FOTO: Odbornici odobrili isplatu po 22.000 radnicima javnih preduzeća

Nakon duže rasprave, Skupština grada je, glasovima vladajuće većine, odobrila isplatu solidarne pomoći za više od 4.000 radnika javnih preduzeća u visini od 22.620 dinara.
FOTO: Odbornici odobrili isplatu po 22.000 radnicima javnih preduzeća
Foto: 021.rs

Odluka je doneta na predlog Gradskog veća i na osnovu prethodno potpisanog kolektivnog ugovora sa javnim preduzećima na nivou republike. Opozicija nije sporila da je potrebno pomoći radnicima, ali tvrde da ova isplata nije dobro raspoređena, jer pomoć neće dobiti oni kojima je stvarno potrebna, kao što su zaposleni u Stanu, Spensu, Radosnom detinjstvu ili Apoteci Novi Sad. Šef odborničke grupe DS-a Veljko Krstonošić kaže da su bili uzdržani prilikom glasanja, jer i među radnicima koji će dobiti solidarnu pomoć ima onih kojima je potrebna, ali da nisu mogli da glasaju "za" jer novac ipak nije otišao onima kojima zaista treba.

- Da je Grad hteo da bude solidaran, novac bi prvo isplatili najugroženijima, a to su zaposleni u Apoteci, Predškolskoj ustanovi i upravi, a njih ima i najviše. Smatramo da je daleko od toga da radnici koji će dobiti pomoć nju ne zaslužuju, jer svima u Srbiji je teško pod ovom vlašću, pa i tim radnicima, ali isto tako ovom odlukom diskriminisan je deo onih kojima je najteže - naveo je Krstonošić.

Gradonačelnik Miloš Vučević naveo je da ovu pomoć isplaćuju i druge opštine u Srbiji, tako da se Novi Sad po tome ne razlikuje od ostalih. S druge strane, Vučević se složio da postoji moralno pitanje da li je u redu da solidarnu pomoć primi direktor javnog preduzeća koji ima preko 100.000 dinara platu, dok novac ne dobija neki radnik u preduzeću koje ne može da isplati solidarnu pomoć.

- To je pitanje za one koji su zaključivali kolektivne ugovore kada se gleda sa moralne strane, ali opet ne znači i da će svi prihvatiti solidarnu pomoć. Biće zanimljivo da vidimo da li će direktori biti spremni da je prihvate, pa ćemo zajedno da ispratimo šta će da urade. Ipak ovo je jedan vid podrške zaposlenima koji su izdržali teret tranzicije i podneli ga sa drugim ljudima, a i znak oporavka javnih finansija u našoj državi - naveo je gradonačelnik.

On je dodao da, iako se među onima koji će sada dobiti solidarnu pomoć ne nalaze radnici Radosnog detinjstva ili gradske uprave, ove zaposlene u 2018. očekuje povećanje plata od 10, odnosno 5 odsto.

Najavljene smene

Na Skupštini grada usvojen je i izveštaj o budžetu za prvih devet meseci ove godine, koji je ponovo pokazao da su Novosađani odlični poreski obveznici zbog čega se gradska kasa puni i više od plana, dok lokalna vlast kasni sa realizacijom planova. Opozicija je tako navela da ponovo vidi nesposobnost gradske vlasti da ulaže u kapitalne projekte, kojih, kako su naveli, skoro i nema.

Gradonačelnik je zadovoljan budžetom, posebno delom punjenja, ali je upozorio da zbog izvesnih propusta slede smene prvih ljudi nekih javnih preduzeća, gradskih uprava, a moguće i članova Gradskog veća.

- Očigledno je da je uspeh za nekog direktora ili načelnika da obezbedi što više para iz budžeta grada, a da nije pripremio sve da može da izvrši u toku godine šta je u planu. Njih naravno ne vidite pred novinarima, nego ja dođem da odgovaram na pitanja šta su oni radili, pa ću neke sada zamoliti da se povuku, jer su neki očigledno pokazali da ne mogu da prate ovaj tempo - kaže Vučević.

Kažimo i da su odbornici svih stranaka pokazali "veliku zainteresovanost" za rad, provodeći vreme savijenih glava, gledajući nešto ispod stolova. Kako se uverio reporter 021.rs, mnogi od 78 odbornika su veći deo sednice proveli igrajući se mobilnim telefonima i tabletima, čak i članovi Gradskog veća i činilo se da samo gradonačelnik prati raspravu.

Iako je i ranije bilo pojave da odbornici koriste mobilne, tablete ili laptopove na sednicama, ovolika raširenost upotrebe može se objasniti samo time što je, posle nekoliko godina čekanja, konačno proradila stabilna besplatna wi-fi konekcija u sali, pa svako ima svoju mrežu sa dovoljnim protokom, posebno odbornici, novinari i gosti.

  • G

    27.11.2017 19:19
    @Lala 2 - poštovani Lala 2, pročitajte ovaj tekst na koji komentarišete. U njemu nije napisano da je skupština grada Beograda glasala za isplatu novca radnicima beogradskih gradskih preduzeća već da je skupština grada Novog Sada glasala da se novac isplaćuje radnicima novosadskih gradskih preduzeća.
  • Istina

    27.11.2017 11:31
    @ Alek
    Većina privatnika PLATI POREZE, DOPRINOSE I OSTALE NAMETE DRŽAVI, pa im ne ostane nikakav profit .Sav njihov profit prelije se u budžet, da bi se od suficita podelili bonusi, solidarne pomoći, trinaeste plate i svašta nešto zaposlenim kod države i u JP, a oni sa tim parama otišli negde na odmor da greju kosti.
    Evo od Nove godine za 10% podignut minimalac ( minimalna osnovica za plaćanje poreza i doprinosa na zaradu) što znači da će VAŠE PLATE biti 10% veće, koliko će biti veći porezi i doprinosi na rad koje plaćaju privatnici.
    Tako funkcioniše godinama unazad, bez obzira ko je na vlasti.
    Uzima se nemilice od privatnika da bi zaposleni kod države lepo živeli.
  • Običan svet

    27.11.2017 11:10
    @ Mali djura
    Mi nismo licemeri. MI se bunimo protiv diskriminacije i svega što ti nazivaš "preživljavanjem" u Srbiji .Ne rade svi u Srbiji u javnom sektoru i JP, neki su samozaposleni mali privatnici paušalci ili vode knjige, imaju svoje porodične male biznise i firme , ili su zanatlije ili žive od poljoprivrede.
    Nas 500.000 zaposlenih u tzv privatnom sektoru godinama izdržavamo VAS 800.000 zaposlenih kod države i obezbedjujemo novac za isplatu 1.700.000 penzija!
    To stanje traje godinama i krajnje je vreme da se to javno kaže.
    Nas 500.000 plaća krvavih 68% poreza i doprinosa na SVOJE ZARADE plus ostale namete da bi VAS 500.000 lepo i udobno živelo kao da je Tito još uvek živ! Licemerno je što sebe nazivate radničkom klasom i tražite sva radnička prava od PRIHODA NAŠEG RADA!
    Ova podela "solidarne pomoći" najprivilegovanijem sloju društva od novca svih Novosadjana je NAJLICIMERNIJA STVAR u celom sistemu "preživljavanja" .
    Ne pristaju baš svi u Srbiji da "preživljavaju" na način da rade kod države i u JP i žive od nameta koje plaćaju ostali....Neki imaju osećaj sramote i stida....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti