vodi postupak. Stranci, odnosno, osumnjičenom se pruža još jedna šansa da se popravi i da otkloni neke posledice i pri tome još neće imati izvod iz kaznene evidencije", navodi sagovornica ovog lista.
 
Peković kaže da u ovim slučajevima mogu da se otklanjaju posledice nastale izvršenjem krivičnog dela, da se uplaćuju u humanitarne svrhe određeni novčani iznosi, da se okrivljeni podvrgava psihosocijalnom tretmanu ili, u određenim slučajevima, da plati alimentaciju. Postoji i opcija da se upućuje na humanitarni rad. Zakon tačno propisuje koje su to obaveze.
 
Peković kaže da ima najviše ima mera uplata u humanitarne svrhe.
 
"Imamo dosta slučajeva gde imamo meru da se uplati novac uz još neku meru, recimo da se obavi društveno koristan rad. Nekad mi smatramo da nije na roditelju da plati za dete, pogotovo ako je punoletno, pa lice obavežemo da obavi društveno koristan rad i tu je ograničeno koliko časova se može ovako odrađivati mera. Valja napomenuti da nije potrebna saglasnost oštećenog da bi se tužilaštvo opredelilo za ovakvu meru. Zakon na to ne obavezuje. Inače, neretko se desi da se osumnjičeni i oštećeni u međuvremenu izmire. Oštećeni nema pravo žalbe, ali ga tužilaštvo obaveštava o svojoj odluci. Zanimljiv je i podatak da pored svega, oko jedne petine okrivljenih ne izvrši naredbu, pa se protiv njih na kraju sprovodi postupak", navodi Peković.  
 
Oportunitet je moguć se za prestupe za koje je zaprećeno do pet godina zatvora, a najčešće se radi o saobraćajnim nezgodama iz nehata, nedavanju alimentacije, falsifikovanju isprava i ugrožavanju sigurnosti.
 
Inače, ova mera je pojedinim političarima poslužila za pranje biografija, o čemu više možete pročitati OVDE. Takođe, na konkretnom primeru o kojem je 021 nedavno pisao, možete pročitati kako oportunitet funkcioniše u praksi.
  • Пара има

    20.11.2017 13:23
    Рачуни судова у блокади
    Зашто се овај новац не троши да се исплате адвокати по службеној дужности, пуномоћници оштећених, браниоци ослобођених у кривичном поступку, накнада штете због неоснованих притвора? Судови годинама не плаћају повериоцима, рачуни судова су због тога у блокади, а из текста се види да се средства од опортунитета уплаћују у буџет....значи пара има...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti