Održana manifestacija "Novosadska koljada"

Međunarodni festival "Novosadska koljada" održan je u Dunavskom parku.
Manifestacija u organizaciji udruženja "Omladinski pokret Srbije" ima za cilj promovisanje kulture, tradicije i običaja naroda koji žive u Novom Sadu. Okupilo se desetak karnevalskih grupa iz zemlje i inostranstva, kao i više stotina učesnika.
 
Po rečima organizatora, ideja za karneval potiče iz predhrišćanskih običaja koji su slavili rađanje mladog sunca nakon najkraćeg dana u godini. Mlado sunce se nazivalo Svarožić, a momci koji su pomoću pesme i igre odgonili zle duhove su se nazivali koledari i odatle naziv "Novosadska koljada".
 
Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, poželeo je učesnicima dobrodošlicu i uspešno učešće na karnevalu uz promociju kulture i običaja iz sredina iz kojih dolaze.
 
"Novosadska koljada" se organizuje od 2014. godine.
  • Drndara

    15.01.2018 09:25
    Otkud je to "novosadski običaj"? Ukratko: još jedna manifestacija za zaglupljivanje mladih i mažnjavanje novca. Ovo drugo čak više nego ovo prvo.
  • mile

    14.01.2018 13:53
    @Ovdasnji te asocijacije vise govore o vama, trebalo bi da vas zabrine to
  • Комша

    14.01.2018 12:34
    То је коледо а не кољада. Аман људи зашто свему додајете то АДА или ЈАДА??? Вековима се тај обичај зове Коледо!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti