Od Nove godine skuplji prevoz u Novom Sadu, za prigradska naselja cene ostaju iste

Gradsko veće odobrilo je GSP-u da od Nove godine poveća cenu karte na gradskim linijama za 10 dinara, odnosno cenu markica za 17 odsto, saznaje 021.rs.
Od Nove godine skuplji prevoz u Novom Sadu, za prigradska naselja cene ostaju iste
Foto: 021.rs

U GSP-u kažu da, zbog tehničkih razloga i štampanja markica, još nije poznato kada će tačno nove cene početi da važe, baš od 1. januara ili nešto kasnije.    

Nova cena karte u autobusu biće 65 dinara, umesto sadašnjih 55. Mesečna markica za zaposlene koštaće 2.296 dinara, umesto 1.952, a markica za građane 2.523 umesto 2.145 dinara.

Poskupljenje ipak neće obuhvatiti sve, jer cene markica za penzionere, studente i učenike ostaju iste, a neće se menjaniti ni cene u prigradskim zonama. Naime, cene karata i markica u II, III, IV i V zoni ostaju iste, jer je Skupština grada u septembru promenila tarifni sistem i smanjila koeficijente za prigradska naselja.

Ovo poskupljenje najavljeno je još letos, a u odluci koju je usvojilo Gradsko veće navodi se da je bilo potrebno jer GSP, zbog otežanih uslova poslovanja, smanjenja broja putnika i prihoda od prevoza, većih obaveza za otplatu dva lizinga za autobuse, obaveza prema dobavljačima za gorivo i drugih troškova, sa sadašnjim cenama ne može da podmiri sve obaveze.

U odluci se tako navodi da je do kraja 2017. godine neophodno obezbediti 698,5 miliona dinara za tekuće poslovanje. Sa novim cenama, GSP će od januara imati skoro 11 miliona dinara prihoda više, odnosno oko 131 milion godišnje, čime se obezbeđuje veća pokrivenost troškova poslovanja.

Inače, cene autobuskih karata poslednji put su menjane polovinom 2013. godine.

Celu odluku o poskupljenju sa obrazloženjem možete videti u galeriji.

  • muki

    11.12.2017 12:49
    Koliko ste redukovali polaske za Kac,Kovilj,Budisavu bilo bi jako sramota.Da ne spominjemo vikende....
  • Podbarac

    11.12.2017 12:48
    @ Limanka
    Sve ste u pravu. I penzioneri ne idu nigde ( po logici lika iz GSP) pa dobijaju besplatnu kartu.
    Čak i oni sa penzijama od 30.000-90.000 dinara mesečno.
    Nema logike da GRADJANSKA markica koju kupuju nezaposleni bude skuplja od markice koju plaćaju zaposleni koji imaju i platu i poslodavca!
  • Limanka

    10.12.2017 23:33
    Još jedan švercer
    E, baš je dosta! Nezaposlena, moram ili da plaćam pojedinačne karte ili najskuplju markicu! Novi Sad je jedini grad sa javnim gradskim prevozom koji nema nikakve povlastice za nezaposlene! Dakle, svi koji imaju kakve-takve prihode, imaju i povlastice za prevoz! Da ne govorim o besplatnim penzionerskim kartama! Slažem se da treba da postoje neke povlašćene kategorije, čak i oni koji ne plaćaju prevoz (bolesni, hendikepirani, socijalni slučajevi), ali zaista nema logike da nezaposleni, znači jedina kategorija bez ikakvih primanja, plaćaju najskuplju kartu!
    Ja sam, pre izvesnog vremena zvala JGSP i pitala da li nezaposleni imaju prava na neke povlastice u prevozu, a neki čudni lik mi je odbrusio "A gde pa to idete?"
    E, pa idem, i iči ću. Od 1. januara - besplatno! I neće me biti sramota što se švercujem!!!
    Nakotilo se onoliko u administraciji a ja da im zarađujem platu! Neće moći!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti