Odlukom suda Sokolsko društvo "Vojvodina" je vlasnik Sokolskog doma

Novosadski Viši sud presudio je, a Apelacioni sud potvrdio, da je Sokolsko društvo "Vojvodina" vlasnik zgrade Sokolskog doma i parcele na kojoj je izgrađena.
Odlukom suda Sokolsko društvo "Vojvodina" je vlasnik Sokolskog doma
Foto: 021.rs
Naime, kako piše "Dnevnik", Sokolsko društvo "Vojvodina" je od 1936. godine, kada je izgrađen Sokolski dom, pa sve do 2010. godine, živelo u svojoj kući, ali su se okolnosti promenile i Odlukom tadašnje gradske vlasti Sokolski dom je prenet u evidenciju "Poslovnog prostora", što je podrazumevalo da Društvo kao korisnik od tog trenutka plaća zakup. 
 
Kako kaže predsednik SD "Vojvodina" Miroslav Kovačev, Društvo je gradskim vlastima dokazivalo da je vlasnik predmetnih nekretnina i da njihova ulaganja u izgradnju i potom u održavanje Sokolskog doma sve do 2010. nisu nimalo zanemarljiva, ali su svi pokušaji i obećanja da će se postići dogovor ostajali bez rezultata. 
 
Zbog toga su tužili državu i Grad.
 
"Sokolsko društvo je želelo da vodi ozbiljan i na činjenicama i dokazima zasnovan razgovor sa svim činiocima vlasti, a sve u cilju konačnog rešavanja statusa Sokolskog doma kao važne kulturno-sportske institucije. Do razgovora ili bilo kakvih predloga vlasti nikad nije došlo. Očekivali smo ih na višestruku korist, ne samo za Sokolsko društvo nego i svih Novosađana. Iz tih razloga, Sokolsko društvo je, nažalost, 2015. godine moralo da podnese tužbu protiv Republike Srbije i Grada Novog Sada radi utvrđenja prava svojine na Sokolskom domu i parceli na kojoj je izgrađen. To smo bili dužni da uradimo i radi zaštite prava i obaveze zadužbinara jer su nam oni Sokolski dom ostavili u amanet, da se o njemu brinemo i da ga sačuvamo", naveo je Kovačev za "Dnevnik".
 
Kako objašnjavaju advokati Vladimir Kopanja i Vladimir Obradović, sudovi su utvrdili da je Sokolsko društvo koje je osnovano 1905. godine sopstvenim sredstvima izgradilo ovaj Dom i da je kao vlasnik bilo uknjiženo po završetku izgradnje 1936. godine.
 
- Takođe, utvrđeno je da je Sokolsko društvo "Vojvodina" pravni naslednik Sokolskog društva osnovanog 1905, a za sve te činjenice su sudu bili dati mnogobrojni dokazi koje su izdali i nadležni državni organi, tako da ovakva presuda za nas nije iznenađenje. Tuženi, Republika Srbija i Grad Novi Sad, imaju pravo da ulože reviziju, kao vanredni pravni lek, ali su svi dokazi koje je iznelo Sokolsko društvo takvi da očekujemo da Vrhovni kasacioni sud u Beogradu tu reviziju odbije. Ova zgrada i dvorište imaju veliki istorijski, sportski i kulturni značaj za sve građane Novog Sada. Nakon uspeha u ovom sudskom postupku isključena je svaka mogućnost promene njihove namene. Očekujemo da će uskoro biti održan sastanak sa gradskim čelnicima kako bi se postigao dogovor o nastavku saradnje koji bi pre svega bio u interesu građana Novog Sada zbog kojih je Sokolski dom i napravljen 1936. godine - naveli su advokati Kopanja i Obradović.
 
Istorijat Sokolskog društva
 
Sokolsko društvo "Vojvodina" osnovano je 21. novembra 1905. godine. Društvo je svoje aktivnosti u to vreme realizovalo u ustupljenim prostorijama Matice srpske. Najuspešniji period u istoriji Sokolskog društva je bio od 1924 - 1936. godine. Sokolsko društvo se zajedno sa Lutkarskim pozorištem 1936. godine uselilo u sopstveni Dom koji je izgrađen na parceli koje je dobilo Darovnim ugovorom od Grada Novog Sada. Dom je izgrađen sopstvenim sredstvima Društva, prilozima velikog broja darodavaca, građana i sredstvima od kredita koji su odobreni Sokolskom društvu. U to vreme je Dom bio najmoderniji i najveći objekat za takve namene u našoj zemlji. Početkom Drugog svetskog rata 1941. godine okupacione vlasti su zabranile sve aktivnosti Sokolskog društva, i preuzele zgradu Sokolskog doma. 
 
Nakon završetka Drugog svetskog rata počelo je uspostavljanje sportskog života naroda, a pre svega dece i omladine. Sokolsko društvo je transformisano u Prvo gimnastičko društvo koje je funkcionisalo do 1952. godine, kada su donete odluke da se postojeća Gimnastička društva preimenuju u Društva za telesno vaspitanje "Partizan".
 
Na izbornoj Skupštini, održanoj 10. marta 1992. godine, vraćen je predratni naziv Sokolsko društvo "Vojvodina" Novi Sad.
  • RIZBO

    01.12.2017 13:18
    PIJETE DROGE?
    jako bih voleo da vidim čoveka koji se predstavio kao naslednik osnivača Sokolskog društva i to kako je na sudu dokazivao kako su njegovi odvajali od usta da bi se Sokolski dom podigao, a još više bih voleo da vidim sudiju koji je poverovao u tu priču!
  • Mici

    30.11.2017 18:13
    @Feri
    KOJIM vlasnicima je vraćena imovina?
    Pa ti što su osnovali Sokolsko društvo 1905 davno pomrli.
    Sada su u upravi neki novi , koji nikakve veze nemaju ni sa osnivačima iz 1905, ni sa njihovom imovinom. Ovi sadašnji nisu uložili ni jedan jedin i svoj lični dinar, pa dobili imovinu u vlasništvo gratis.
    Ni nadali se nisu....Ko se snadje, snašao se.Lepo li je uvaliti se u UO nekog udruženja sa imoviom...Ja odo odmah da se učlanim u Sokolskog društvo....
  • Milica

    30.11.2017 13:51
    Prodati srusiti. Plac
    Da li se Vi salite?
    Ako se ne salite, sokirana sam Vasom idejom?
    Srusiti?
    O Boze!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti