Čistoća daje 20 miliona dinara za izdvajanje i pakovanje otpada

JKP "Čistoća" spremna je da izdvoji 20 miliona dinara za usluge izdvajanja i pakovanja otpada.
Čistoća daje 20 miliona dinara za izdvajanje i pakovanje otpada
Foto: 021.rs
Kako se može videti u konkursnoj dokumentaciji javne nabavke, radnici će obavljati "vizuelnu kontrolu i vrednovanje primljenog otpada na koristan i nekoristan na mestu njegovog istovara". Tu su takođe poslovi izdvajanja korisnog otpada, kao što je staklena i plastična ambalaža, papir i metal. 
 
Između ostalog, od radnika se zahteva i uklanjanje građevinskog šuta i otpada koji ne može da uđe u postupak separacije, razdvajanje otpada dopremljenog u vrećama ili kutijama na koristan i nekoristan.
 
U konkursnoj dokumentaciji piše da će se ugovor zaključiti na iznos od 20 miliona dinara bez PDV-a, ali će iznos koji dostavi ponuđač biti osnov za vrednovanje ponuda. Po procenama Gradske čistoće, okvirna količina otpada koju je potrebno izdvojiti je 5.400 tona, a dnevna količina otpada koja pristigne na Gradsku deponiju iznosi do 120 tona.
 
U JKP "Čistoća" kažu za 021.rs da ova nabavka ne znači angažovanje nove radne snage. 
 
"Na Gradskoj deponiji, na liniji za separaciju otpada, rade ljudi koji su za taj posao obučeni i kojih ima dovoljno za njegovo obavljanje. Nema angažovanja viška radnika, niti će biti većih finansijskih izdvajanja nego do sada. Javna nabavka je raspisana kako bi se angažovao približno isti broj radnika za te poslove kao i do sada, ali po drugom osnovu. To se radi da bi se ispoštovala zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, ali i Odluka o maksimalnom broju zaposlenih, te da se broj radnika JKP 'Čistoća' ne premaši za 10 odsto, ukoliko ne dobijemo saglasnost ministarstva za angažovanje dodatnih radnika koju smo do sada imali", objašnjavaju u "Čistoći".
 
U ovom preduzeću dodaju da konstantno rade na proširenju projekta primarne separacije, te da im je namera da se količine reciklabilnog otpada uvećaju u budućnosti. 
 
"Pre svega tako što će građanima biti omogućeno da u svim delovima grada u budućnosti razdvajaju otpad na komunalni i ambalažni. Pilot-projekat u širem centru grada koji je pokrenut prošle godine pokazao se uspešnim i u tom pravcu ćemo raditi i u narednom periodu", poručuju za 021.rs.
 
Slična situacija privukla je pažnju javnosti kada je "Čistoća" raspisala javnu nabavku za posao čišćenja pojedinih delova Novog Sada. Tada je ugovor, takođe u vrednosti od gotovo 20 miliona dinara, dodeljen Omladinskoj zadruzi "Sloga" i preduzeću "Montop HRS". U "Čistoći" su tom prilikom objasnili da neće biti angažovana dodatna radna snaga, jer, kako su naveli, "isti ljudi, koji su i do sada radili, rade taj posao za isti novac, samo što nisu na platnom spisku 'Čistoće' već drugog preduzeća".
 
Više o tome OVDE.
  • hahahahha

    22.12.2017 14:58
    Grad kulture
    Toliko štede, da su pre neki dan sišla dvojica sa kamiona za odnošenje smeća, pokupila 3-4 kese sa vrha pretrpanog kontejnera, pritom i rasula smeće, i odvozali se.

    Pored istog kontejnera, ako se i posle pola godine uspe ukloniti razbijeno staklo, ubrzo se nađe novo razbijeno staklo, koje opet stoji nekoliko meseci. Metle i lopate ne spadaju više u opremu koja je išla uz kamione đubretarce? Ima i skupih, ne moraju najjeftinije.

    Grad nikad prljaviji.....

  • Salamander

    22.12.2017 13:37
    Ne DAJE cistoca
    GRADJANIMA se OTIMA novac, koji cistoca ARCI!

    Hajde da nazivamo stvari pravim imenom !

  • JovaNS

    22.12.2017 13:00
    Neverovatno
    Jeste li shvatili šta je lik rekao i ostao živ?! Parafraziramo: "Moramo da izdvojimo gomilu novca na ovo i to baš ovako, zbog zabrane zapošljavanja."

    Zabrana zapošljavanja je i uvedena da uštedi novac! Bukvalno je rekao da će, umesto da urade nešto na štedljiv način, oni to namerno da urade na izuzetno rasipan način zato što je na snazi mera kojoj je cilj ušteda novca. Pa ko tu koga pravi ludim?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti