Deo novosadskih upravnika upozorava na "lov u mutnom"

Udruženje profesionalnih licenciranih upravnika Novog Sada (UPLUNS) zatražilo je sastanak za gradonačelnikom Milošem Vučevićem, kako bi se ova oblast dodatno regulisala.
Deo novosadskih upravnika upozorava na "lov u mutnom"
Foto: 021.rs
Ovo udruženje želi da, kako kažu, u saradnji sa lokalnom samoupravom, u potpunosti primeni zakon kojim se reguliše oblast upravnika, ali sa druge strane, da prevaziđu stavke koje koče njegovu primenu. To se odnosi na mogućnost sukoba interesa, ograničavanje broja upravnika u lokalnim samoupravama, pravilima vlasnika i ceni naknada za prinudne upravnike.
 
"Potrebno je eliminisati sukob interesa, gde oni koji održavaju zgrade njima i upravljaju, gde se daje zecu da čuva kupus, odnosno da sami sebi daju poslove", poručuju u udruženju.
 
Kažu da bez pravila nema zaštite građana, te da sve što nije zabranjeno - jeste dozvoljeno. To dovodi, poručuju, do otvaranja mogućnosti za "lov u mutnom". 
 
UPLUNS je osnovan krajem prošle godine, pa trenutno, po njihovim rečima, okupljaju petinu licenciranih upravnika u Novom Sadu, a predstavljaju i svojevrsnu kontru Inicijativi za kvalitetnije stanovanje, u čijem se sastavu nalazi nekoliko desetina preduzeća iz Srbije koje se bave održavanjem i upravljanjem zgrada.
 
Na razgovoru sa gradonačelnikom žele da ukažu da je izbor upravnika, ali i njegovu smenu, neophodno sprovoditi nakon što više od polovine vlasnika stanova glasa za odluku. Po njihovim rečima, o funkcionisanju stambene zajednice ne bi smelo da odlučuje samo nekoliko stanara. 
 
"Ljudi ne znaju šta su pravila vlasnika, jer im niko nije rekao. Elementarna stvar je da postoje Statut stambene zajednice, Poslovnik o radu Skupštine stambene zajednice, da se znaju pravila, jer ne može da postoji samovolja bilo kog profesionalnog upravnika. Tu je i Program rada skupštine, kao i Katalog imovine zgrade. U zakonu stoji da se ove stvari usvajaju sa 100 odsto saglasnosti i prisutnosti, što je nemoguće, napisano je reda radi. Da bi se usvojila pravila vlasnika onda dve trećine mora da glasa za to. Pravilima se stavlja potpuno kontrola nad radom profesionalnog urednika. Mi imamo ta pravila, a svakako zgrada bi mogla da ih prilagađova u skladu sa svojim potrebama", kaže predsednik UPLUNS-a Nebojša Berak.
 
On navodi da ugovori sa upravnicima ni u kom slučaju ne bi smeli da se potpisuju na neodređeno, što se, po njegovim rečima, već dešava. "Mandat bi trebalo da traje četiri godine. Postoje ugovori gde se faktički traži odšteta ako otpustite profesionalnog upravnika. Dakle, neko u vašoj zgradi ne radi ništa, vi ga otpustite zbog nerada, a onda on traži otpremninu. To je skandal. Iz tog razloga je potrebno i da postoji Kodeks ponašanja profesionalnog upravnika", dodaje Berak.
 
Tema razgovora, ukoliko do njega dođe, bilo bi i regulisanje novčane naknade za upravnike, ali i njihov broj. Smatraju da bi minimalna cena za prinudne upravnike trebalo da bude 500 dinara po stanu, jer je to način da građani izaberu upravnika "po normalnim cenama od 250 dinara za veće i 300 za manje stambene zajednice".
 
"Cene onih koji su u sukobu interesa i koji će to višestruko naplatiti kroz održavanje, kreću se od 100 do 200 dinara, što je apsurd i jasno je svako građaninu, ako samo razmisli, da li je to normalna i iole rentabilna cena za savesno obavljen posao", pitaju se u ULPUNS-u.
 
Potrebno je, navode u udruženju, i da upravnici stanarima za rešavanje problema u zgradu dostavljaju minimum tri ponude od različitih pravnih lica, kako bi građani sami mogli da biraju čija im je ponuda najpovoljnije, a ne da se dovode pred svršen čin. Takođe, upravnici neće prijavljivati poreskoj upravi podstanare ukoliko već nisu zavedeni. Poručuju da je njihov jedini zadatak da zabeleže ko je vlasnik stana i trenutno u njemu stanuje.
 
Smatraju da bi grad trebalo da kroz startap finansijsku podršku pomogne upravnicima u otvaranju njihovih preduzeća, dok bi broj posebnih delova koje ima profesionalni upravnik terbalo da se ograniči na 300. Takođe, planiraju i o uređivanju gradskih fasada uz pomoć grada, edukaciji građana o tome kako da smanje svoje troškove i o energetskoj efikasnosti. Ukoliko bi postojala volja lokalne samouprave, smatraju u udruženju, ovakav sistem bi se mogao uvesti kroz 60 dana, čime bi se, kažu, sprečio lov u mutnom.
  • Grbavica

    23.01.2018 08:29
    @Vule
    Tako je, to i ja mislim...
    Jel niste hteli nas da vam mi upravljamo, e sad cete da vidite. Pa kad pocnu da cesljaju prvo kod nas koji smo izabrali komsije za upravnike, pa ti za sitnicu odvali kaznu, jednom, dva puta da se okrenemo svi tri puta oko svoje ose, reci cemo svi, Ma daj im nek vode i zgradu i drzavu nek se teraju u....samo nek nas se manu vise.
    To je krajnji cilj.
    Ko nece milom, morace silom nas "profesionalce".
  • Vule

    22.01.2018 19:01
    Šta se iza brda valja?
    Živi bili pa videli,
    Uskoro počinje hajka na zgrade koje nisu izabrale "licenciranog profesionalnog upravnika"(kako to gordo zvuči), nego se odlučili da se sami organizuju, počinje kontrola od strane komunalaca, protivpožarne i drugih napujdanih inspekcija...
  • Novosadjanin

    22.01.2018 15:21
    Grbavice
    Nije valjda da ste vec toliko razocarani da mislite na otkaz. Mozete napismeno da dostavite odluku vlasnicima koji nisu tu i da vam oni vrate potpisanu sa brojem lk bez overe. Mi imamo vlasnika sa Kosova i tako funkcionisemo. Inace, Grbavica je poznata po podstanarima. U mojoj zgradi je 62% podstanara. Mogu vlasnici da ovlaste koga hoce ali to nista ne znaci vlasnicima koji zive u zgradi. Sami ste izneli razloge zasto ne podstanare, ali problem je i u placanju 20% poreza na izdavanje. Kod nas umesto 2 prijavljena podstanara zivi 5. Ima podstanara za primer ali...... Ima vlasnika za primer ali.... Upravnik moze da da otkaz bez ogranicenja. Po isteku mandata upravnika, ako nije izabran novi upravnik, on je dužan da vrši ovu funkciju još 30 dana od dana isteka mandata kako bi se izabrao novi. Polako, radi se o nama i nasoj imovini i treba koliko toliko odrzavati red. Nadam se da ce nam i komunalci i gradjevinci pomoci ne u kaznama vec u savetima. SRECNO!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti