FOTO: Investitor oštetio zgradu, a stanar mora da plati pola miliona dinara

Novosađanin Miloš Bajac našao se u apsurdnoj situaciji nakon što je podneo tužbu protiv dva investitora koji su gradili višespratnicu do zgrade u kojoj je on živi u Kosovskoj ulici broj 6 na Podbari.
FOTO: Investitor oštetio zgradu, a stanar mora da plati pola miliona dinara
Foto: 021.rs
Kako je objekat u kojem stanuje oštećen i nebezbedan za stanovanje, odluka suda je da je jedan investitor kriv, drugi ne. 
 
Investitor koji je kriv trebalo bi da isplati Bajcu oko 30.000 evra, ali nema odakle pošto se nalazi u stečaju. S druge strane, Bajac je obavezan da isplati 670.000 dinara za sudske troškove investitoru kojeg je sud proglasio proglasio nevinim, a koji i dalje posluje. 
 
Na ovu odluku uložene su žalbe, zbog čega se sada čeka rešenje Apelacionog suda. Čitav postupak traje već gotovo 10 godina, pa su zbog toga i troškovi suđenja narasli. 
 
"Ja više ne znam šta da radim. Presuda nije mogla da se donese 10 godina, toliko već čekam. U svom stanu sam imao gradsko grejanje, a sada se u centru grada grejem na drva. Nemam radijatore, ostale su samo cevi. Dok je kod Riblje pijace bila autobuska stanica, ovde je prolazio veliki broj autobusa i stanu ništa nije bilo. Onda su došli investitori i kako su gradili objekat, zgrada u kojoj sam ja je počela da tone i da puca. Inspekcija je naložila da se mi stanari iselimo sa ove lokacije, jer je sklona padu. Ali, gde da se iselim?", poručuje Bajac za 021.rs.
 
  
 
Tokom parničnog postupka, četiri veštaka utvrđivala su stanje Bajčevog stana. Jedan o veštaka beleži da pre započinjanja radova na izgradnji novog objekta, nisu postojala "konstruktivna oštećenja koja bi izazvala njegovu statičku nestabilnost"
 
Takođe, navodi se da je nestabilnost objekta u kojem živi Bajac izazvalo neravnomerno sleganje temelja zgrade koje je prouzrokovano izradom temelja novog objekta. Između ostalog, u dokumentaciji stoji i da "postoji pukotina na podu terase koje će dovesti do odvajanja dela terase i obrušavanja dela objekta u dvorište".
 
"Oštećenja su daleko veća u stanu nego na fasadi zgrade. Pukotine su po svim zidovima, podovima i plafonima stana. Ulični i dvorišni zid, koji se sučeljavaju sa zabatnim zidom prema susednom objektu su sa dijagonalnim pukotinama širine od tri do sedam centimetara, podovi su nagnuti prema susednom objektu, na dužini od četiri metra, nagib je od pet do sedam centimetara, sa zidova i podova su otpale enterijerske obloge", stoji u sudskoj dokumentaciji.
 
  
 
Tokom trajanja postupka Bajac je dočekao i trećeg gradonačelnika Novog Sada. Ovaj Novosađanin se obraćao ranijim vlastima, ali nije bilo nikakve pomoći.
 
"Obraćao sam se gradu dok je gradonačelnica bila Maja Gojković. Isto sam učinio i dok je na čelu grada bio Igor Pavličić. Novim vlastima se nisam obraćao, ali ne mislim da bi to išta promenilo. Ovo je jedno vrzino kolo. Meni je oštećeno osnovno pravo na stanovanje i normalan život. Objekat je bio čvrst i zdrav, a onda su došli investitori i sada je uništen", zaključuje naš sagovornik.
 
  
  • Trt

    06.12.2017 12:44
    @Neka

    E doobro si to napisao, ovde se malo ko "uhlebi", ali vas se zato "uhljebilo" koliko hoćeš.
  • Neka

    05.12.2017 20:46
    @antipatriJota
    Sve sam to samo nisam sendvičar kao ti,jer je to što bi se reklo "dno dna".
  • G

    05.12.2017 18:52
    @Idol - obzirom da ste neobrazovani i da ne umete da čitate odnosno razumete tekst napisan srpskim jezikom, dozvolite da vas ispravim: ne raskrinkavam nikakve "izdajnike" niti sam "čuvar srpstva" kako ovako "suptilno" želite da me etiketirate, raskrinkavam bezočne lažove i vojvođanske fašiste koji bez prekida šire mržnju i netrpeljivost u Vojvodini i Srbiji. Drago mi je da vas njihovi komentari ne uznemiravaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti