Epidemija streptokoke u novosadskim vrtićima, za sada obolelo 27 mališana

Deca uzrasta od dve do šest godina, koja pohađaju novosadske vrtiće PU "Radosno detinjstvo", obolela su od šarlaha, streptokoknih tonzilitisa i faringitisa u epidemiji streptokoknih infekcija.
Epidemija streptokoke u novosadskim vrtićima, za sada obolelo 27 mališana
Foto: 021.rs
Radi se o, za sada, 27 dece, kod koje je infekcija zabeležena od 17. oktobra do 23. novembra, poručuju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.
 
Obolela deca su iz nekoliko različitih vrtića. Epidemija je otkrivena retrogradno, a prijavljena je Institutu.
 
"Pojavi epidemije doprineo je gust smeštaj u vrtićima, spavanje dece u zajedničkim prostorijama, obedovanje u zajedničkoj trpezariji (većina vrtića) korišćenje zajedničkog toaleta. Vodeći simptomi bolesti su bili: hiperemija guše, povišena temperatura, a kod šarlaha tipična skarlatinozna ospa. Sva obolela deca su zbog blage kliničke slike lečena ambulantno", navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine i dodaju da su svi prijavljeni slučajevi laboratorijski potvrđeni.
 
Sva obolela deca su stavljena pod zdravstveni nadzor doma zdravlja. 
 
U cilju sprovođenja protivepidemijskih mera, Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" dostavljen je predlog protivepidemijskih mera. Održan je i sastanak sa službom za preventivnu-zdravstvenu zaštitu ove ustanove, kao i sastanak sa službom za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja "Novi Sad". 
 
S obzirom na gust smeštaj u dečjem kolektivu koji pogoduje kapljičnom putu prenosa infekcije, očekuju se novi slučajevi bolesti, zaključuju u Institutu.
 
  • LEČENI

    27.11.2017 10:59
    Pojavi epidemije doprinelo je: to što pojedini roditelji odbijaju da leče svoju decu i dovode ih u kolektiv, odnosno leče ih "prirodnim" lekovima, što je u slučaju ovog oboljenja malo je reći neodgovorno !!!
  • da

    27.11.2017 07:03
    da
    i naravno opet vaspitacice krive...a to sto te iste dobiju citav spisak i naredjenje da prime dete jer je neko vec pre njih uzeo pare tj stranacki zaduzio to nema veze,to sto roditelje bas zabole koje im je dete po redu kada ga upisuju pa posle vriste,sto ga dovode slinavo cele godine i pod temperaturom i ne pada im na pamet da idu na bolovanje...zar to nije zanemarivanje rodjenog deteta dragi moji brizni roditelji...a vi sedite u kaficu i leti na strandu dok vam dete kljuca na sto stepeni u skolici od jutra do sutra
  • Ana

    27.11.2017 00:30
    Prebukirani državni vrtići
    Da bi dete mimo konkursa bilo primljeno u neki vrtić "Radosnog detinjstva" moraju potpis da stave glavni vaspitač iz tog vrtića i vaspitač u grupi u koju će biti primljeno to dete. Najčešće su to deca roditelja koji nisu čak ni zaposleni i koji kao takvi na regularnom konkursu ne mogu očekivati mesto ako ne falsifikuju konkursnu dokumentaciju (i takvih je puno). U našoj jaslenoj grupi, konkursom je primeljeno 12-oro dece, da bi se taj broj pretvorio u preko 40 mališana. Vaspitačica koja je uzimala novac se na svakom roditeljskom sastanku do sada tom cifrom hvalisala kao da je nekakav uspeh, a istina je da u tim uslovima detetu treba samo 2 dana da pokupi neku novu bolest. Zakon jasno propisuje uslove koje predškolska ustanova mora da zadovoljava i kada ga pogledate, videtećete da se jako grubo krše propisi za broj dece po vaspitnoj grupi, kvadratnom metru, broju vaspitača i higijenskim uslovima. To što jedan vaspitač ne uzima novac (njemu svaka čast, zaista) znači samo da ga ostali, bezobrazniji, uzimaju umesto njega. Išla sam i ja u državni vrtić od svoje 2-3 god., pa nisam bila neprestano bolesna jer nismo spavali svi jedni drugima na glavi i kašljali jedni drugima u usta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti