Porodica zaražene HIV-om putem transfuzije traži otvaranje slučaja i izjašnjavanje nadležnih

Advokati porodice žene koja je bila inficirana HIV-om posle transfuzije krvi, a potom i preminula, saopštili su da porodica smatra nužnim da se povodom ovog slučaja nadležni izjasne da li su ispoštovana sva pravila dobre laboratorijske prakse, kao i da je slučaj zaključen "možda epidemiološki, ali ne činjenično, ljudski ni pravno".
Porodica zaražene HIV-om putem transfuzije traži otvaranje slučaja i izjašnjavanje nadležnih
Foto: Pixabay
U pismu koje je redakciji portala 021.rs stiglo iz Advokatske kuće "Kovačević Orlić" navodi se da je preminula bolovala od raka pankreasa, te da je zbog toga operisana u martu ove godine. Navode da se lečila na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, kao i da je "već posle prvih transfuzija, za koje pretpostavljamo da su bile nužne, bilo jasno da nešto ozbiljno nije u redu sa njenom krvnom slikom".
 
U daljem toku pisma opisuje se kroz koje sve zdravstvene probleme je prolazila preminula, što 021.rs neće objavljivati u skladu sa novinarskom pažnjom i pravom na privatnost žrtve. 
 
Dalje se navodi kako je 23. oktobra ove godine porodica primila poziv "lekarke iz Novog Sada", koja je, kako tvrde, rekla da je pacijentkinji data "pogrešna krv", te da će poslati "nekoga da ponovo izvade krv za dodatnu analizu".  To se i dogodilo, ali kako tvrde, nikakvog objašnjenja o kakvoj "pogrešnoj krvi" se radi.
 
"Uplašena porodica odlazi na Institut za onkologiju tražeći pojašnjenje od njih i da istovremeno preuzmu celokupnu lekarsku dokumentacaiju i istoriju bolesti, ali im je tamo objašnjeno da Institut nema ništa sa kvalitetom krvi koju daje svojim pacijentima jer je to za njih proizvod, kao i svaki drugi, sa deklaracijom i da je tu kraj njihove brige, što prihvatamo kao tačno", navode oni za 021.rs.
 
Porodica je upućena da se obrati onima koji su ih zvali i koji su došli da vade krv. 
 
"To je bilo u ponedeljak, da bi u sredu ista doktorka zvala supruga sada pokojne da će u četvrtak ujutru doneti rezultate krvi porodici, ali mu u četvrtak javlja da moraju da urade još jednu analizu i da će se ona javiti sledećeg utorka, sa tim što će on morati lično da dođe u Novi Sad kod njih, u Zavod za transfuziju po rezultate. Još uvek, ama baš niko ne govori porodici, koja je u direktnom i neposrednom kontaktu sa obolelom, da postoji sumnja u HIV. Gospođa je preminula sutradan tj. u petak, 27. oktobra 2017. godine", dodaje se u pismu.
 
Kako navode advokati, lekar iz lokalnog doma zdravlja je naveo da je uzrok smrti kancer. Međutim, oni tvrde da niko nije obavio obdukciju, niti je to porodica tražila, jer nisu mogli da pretpostave da, osim od kancera, boluje i od HIV-a. Da je preminulu mučila i ova bolest, saopšteno je ćerki, kako se navodi, "dan-dva nakon majčine sahrane"
 
Porodici je dato isto obrazloženje koje je prosleđeno našem portalu iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine nakon što smo im uputili pitanja u vezi sa informacijom koju smo pronašli u preliminarnom izveštaju o HIV infekcijama na teritoriji Vojvodine u 2017. godini. U pismenoj potvrdi, kako se navodi u pismu, stoji da je u pitanju dugogodišnji donator krvi i "da nisu sumnjali u njega, da je on dao lažne podatke o načinu života koji je vodio, te da oni zbog 'perioda prozora' nisu mogli da znaju na vreme da je on HIV pozitivan"
 
Takođe, navodi se da je, nakon saznanja da im je član porodice bolovao od HIV-a, usledeo šok, te da su u mestu u kom žive postali izloženi stigmatizaciji. 
 
"Niko od nadležnih ih nije pozvao da ih posavetuje i da im objasni kako se prenosi HIV virus sa čoveka na čoveka, da ih uslovno rečeno relaksira i ono što je najbitnije: niko ih nije pozvao do današnjeg dana da se svi oni, opreza radi, testiraju na HIV virus. Ovo bi bilo u interesu, ne samo njihovog života i zdravlja, već u interesu svih građana Južnobačkog okruga. Dakle, oni su potpuno ignorisani od strane Zavoda za transfuziju krvi Novi Sad, Instituta za javno zdravlje Vojvodine i svih drugih institucija države i potpuno prepušteni sami sebi da se mentalno, psihološki, fizički i na svaki drugi način izbore sa šokom koji su doživeli, sa ogromnim strahom po sopstveno fizičkog zdravlje", navode za 021.rs.
 
Članovi porodice su u ovom slučaju samoinicijativno uradili testove i utvrđeno je da niko od njih nije inficiran HIV-om. Ipak, oni postavljaju nekoliko pitanja koja se odnose na to "kome, kada i kako da se obrate i zatraže psihološki pomoć i podršku", kako tretmane ne bi plaćali iz sopstvenih prihoda. Pitaju i "ko je i kada mislio da ih pozove da urade testove o trošku države", ali i "odakle podatak da je pokojna preminula od osnovne bolesti kada obudkcija uopšte nije rađena", kao i "od koga su dobili podatke da je lečena najsavremenijim metodama".
 
Advokati su naveli da porodica smatra da bi svi nadležni trebalo da se izjasne koliko starom aparaturom je testirana krv koju je pokojna kroz transfuziju primila, ali i da li su ispoštovana sva pravila dobre laboratorijske prakse i analize, a "posebno da li je svaki rezultat urađen prema uputstvu proizvođača testa, te kako su i na kojin način ovo ispitali".
 
"Umesto da pruže psihološku, savetodavnu i svaku drugu pomoć oštećenoj porodici, obezbede njihovo testiranje, zatim da urade temeljne analize, ne samo ovog, nego i svih drugih kritičnih slučajeva iz svoje prakse i umesto da porazmisle o nabavci savremenijih testova koji bi period prozora skratili na dve do četiri nedelje, nadležni iz Instituta za javno zdravlje polemišu o ovom teškom i neprijatnom događaju po novinama. Porodica oštećene smatra da ovaj slučaj nije zaključen, možda jeste epidemiološki, ali nije činjenično, ljudski, ni pravno".
 
Podseća se i na slučaj iz 2004. godine kada je pri operaciji srca, HIV-om zaraženo jedno dete i dvoje odraslih, te da je tadašnji direktor Instituta za transfuziju krvi u Beogradu poručio kako je u tom slučaju u pitanju bila ljudska greška.
 
"Porodica oštećene ne kaže i ne tvrdi da je i u slučaju pokojne u pitanju ljudska greška, to će ostaviti da utvrdi nadležno tužilaštvo i drugi državni organi, ali jeste u pitanju namera da se slučaj pokojne što pre zaključi i okonča, pa se ne zna da li je taj slučaj pre otvoren ili je zvanično zatvoren. Sa ovim se oštećena porodica neće pomiriti i zatražiće od svih nadležnih državnih organa, kao i od međunarodnih institucija, da se u ovu priču uključe, jer nakon svega, ni oni više nemaju šta da izgube, a stigmatizovani su svakako jer njihov identitet više nije tajna za njihovu lokalnu sredinu", zaključuje se.
 
U vezi sa ovim pismom kontaktirali smo i advokatsku kuću sa čije adrese nam je ono stiglo. Međutim, rečeno nam je da je advokatica koja ga je poslala trenutno na sastanku, te da će se javiti, što se do objavljivanja teksta nije dogodilo.
 
Podsetimo, 021.rs je juče objavio tekst u kojem se navodi da je jedna žena sa teritorije Južnobačkog okruga inficirana HIV-om posle transfuzije krvi. U zvaničnom odgovoru iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine navodi se da nije u pitanju ljudski propust, nego "period prozora" u kom nije bilo moguće utvrditi da li je dugogodišnji davalac krvi bio inficiran ili ne. U autorskom tekstu nisu otkrivani detalji bolesti preminule, kao niti njen identitet ili detalji koji bi mogli da naruše njenu privatnost ili privatnost porodice. Ipak, vest je preuzeo veliki broj nacionalnih medija, a o samom događaju se izveštavalo kroz senzacionalističke naslove. 
 
Zbog brojnih natpisa u medijima juče je reagovao i Institut za javno zdravlje Vojvodine sa dodatnim informacijama.
 
"Prilikom narednog dobrovoljnog davanja krvi utvrđeno je da je isti dobrovoljni davalac reaktivan na HIV i odmah je isključen iz daljeg davalaštva.  Od pacijentkinje koja je primila njegovu krv-dar iz prethodnog davanja, uzet je uzorak krvi i rezultat je bio reaktivan na HIV.  Pacijentkinja je nedugo potom, nažalost, preminula od posledica težine osnovne bolesti iako su preduzete sve savremene mere lečenja", saopšteno je iz Instituta.
 
Povodom ove reakcije od strane porodice, 021.rs je kontaktirao i direktora Instituta na broj koji je poznat redakciji, kako bi proverili da li je pokrenut sudski spor u vezi sa ovim slučajem, kao i da bi dobili komentar na iznete navode, ali odgovora na poziv nije bilo.
  • Vera

    16.12.2017 17:43
    Preko krvi
    Neverovatno je da porodici preminule nisu rekli da se sida prenosi preko krvi. Naime, ako se osoba zaražena HIV virusom rasekla tokom brijanja i zatim se istim nožićem brijao ...i rasekao neko drugi, Ako krv obolele osobe dođe u kontakt sa otvorenom ranom zdrave osobe. Čula sam za slučaj medicinske sestre kojoj je krv obolele osobe špricnula u oko i tako je zarazilo.
  • /

    13.12.2017 11:29
    /
    @@/
    'namirisali lovu'

    stvarno treba da vas je sramota.
    odsteta koju ce dobiti ce biti zanemarljiva

    obzirom da cete se odbraniti advokat, troskovi sa kamatama i izvrsitelj ce ih preklati.
    ko zna, mozda ste vec napravili semu koja se praktikuje a precutkuje


  • /

    13.12.2017 11:21
    /
    @@/
    imali ste onda vise razloga da budete pazljiviji

    hocete da kazete da je pacijentkinja kriva?
    nije prvi put da krivite pacijente za ono sta uradite


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti