Odbornici Skupštine grada uglavnom o urbanističkim planovima

Odbornici novosadske Skupštine imaće ove nedelje sednicu, na kojoj će uglavnom razmatrati niz urbanističkih planova.
Odbornici Skupštine grada uglavnom o urbanističkim planovima
Foto: 021.rs

Ova sednica će uslediti pre zasedanja, koje se očekuje za oko dve nedelje, kada će biti razmatran budžet Grada za narednu godinu.

Na dnevnom redu ovonedeljne sednice je 14 odluka, od kojih se devet odnosi na urbanizam. Tako će odbornici razmatrati usvajanje planova detaljne regulacije poteza Ševinjak u Ledincima i Pejinovog naselja (deo Salajke), kao i izrade plana dela Bukovca zapadno od Fruškogorske ulice, Malog Beograda na Klisi i dela centra Petrovaradina. Ostale predložene odluke koje se tiču urbanizma se u osnovi odnose na menjanje postojećih planova, kako bi se povećala spratnost samo jedne zgrade ili izgradio neki objekat.

Tako se izmenama dela regulacionog plana Bulevara III, koji obuhvata deo šireg centra grada, predviđa da se dozvoli da se na uglu ulica Valentina Vodnika i Slovačke sazida zgrada sa jednim spratom više nego što je bilo predviđeno. Pred odbornicima je i predlog izmene plana generalne regulacije Novog gradskog centra sa okruženjem (naziv plana), u kojem se povećava spratnost na uglu ulica Zmaj Ognjena Vuka i Kraljevića Marka sa pet na šest spratova. Slična situacija je i sa izradom plana stambene zone između ulica Rumenačke i Pariskih komuna, gde se plan menja zbog izgradnje zgrade u Rumenačkoj 120-122, tačnije drugačije se definiše indeks zauzetosti parcela zbog gradnje trafostanica i podzemne garaže.

Zanimljiva je izmena plana regulacije bloka između Bulevara Jaše Tomića, Gagarinove, Bulevara kralja Petra I, Rumenačke i Pariskih komuna, jer se on menja zbog prodavnice od 90 kvadrata sagrađene uz atomsko sklonište u Ulici Pariske Komune nedaleko od broja 52. Izmenu plana je naručila baš radnja "Market Tina Plus". Komisija za planove usvojila je prigovor da obaveza vlasnika objekta nije da ima zeleni zid, nego da to bude samo preporuka.

Pored ovih urbanističkih planova, na dnevnom redu je i da se izmeni plan poslovanja "Parking servisa", kako bi radnici ove gradske firme, kao i ostali zaposleni u javnim repduzećima, dobili u decembru 22.060 dinara solidarne pomoći. Podsetimo, na prošloj sednici je svim javnim preduzećima, osim Stanu i Spensu, odobrena isplata ove solidarne pomoći, a za Parking servis odluka nije tada doneta, jer je Nadzorni odbor preduzeća zakasnio da je usvoji pred sednicu.

Dodajmo i da se na dnevnom redu nalaze i manje izmene odluke o javnim parkiralištima, koje se tiču načina plaćanja posebne parking karte.

Takođe, Gradsko veće je predložilo i Odluku o načinu kupovine stanova u javnoj svojini Novog Sada. Ova odluka se odnosi na prodaju gradskih stanova kao vid podrške osobama koja iz socijalnih, ekonomskih ili drugih razloga ne mogu sopstvenim sredstvima da reše stambeno pitanje. Ovi stanovi će se prodavati preko javnih poziva i odlukom Stambene komisije, a kupci će ih plaćati na najviše 240 rata. Odbornici će odobriti i odluku o prenosu nekoliko parcela iz republičkog u gradsko vlasništvo, koje su sada u sastavu kasarne Jugovićevo. Ove parcele će postati javne površina za saobraćajnice i druge sadržaje oko zgrada, koje će se graditi pored već izgrađenih u naselju severno od Bulevara vojvode Stepe, odnosno u ulicama Aleksandra Benjaka, Boška Petrovića, Pavla Ivića i Lenke Dunđerski.

  • Zupanc

    14.12.2017 08:19
    LGV
    Nema za Spens ni za radnike jkp Stana a,pricamo o solidarnoj pomoci....Ali Trznici koja skupljate harac po onim jadnim ljudim kojii drhcu na hladnoci ima ! Tolika demonstracija sile,toliko nepotrebnog kadra koji pored svoje velike plate dele "solidarnu"pomoc!!Puna Trznica kusih pasa,neskolovanih ,bahatih sisli is p.materine pa mucuuuuu,sve sam "zema do zeme"djetic do djetica pod zastavom LSV......Vise nikada moj glas .
  • da

    13.12.2017 06:59
    da
    a inace grad nam je savrseno isplaniran...red starijih zasticenih zdanja pa red bahatih pinkovih vila...red parkinga umesto drvoreda pa red velikih trznih centara i to na svakom drugom cosku...ko da vise
  • bred pit

    12.12.2017 07:47
    Da li ce mi ljudi sa slike pomoci da bolje zivim ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti